Bron: Ben Norton, 
op TheGrayzone, 4 december 2019 ~~~ 

Oekraïense fascisten die eerder vochten in een door de VS gesteunde neo-nazi-militie sloten zich aan bij de anti-Chinese protesten in Hong Kong, delen hun tactiek en pronken met hun tatoeages.

Van Ben Norton

Neo-nazi’s uit Oekraïne zijn naar Hong Kong gevlogen om deel te nemen aan de anti-Chinese opstand, die alom wordt geprezen door de gevestigde westerse media en afgeschilderd wordt als een vreedzame pro-democratiebeweging.

Sinds maart 2019 is Hong Kong de locatie van vaak gewelddadige protesten en rellen die de economie van de stad hebben gestagneerd. De Amerikaanse regering heeft veel van de groepen gefinancierd die de pro-westerse en anti-Beijing-beweging leiden, en oppositieleiders hebben nauw samengewerkt met conservatieve politieke figuren in Washington zoals Marco Rubio en Steve Bannon, lobbyend voor sancties en andere strafmaatregelen tegen China.

Talloze delegaties van extreem-rechtse groepen uit de hele wereld zijn naar Hong Kong gereisd om zich bij de gewelddadige opstand tegen Beijing aan te sluiten, waarin afscheidingstrijders de politie met pijlen en bogen hebben aangevallen, benzinebommen met katapulten hebben geschoten en talloze mensen levend hebben verbrand.

Met hun flamboyant wuivende Amerikaanse en Britse koloniale vlaggen en de neiging om het Amerikaanse volkslied over megafoons zingen, hebben anti-Chinese separatisten in Hong Kong een aantrekkingskracht voor extreemrechts in de VS. Medewerkers van de website InfoWars, de rechtse sociale media-persoonlijkheid Paul Joseph Watson en de ultraconservatieve groep Patriot Prayer behoren tot degenen die pelgrimstochten hebben gemaakt naar de protesten.

De nieuwste verzameling extreem-rechtse activisten die de gelederen van de Hongkongse separatisten versterken, komt uit Oekraïne. Ze noemen zichzelf Gonor en hebben tatoeages op hun bovenlichaam met onmiskenbare symbolen van witte suprematie en neo-nazisme.

Deze extremisten vochten eerder in een beruchte gewelddadige neonazistische militie genaamd het Azov Bataljon, in de oorlog van Oekraïne tegen pro-Russische militanten.

Het Azov bataljon is een expliciet fascistische paramilitaire groep die zich organiseert rond de neonazistische ideologie. Na een westerse staatsgreep in 2014 tegen de democratisch gekozen regering van Oekraïne, werd Azov opgenomen in de Oekraïense nationale garde. Het heeft steun gekregen van de Amerikaanse regering, die de neonazi’s heeft bewapend en geadviseerd in hun strijd tegen Moskou.

Azov heeft ook geholpen Amerikaanse blanke supremacists op te leiden, die thuis in de Verenigde Staten terroristische aanvallen hebben gepland.

Terwijl westerse regeringen en zakelijke media China afschilderen als een autoritair regime dat Hong Kong als een kolonie behandelt, profiteerden deze gewelddadige Oekraïense fascisten van de autonomie van de regio om toegang te krijgen via de grenzen. Het is onwaarschijnlijk dat ze zouden zijn toegelaten tot het vasteland van China, of tot de West-Europese landen die routinematig visa weigeren aan politieke extremisten.

De aanwezigheid van Oekraïense regime-changeactivisten in de protesten in Hong Kong is verder bewijs van de allianties die anti-Chinese activisten in Hong Kong bouwen met andere rechtse, door de VS gesteunde bewegingen over de hele wereld, die tactieken delen om landen te verzwakken en te destabiliseren die doelwit zijn van de NAVO.

Oekraïense fascisten sluiten zich aan bij de opstand van Hong Kong

Op 1 december plaatste de extreem-rechtse activist Serhii Filimonov foto’s op Facebook met zichzelf en drie Oekraïense vrienden bij hun aankomst in Hong Kong. De afbeeldingen gingen vergezeld van de onofficiële anti-Beijing-slogan : “Fight for Freedom. Stand with Hong Kong !! ”

Stand With Hong Kong is ook de naam van een door het Westen gesteunde organisatie die lobbyt bij de regeringen van de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada en Australië om sancties op te leggen en strafmaatregelen tegen China te nemen.

In een video die ze op sociale media plaatsten, onthulden de Oekraïense blanke supremacisten dat ze een perspas hadden verkregen, door zichzelf op misleidende wijze als journalisten af te schilderden.

Naast Filimonov was ook een beruchte extreem-rechtse Oekraïense activist die de naam Maliar draagt op de reis naar Hong Kong. Maliar is populair op Instagram, onder de naam xgadzillax, waar hij meer dan 23.000 volgers heeft. (Maliar heeft een onderscheidend litteken aan de linkerkant van de nek, waardoor hij gemakkelijk te herkennen is in foto’s.)

Naast de swastika’s die in zijn schedel waren geïnkt, liet Maliar de nazi-symbolen op zijn rechterbeen tatoeëren, en een algiz-rune, een ander algemeen racistisch embleem.

Verschillende foto’s laten zien dat ten minste twee van de Oekraïense fascisten in Hong Kong tatoeages hebben met ‘Victory or Valhalla’, de titel van een compilatie van geschriften van de beruchte Amerikaanse blanke supremacist David Lane, wiens neofascistische terroristische groep The Order een liberale Joodse radiopresentator heeft vermoord, en meer moorden op linkse joden plande.

Lane, die veroordeeld was tot 190 jaar in een Amerikaanse gevangenis voor tal van misdaden, creëerde de beroemdste witte supremacistische slogan, bekend als de 14 Words – die de naam inspireerde van een andere Oekraïense neonazistische groep genaamd C14.

Filimonov, die ook een grote aanhang heeft op Instagram, waar hij de naam Sunperuna gebruikt, publiceerde een foto met de uitdrukking “Victory or Valahalla” op zijn borst.

Het boek ‘Victory or Valhalla’ is opgedragen aan ‘Aryankind’. In dat boek zegt de auteur dat hij zich voor het voorkomen van het ‘dreigende uitsterven voor het witte ras’ inzet en voor de ‘joods-Amerikaanse / joods-christelijke moord op het blanke ras’ . ”De tekst staat vol met hommages aan nazi’s en op de achterkant staat een foto van Lane’s lichaam in zijn doodskist, gewikkeld in de omstreden confederatie vlag.

Deze Oekraïense fascisten waren zulke fans van het boek dat ze de titel permanent op hun lichaam tatoeëerden.

Maliar, het andere lid van Gonor dat zich bij de protesten in Hong Kong heeft aangesloten, heeft “Victory or Valhalla” opvallend in zijn nek gegraveerd.

Journalist Morgan Artyukhina identificeerde een ander lid van het extreem-rechtse Oekraïense contingent in Hong Kong als Serhii Sternenko. Artyukhina merkte op dat Sternenko een voormalige leider is van de Oekraïense fascistische groep Right Sector, die tijdens de staatsgreep in 2014 een vakbondsgebouw in Odessa platbrandde en 42 mensen doodde.

Neo-nazi’s bemannen de campus.

Op 2 december plaatsten de Oekraïense fascistische bezoekers foto’s van zichzelf op de campus van de Hong Kong Polytechnic University (PolyU), een site van de gewelddadige protesten.

PolyU was een cruciale basis voor de opstand van de separatisten. Volgens rapporten werden in totaal 3.989 benzinebommen, 1.339 stukken explosieven en 601 flessen bijtende vloeistof op de school gevonden.

Serhii Filimonov (de eerste links op de foto hierboven) heeft in het verleden juridische problemen gehad en verscheen voor de rechtbank wegens vermeende ruzie met de politie.

De foto’s die Filimonov op sociale media plaatst, maken twee dingen overduidelijk: hij is een nazi en wil dat zoveel mogelijk mensen hem shirtless zien terwijl hij zware wapens draagt.

Andere leden van Gonor hebben op Instagram foto’s met geweren gepubliceerd.

Een video gepost op Instagram in 2015 toont Maliar en een vriend in een “White Rebel” Confederatie-vlag t-shirt, omringd door geweren en tasers.

Gonors symbool is gebaseerd op veel van dezelfde extreemrechtse ultra-nationalistische thema’s, met drie witte messen op een zwarte vlag.

Het Telegram-kanaal van Gonor biedt leden een eerste-rij plaats voor een orgie van geweld. Het heeft tientallen video’s gepubliceerd van opstandelingen in Hongkong, waarbij hun moed voor het schieten van pijlen en het uitvoeren van brutale aanvallen op veiligheidstroepen van de staat bejubeld werd.

Zowel Filimonov als Maliar vochten eerder in het door de VS gesteunde neonazistische Azov-bataljon. Maliar heeft foto’s op Instagram geplaatst met daarop de twee gewapende en in militair uniform, gekleed in Azov-patches.

En Filimonov heeft verschillende foto’s gepubliceerd met hem en zijn vrienden, die Azov-t-shirts dragen.

Oekraïense regime-changers bouwen netwerken op met secessionisten uit Hong Kong

Ondanks al dit openbaar beschikbare bewijs dat het open fascisme van de Oekraïense hooligans in Hong Kong aantoont, publiceerde het in Kiev gevestigde Free Hong Kong Centre een verklaring op Facebook over het verdedigen en witwassen van Gonor.

De organisatie bevestigde dat de extremisten inderdaad ’tijdens de eerste periode van de oorlog’ met Azov tegen pro-Russische separatisten vochten, maar beweerde dat ze er sinds 2015 geen deel meer van uitmaken.

Het Free Hong Kong Centre beschreef de neofascisten als “activisten van de revolutie van waardigheid en ook als veteranen van de verdedigingsoorlog met Rusland”. Het centrum verklaarde absurd genoeg, dat zij ons “verzekerden dat zij echt tegen nazisme en elk ander soort extreem-reechtse ideologie zijn. “

“Veel mensen waren teleurgesteld over de tatoeages van deze jongens,” gaf het Free Hong Kong Centre toe. Maar ze drongen erop aan “dat het symbolen van Slavisch heidendom zijn.”

Het Free Hong Kong Centre is een project van een NGO genaamd de Liberal Democratic League of Ukraine. Naast het leggen van banden met anti-Beijing strijdkrachten in Hong Kong, zegt het project dat het haar missie is om “Chinese bedreigingen tegen Oekraïne tegen te gaan.”

De Liberale Democratische Liga van Oekraïne is een pro-Europese belangenbehartigingsorganisatie die lid is van de Europese Liberale Jeugd en de Internationale Federatie van Liberale Jeugd, die beide door de EU worden gefinancierd.

De hoofdcoördinator van het Free Hong Kong Centre is een Oekraïense activist genaamd Arthur Kharytonov, die ook de president is van de Liberal Democratic League of Ukraine (LDLU). Kharytonov was nauw betrokken bij de Euromaidan-protesten in Oekraïne, die tot de door de VS gesteunde staatsgreep in 2014 leidden. Hij startte vervolgens de LDLU in 2015.

Kharytonov en zijn organisatie kregen veel aandacht van de door de overheid worden gefinancierde Oekraïense, zoals Hromadske. In deze softbal-interviews met een zeer sympathieke pers vergelijkt Kharytonov de anti-Russische protesten in Oekraïne met de anti-Chinese protesten in Hong Kong en roept op tot nauwere onderlinge banden.

Kharytonov en deze door de westerse overheid gesteunde organisaties maken deel uit van een groeiend netwerk van Oekraïense activisten voor regime-change die zich organiseren met secessionisten in Hong Kong en die opstandstactieken houden en delen.

Terwijl de door de VS en de NAVO geleide unipolaire hegemonische orde die de wereld heeft gedomineerd sinds het einde van de Koude Oorlog begint af te brokkelen, en terwijl een opkomend China en Rusland proberen een multipolair wereldwijd systeem te herstellen, bouwen Washington en Europese landen aan een netwerk van bewegingen, om hun tegenstanders aan hun grenzen te ondermijnen.

Dit wereldwijde netwerk wordt in de media neergezet als de voorhoede van het wereldwijde liberalisme, maar zoals gebeurtenissen uit Oekraïne tot Hong Kong hebben onthuld, breidt het fascisme haar basis uit.


Ben Norton
is een journalist, schrijver en filmmaker. Hij is de assistent-editor van The Grayzone en de producent van de Moderate Rebels-podcast, die hij samen met editor Max Blumenthal host. Zijn website is BenNorton.com en hij tweet op @BenjaminNorton.

Geef een reactie