Bron: Joseph Thomas
op New Eastern Outlook 6 december 2019

De landen in Zuidoost-Azië hebben zich verenigd in inspanningen om een ​​door de VS gesteunde staatsgreep te voorkomen die gericht is op de collega-Zuidoost-Aziatische staat Cambodja.

Door een combinatie van reisverboden en aanhoudingen in de regio eind oktober en begin november, heeft Zuidoost-Azië mogelijke pogingen tegengehouden van het door Washington gesteunde oppositiefront, de Cambodia National Rescue Party (CNRP), om ’terug te keren’ uit de Amerikaanse en Europese ballingschap naar Cambodja waar het probeerde onrust op te wekken en instabiliteit te zaaien.

De VS willen de groeiende lijst van landen in Azië, die banden met Beijing aanknopen ten koste van Washington’s afnemende invloed in de Azië-Pacific regio, verstoren, verdelen en zelfs vernietigen

Cambodja is een van de sterkste bondgenoten van Beijing in Zuidoost-Azië.

Onder de radar

Met meerdere Amerikaanse oorlogen die over de hele wereld woeden, de voortdurende handelsoorlog van Washington met China en de Russophobische hysterie die het binnenlandse politieke landschap van Amerika verlammen, kon de zelden genoemde natie Cambodja en haar politieke aangelegenheden niet verder uit de wereldwijde publiek aandacht verdwijnen.

Met behulp van deze onduidelijkheid als dekmantel, begonnen de VS low-key voorbereidingen, vooruitlopend op breed gemelde protesten waar de VS op hadden gehoopt, voor instabiliteit en, zoals andere naties die onder regime-change projecten van het Amerikaanse regime lijden, voor uitgebreid geweld.

De ambassadeur van Cambodja (links) confronteert CNRP-plaatsvervangend leider Mu Sochua (rechts) tijdens een persconferentie georganiseerd door de westerse media in Indonesië kort voor de detentie van Sochua in het naburige Maleisië. De door de VS en de EU gesteunde Indonesische “activist” Darmawan, die de conferentie organiseerde, kijkt in het midden toe
.

Hoewel deze voorbereidingen werden gepromoot door westerse mediaorganisaties die actief zijn in Zuidoost-Azië, lieten ze gezamenlijk de vermelding van de Amerikaanse betrokkenheid of de veel bredere implicaties van de Amerikaanse organisatie van wat in wezen een staatsgreep in Cambodja was, achterwege.

De voorbereidingen omvatten het verplaatsen van CNRP-leden van hun Amerikaanse en Europese locaties in ballingschap naar naburige Zuidoost-Aziatische staten. Daar hebben westerse mediaorganisaties en door de VS en Europa gefinancierde fronten die zich voordoen als rechtenorganisaties conferenties gehouden en artikelen gepubliceerd die hun geplande “terugkeer” naar Cambodja promoten.

Als de VS erin geslaagd was chaos te veroorzaken in Cambodja, zou dit synergetisch hebben bijgedragen aan de voortdurende door de VS veroorzaakte instabiliteit in Hong Kong, China en zou het de deur hebben geopend voor andere door de VS gefinancierde groepen in Zuidoost-Azië die graag politieke onrust willen aangaan.

De Thaise politieke oppositiepartij “Future Forward” lijkt bijvoorbeeld onrust te hebben gepland op een tijdstip dat samenvalt met de terugkeer van CNRP naar Cambodja.

Azië verenigt zich tegen de staatsgreeppoging

Deze voorbereidingen lijken echter tevergeefs te zijn geweest.

Eind oktober heeft Thailand CNRP-vice-leider Mu Sochua de toegang geweigerd tot haar territorium, van waar ze vervolgens zou proberen verder te reizen naar Cambodja.

Al Jazeera zou in hun artikel: “Questions over Rainsy’s Cambodia return after deputy turned back,”, rapporteren dat:


De plaatsvervangend leider van de oppositiepartij in Cambodja is de toegang tot Thailand geweigerd, wat twijfel doet rijzen aan de belofte van partijleider Sam Rainsy om begin november terug te keren uit ballingschap in Parijs.

Cambodia National Rescue Party (CNRP) Vice-president Mu Sochua werd de toegang geweigerd in Bangkok op 20 oktober en teruggestuurd naar Kuala Lumpur in Maleisië. Van daaruit ging ze naar de Verenigde Staten, waar ze ook een burger is.

Het artikel merkt ook op dat:

CNRP-president Kem Sokha werd in september 2017 wegens verraad gearresteerd en Sochua vluchtte de maand daarna het land uit. Tegen november was de partij volledig ontbonden, waardoor de oude premier Hun Sen in de verkiezingen van vorig jaar alle 125 parlementszetels kon claimen.


Souchua zou uiteindelijk in Maleisië worden vastgehouden als ze probeerde door te gaan naar Cambodja.

Thailand zou vervolgens CNRP-leider Sam Rainsy tegenhouden bij zijn poging om terug te keren naar Cambodja via Thais grondgebied. Zowel Thailand als Maleisië citeerden de principes van niet-inmenging en een onwil om de politieke destabilisatie van een mede-ASEAN-lidstaat (Association of Southeast Asian Nations) tegen te gaan.

Associated Press en Reuters in hun artikel, “Prayut bars Sam Rainsy as Asean spat spreads,” zou beweren:

Thailand zou de Cambodjaanse oppositiestichter Sam Rainsy niet toelaten, zei premier Prayuth Chan-ocha woensdag, nadat de zelf verbannen dissident zei dat hij van plan was via Bangkok naar Cambodja terug te keren.

Het artikel zou ook beweren:

Hun Sen heeft de oppositie beschuldigd van het plegen van een staatsgreep en zijn regering heeft dit jaar ten minste 48 activisten gearresteerd met de verboden oppositiepartij van Sam Rainsy. De laatste leider van de partij blijft onder huisarrest vanwege verraad.

Het ontbreken van de rapporten van Al Jazeera, AP en Reuters en dat van elk ander rapport van de westerse media over CNRP van Cambodja is het feit dat “de laatste leider van de partij,” Kem Sokha, zelf openlijk had toegegeven dat hij samenzweerde met de Amerikaanse regering om de huidige Cambodjaanse regering omver te werpen, waardoor hij een voor de hand liggende verrader is, in elke definitie van het woord.

De oppositie van Cambodja dient de oorlog van Washington tegen China

De Phnom Penh Post in een artikel uit 2017 getiteld “Kem Sokha video producer closes Phnom Penh office in fear,” zou de vele verklaringen van Kem Sokha belichten.
Hij wordt geciteerd te hebben toegegeven:

“… de VS die me hebben geholpen, vroegen me om het model uit Joegoslavië, Servië te nemen, waarmee ze de dictator Slobodan Milosevic hebben vervangen,”

vervolgt hij, verwijzend naar de voormalige Servische en Joegoslavische leider die ontslag nam onder populaire protesten na betwiste verkiezingen en stierf terwijl hij berecht werd voor oorlogsmisdaden.

“Weet je, Milosevic had een enorm aantal tanks. Maar ze hebben dingen veranderd door deze strategie te gebruiken, en ze gebruiken mijn ervaring om te implementeren in Cambodja. Maar niemand wist hiervan. “

“Maar aangezien we nu in dit stadium gekomen zijn, moet ik u vandaag vertellen over deze strategie. We zullen meer hebben om door te gaan en we zullen slagen. “
Kem Sokha zou nader toelichten en beweren:
“Ik doe niets op eigen wil. Hun experts, professoren aan universiteiten in Washington, DC, Montreal, Canada, zijn ingehuurd door de Amerikanen om mij te adviseren over de strategie om de dictatorleider in Cambodja te vervangen. “

Zoals eerder gemeld, heeft Kem Sokha’s dochter, Kem Monovithya, ook jarenlang openlijk met de VS samengewerkt om de Cambodjaanse regering omver te werpen.

Toen Cambodja begon hardhandig op te treden tegen zowel CNRP als de door de VS gefinancierde organisaties die het ondersteunden, dreigden de VS met sancties en andere strafmaatregelen. Kem Monovithya zou een centrale rol spelen bij het bevorderen van deze strafmaatregelen in Washington.

De Phonom Post in een artikel van december 2017, getiteld “US says more sanctions on table in response to political crackdown,”, zou beweren:


… in Washington riep een panel van ‘getuigen’, bijeengeroepen door de commissie Buitenlandse Zaken – waaronder de dochter van Kem Sokha, Kem Monovithya, op tot extra actie in reactie op het politieke optreden. In een verklaring drong Monovithya aan op gerichte financiële sancties tegen overheidsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van de democratie. Ze riep de VS ook op om “alle hulp voor de centrale Cambodjaanse regering” op te schorten, terwijl “doorlopende programma’s voor ondersteuning van de democratie voor het maatschappelijk middenveld, met name degenen die zich bezighouden met verkiezingsgerelateerde kwesties”.

Net als haar vader, gaat de samenwerking van Kem Monovithya met de Amerikaanse overheid veel verder terug. De Washington Post in een artikel uit 2006, getiteld: “Terwijl in de VS Cambodjanen een les krijgen over rechten van thuis uit”, zou eerst toegeven:

Kem Sokha, een voormalige Cambodjaanse senator en ambtenaar, leidt het Cambodjaanse centrum voor mensenrechten, dat wordt ondersteund door Amerikaanse overheidsfondsen. Het centrum heeft openbare fora gehouden om klachten te horen over de omstandigheden in Cambodja.

Met betrekking tot Kem Monovithya merkt de Washington Post op:

Monovitha Kem, afgestudeerd bedrijfskunde en aspirant-advocaat, zei dat ze bij Amerikaanse en internationale instellingen zou lobbyen om de beslissing van Hun Sen te bestrijden.

“Ik zou graag zien dat de aanklacht niet alleen voor mijn vader, maar voor alle andere activisten wordt ingetrokken,” zei ze maandag in een interview. “Ik hoop dat ze de lasterwet zullen wijzigen.”

Monovitha Kem heeft ambtenaren ontmoet bij het Nationaal Democratisch Instituut voor Internationale Zaken, het Internationaal Republikeins Instituut, het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling en belangrijke mensenrechtenorganisaties.


Het National Democratic Institute (NDI) en International Republican Institute (IRI) zijn beide dochterondernemingen van het National Endowment for Democracy (NED), die samen met de Amerikaanse overheid zelf al jaren organisaties ondersteunen die zich bezighouden met subversieve activiteiten in Cambodja.

Dit omvat Licadho, dat wordt gefinancierd door zowel de Britse overheid als de VS via USAID. Het omvat ook Radio Free Asia en Voice of America, die beide worden gefinancierd door de Amerikaanse overheid en onder toezicht staan ​​van de Broadcasting Board of Governors onder voorzitterschap van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo zelf.

Er is ook het Cambodjaanse Centrum voor Onafhankelijke Media, gefinancierd door NED-dochterbedrijven Freedom House en IRI, evenals de Britse ambassade en de ‘Open Society Foundation van veroordeeld financieel crimineel George Soros .

Komen tientallen jaren van Amerikaanse bemoeienis tot een einde?

Tientallen jaren Amerikaanse bemoeienis met de Cambodjaanse politiek, inclusief de oprichting van de oppositie CNRP van Sam Rainsy en Kem Sokha en organisaties die door de Amerikaanse regering zijn opgericht en gefinancierd om dit te ondersteunen, samen met plannen om de huidige Cambodjaanse regering omver te werpen en CNRP aan de macht te brengen, vertegenwoordigen politieke bemoeienis die vele malen slechter zijn dan zelfs de meest fantasierijke beschuldigingen tegen Rusland of China met betrekking tot hun vermeende bemoeienis met de Amerikaanse en Europese politiek.

Met de recente en verenigde standpunten van Zuidoost-Azië tegen Amerikaanse bedoelingen met Cambodja, kunnen we echter getuige zijn van het begin van het einde van de al die Amerikaanse bemoeienissen in Zuidoost-Azië. Maar de Amerikaanse bemoeienis wereldwijd, ook in Azië, is zo uitgebreid, ingebed in lokale media, de academische wereld en de politiek, dat het nog jaren zal duren om het volledig uit de regio te verwijderen.

Terwijl de kwaadaardige invloed van Wall Street, Washington, Londen en Brussel tot ver buiten de grenzen woekert, een voortzetting van de erfenis van het kolonialisme, dat Zuidoost-Azië eeuwenlang heeft uitgebuit en onderdrukt, biedt het verijdelen van een poging tot staatsgreep door Cambodja, te danken aan een verenigd standpunt van regionale landen, veelbelovende hoop dat deze kwaadaardige invloed nu eindelijk in een terminale fase is.

Joseph Thomas is hoofdredacteur van het in Thailand gevestigde geopolitieke tijdschrift The New Atlas en draagt ​​bij aan het online magazine ‘New Eastern Outlook’.


Redaktie: Het is zeker niet de eerste keer dat de VS proberen het land dmv een staatsgreep aan hun kant te krijgen, en dan heb ik niet eens over de staatsgreep van 1970, die het land in een verschrikkelijke oorlog voerde. De VS hebben recentelijk nog geprobeerd om de regering van de langzittende premier Hun Sen omver te werpen, iets dat Washington ontkent maar dat Phnom Penh zonder enige twijfel heeft bewezen met de publicatie van haar 13 pagina’s tellende rapport met de titel “Cambodia: Stability And Development First“ (Cambodja: stabiliteit en ontwikkeling eerst). De autoriteiten maken de goed onderbouwde en onbetwistbare zaak dat de door de VS gecontroleerde zogenaamde ‘oppositie’ verraderlijke activiteiten tegen hun vaderland had uitgevoerd op aandringen van hun buitenlandse beschermheer door een paar jaar geleden te proberen onrust op te wekken.

Geef een reactie