Bron: Khalil Harb
thecradle 21 maart 2024 ~~~ 

Ansarallah heeft eigenhandig de mondiale machtsdynamiek in de scheepvaart verstoord. Jemen voert aanvallen uit op Israëlische schepen tot diep in de Indische Oceaan om de laatste vaarroute naar de bezettingsstaat af te snijden.

“Ons volk is klaar om honderdduizenden mujahideen naar Palestina te sturen. Oké, geografie kan een probleem vormen. Het zou een probleem kunnen zijn voor onze mensen om daar in grote aantallen heen te gaan. Desondanks, en ondanks alle obstakels, zullen we niet aarzelen om te doen wat we kunnen. We zijn volledig gecoördineerd met onze broeders in de Jihad en het verzetsfront om alles te doen wat we kunnen doen.” – Abdul-Malik al-Houthi, 10 oktober 2023

Sinds de afkondiging van Abdul-Malik al-Houthi, drie dagen na de start van de Al-Aqsa overstromingsoperatie van het Palestijnse verzet op 7 oktober, heeft de Jemenitische Ansarallah-beweging onder zijn leiding een opmerkelijke transformatie ondergaan.

Het maritieme bereik van Ansarallah heeft alle aanvankelijke verwachtingen overtroffen en strekt zich nu uit tot de verre kusten van de Indische Oceaan in zijn ambitieuze plan om Israël te belegeren door de scheepvaartbelangen van de bezettingsstaat aan te vallen.

De strategische positie van Jemen dient niet alleen als een baken van hoop voor de Palestijnen die de brute militaire aanval van Israël op hun levens, huizen en middelen van bestaan moeten doorstaan, maar is ook een cruciale pijler geworden in de strijd van de Axis of Resistance tegen de hegemoniale machinaties van de VS in West-Azië.

Eind februari beloofde al-Houthi om de aanvallen op Israëlische schepen uit te breiden met de woorden: “We hebben verrassingen die de vijand helemaal niet verwacht”, voordat hij aankondigde dat hij met succes een nieuwe hypersonische raket had getest.

Dit staat in schril contrast met de westerse verhalen over hun eigen pogingen om Jemen te omsingelen en het vermogen van het land om Israëlische schepen te onderscheppen, te dwarsbomen. De marineoperaties van de Ansarallah-geallieerde strijdkrachten breiden zich juist naar buiten uit en strekken zich uit over een opmerkelijke afstand van meer dan 6000 kilometer van de Jemenitische kust tot aan de Indische Oceaan.

Falen van de ‘Prosperity Guardian

Cruciaal is dat de Jemenitische trotsering brede steun van de bevolking heeft gekregen, niet alleen ter ondersteuning van Gaza en de Israëlische blokkade, maar ook tegen de meedogenloze Amerikaanse en Britse luchtaanvallen die werden uitgevoerd onder het valse voorwendsel van operatie ‘Prosperity Guardian’ – een buitengerechtelijk imperialistisch project dat tot doel heeft de militaire capaciteiten van Ansarallah lam te leggen onder het mom van het beveiligen van internationale scheepvaart- en handelsroutes.

Maar de ondubbelzinnige verklaring van al-Houthi over het verhinderen van de doorvaart van schepen die banden hebben met Israël of commerciële banden met Israël, door de Indische Oceaan en Kaap de Goede Hoop, laat zien dat Washington en Londen een klinkende strategische nederlaag hebben geleden.
Door deze twee nieuwe kritieke waterwegen aan te vallen, legt Jemen een nieuwe realiteit op aan de mondiale scheepvaartroutes. Deze fase van de zeeslag vormt een aanzienlijke bedreiging voor de gevestigde maritieme corridors van de wereld, waardoor commerciële schepen die van en naar Zuidoost-Azië varen gedwongen worden om langere en duurdere routes te volgen rond de zuidpunt van Afrika om de Middellandse Zee te bereiken.

Irans partner, geen proxy

De boodschap van Al-Houthi is duidelijk: “Verwachten de Amerikanen, Britten en zionisten dat een agressieve actie tegen Jemen ons zal afleiden van de verdediging van Gaza?” Ansarallah kondigde onlangs aan meer dan 70 commerciële schepen met banden met Israël als doelwit te nemen, naast militaire gevechtsschepen in de Rode Zee, de Arabische Zee, de Golf van Aden en de Indische Oceaan.

Bovendien is de houding van Jemen in strijd met westerse berichten over geheime besprekingen tussen de VS en Iran, die door Oman tot stand zijn gekomen en die naar verluidt bedoeld zijn om het conflict in te dammen en te voorkomen dat het zich verder van het ‘Jemenitische front’ verspreidt.

Ondanks de aankondiging van Washington dat het 10 miljard dollar aan bevroren Iraanse fondsen heeft vrijgegeven en zijn woeste intimidatie- en verleidingsmanoeuvres achter de schermen, zou de strategische stap van Sanaa richting de Indische Oceaan alle geruchten over een op handen zijnde ‘VS-Iran deal’ moeten verwerpen.

In plaats van toe te geven aan de druk van de VS, probeert Teheran de stabiliteit te handhaven en een totale oorlog af te wenden via zijn ‘steunfronten’ in Irak, Syrië, Libanon en Jemen.De escalatie in Jemen vormt een grotere regionale uitdaging en overschaduwt eventuele tijdelijke wapenstilstanden in Irak door sommige facties.

Terwijl de regering Biden haar diplomatieke inspanningen als successen probeert af te schilderen, met name door indirecte onderhandelingen met Teheran en plannen om een tijdelijke pier voor de kust van Gaza te bouwen, blijft de situatie in Jemen een vernederend ongemak voor een White House dat op weg is naar een verkiezingscyclus. Dit komt tegen de achtergrond van een White House dat ook verwoede pogingen doet om de Iraakse en Libanese arena’s te beheersen, die zich evenzeer verzetten tegen de Amerikaanse hegemoniale belangen.

Zoals de woordvoerder van de Iraakse verzetsbeweging Al-Nujaba, Dr. Hussein al-Musawi, aan The Cradle vertelt:

“Onze principes zijn duidelijk en standvastig wat betreft de Amerikaanse aanwezigheid op Iraaks grondgebied, namelijk een volledige exit zonder enige inmenging in onze politieke, economische en andere zaken; het beëindigen van de controle over de Irakese politieke aspecten; en het bevrijden van het land en de rijkdommen; en politieke en economische onafhankelijkheid”.

Economische gevolgen voor Israël

De strategische manoeuvres van Sanaa in de corridor van de Rode Zee, de Golf van Aden en de Indische Oceaan vormen niet alleen een hindernis voor de Amerikaanse en Britse zeestrijdkrachten, maar brengen ook onvoorziene problemen met zich mee. Terwijl de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in Israël was na de aankondiging van zijn ‘Guardian of Prosperity’-operatie, was het Jemenitische verzet bezig miljoenen vierkante kilometers toe te voegen aan hun raketconfrontatiegebied.

De 12 procent van de wereldhandel die via de Straat Bab al-Mandeb verloopt, heeft al een klap gekregen. De resulterende verstoringen, waaronder hogere verzendkosten en verzekeringspremies, zullen naar verwachting de inflatie aanwakkeren en mogelijk Israëlische havens zoals Eilat lamleggen en het verkeer in Haifa doen afnemen.

Hoewel de volledige omvang van de schade aan de buitenlandse handel van Israël onduidelijk blijft, suggereerden de eerste schattingen verliezen van meer dan 180 miljard dollar, rekening houdend met de reeds bestaande handelscijfers van 2022.

De groeiende zeemacht van Jemen

Tegelijkertijd rijst de vraag hoe de ‘Guardian of Prosperity’ strijdkrachten, die voorheen alleen de Rode Zee en de Golf van Aden moesten bewaken om Jemenitische raketdreigingen tegen te gaan, de enorme uitbreiding aankunnen die nodig is om de duizenden schepen te bewaken die van en naar Kaap de Goede Hoop over de Indische Oceaan varen.

Hoewel de VS en het VK niet bekendmaken hoeveel marineschepen worden ingezet voor hun bijna onmogelijke missie, circuleren er cijfers die de deelname van verschillende Amerikaanse slagschepen vermelden, waaronder de USS Laboon, USS Carney en USS Mason – en van de Britten, de destroyer HM Diamond. Griekenland heeft naar schatting een fregat bij de operatie betrokken, Frankrijk draagt marineschepen bij onder Amerikaans commando en Italië beweert een fregat te hebben dat buiten het vaandel van de operatie opereert. Griekenland zet naar schatting één fregat in, Frankrijk draagt marineschepen bij onder Amerikaans commando en Italië beweert een fregat te hebben dat buiten de operatie om opereert. Hoewel de coalitie publiekelijk heeft aangekondigd meer dan twintig landen bij haar missie te betrekken, lijkt de daadwerkelijke marine-inzet van haar leden te verwaarlozen.

Bovendien is het moeilijk om de fundamentele inefficiënties die inherent zijn aan de westerse marineoperatie niet op te merken: de VS “lanceert verdedigingsraketten ter waarde van $2 miljoen om $2.000 Houthi-drones tegen te houden”. Het was dan ook geen verrassing toen een woordvoerder van het Pentagon een paar dagen geleden erkende dat ondanks de voortdurende westerse aanvallen op Jemen, de capaciteiten van Ansarallah niet zijn ondermijnd.

En dan komt Abdul-Malik al-Houthi op de proppen en voegt de Indische Oceaan toe aan het horrorscenario van de VS met een gebied van meer dan 70 miljoen vierkante kilometer.

Ali al-Qahum van het politieke bureau van Ansarallah karakteriseert deze uitbreiding als een “schokkende en onverwachte verrassing” voor de tegenstanders van het verzet. Tegelijkertijd versterkt het de wereldwijde strategische betekenis van Jemen als militaire macht – één die met succes een alomvattende belegering van Israël kan uitvoeren.

Het is niet duidelijk of de aankondiging om de Indische Oceaan op te nemen in de Jemenitische marineoperaties verband houdt met de tests van de hypersonische raket. Het zou van Jemen één van slechts een handvol landen maken die deze unieke militaire capaciteit bezitten, naast Rusland, China, Iran en Noord-Korea.

Hoe dan ook, Abdul-Malik al-Houthi’s vermogen om de vijand te verrassen laat zien dat Jemen in staat is om de gevestigde machtsdynamiek te verstoren, vooral in de West-Aziatische regio. Door Gaza ondubbelzinnig te steunen, doet het Jemenitische front binnen de Verzetsas de invloed van de VS verder afnemen te midden van de golven van de Indische Oceaan, tenzij er een blijvend staakt-het-vuren wordt opgelegd in Gaza.

Topfoto: thecradle


Gerelateerd (berichten in dit archief):