Bron: ISM - Bezet Palestina 15 september 2022 ~~~

ISM doet een dringende oproep voor vrijwilligers om, op uitnodiging van Palestijnse gemeenschappen, deel te nemen aan de Olijfoogst 2022 die volgende maand begint.

Olijfbomen zijn een nationaal symbool in Palestina. Nu honderdduizenden bomen zijn gerooid door het Israëlische leger en illegale kolonisten – alleen al in 2021 werden meer dan 11.700 olijfbomen vernietigd – is de oogst niet slechts een bron van inkomsten, maar een vorm van verzet geworden.

De laatste jaren is er ook een explosie geweest van geweld door kolonisten tegen Palestijnse gemeenschappen, en een reeks illegale voorposten voor kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

De nieuwe buitenposten – voornamelijk gevestigd in de noordelijke regio’s van de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van de steden en dorpen Salfit, Hares en Nablus – brengen de Palestijnse boeren in deze gebieden in gevaar door geweld en aanvallen tijdens deze Olijfoogst.

ISM roept vrijwilligers op om zich ter plaatse bij de Palestijnse boeren aan te sluiten om hen te steunen bij het opkomen voor hun recht om in hun levensonderhoud te voorzien en op hun land aanwezig te zijn.

Internationale activisten die deelnemen aan de oogst zijn betrokken bij geweldloze directe actie, verlenen praktische steun en documenteren mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen, waardoor veel gezinnen hun olijven kunnen plukken. ISM-activisten werken samen met andere internationale organisaties om de boeren tijdens de olijvenoogst te ondersteunen.

De oogst begint op 1 oktober en loopt tot half november 2022. We vragen een minimale inzet van 2 weken, maar we vragen dat vrijwilligers indien mogelijk zo lang mogelijk kunnen blijven. Ons werk is afhankelijk van de relaties met de Palestijnse gemeenschappen waarin we werken, en een langdurige aanwezigheid helpt daarbij enorm. We vragen vrijwilligers vriendelijk om zo mogelijk in de eerste week van oktober te arriveren, zodat we voorbereid zijn als de oogst begint. ISM-activisten krijgen bij aankomst een training met informatie over wat ze kunnen verwachten en hoe te handelen in wat gespannen situaties kunnen zijn.

Om aan te geven of u dit jaar aan de olijvenoogst wilt deelnemen, kunt u contact opnemen met ismtraining@riseup.net.


Wanneer: 1 oktober – half november

Waar: de bezette Westelijke Jordaanoever, Palestina

Aanmelden: stuur een e-mail naar ismtraining@riseup.net