Bron:  granma.cu 27 december 2022, 
cubanismo op 28 december 2022 ~~~

Uit gelekte documenten blijkt dat de FBI optreedt als poortwachter voor een uitgebreid programma van toezicht op sociale media en censuur, verspreid over agentschappen van de federale VS-overheid, van zijn ministerie van Buitenlandse Zaken tot het Pentagon en de CIA.

De #TwitterFiles, gelekte documenten waar de pers toegang tot kreeg, laten zien dat de VS- inlichtingendiensten, het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken psychologische oorlogsvoering coördineerden met Twitter. Tegelijkertijd betaalde de FBI het bedrijf om op zijn verzoeken in te gaan.

Dat tweette minister van Buitenlandse Zaken van Cuba Bruno Rodríguez Parrilla, terwijl hij de aanklacht toonde van Matt Taibbi, de redacteur van Substack. Laatstgenoemde onthulde dat “in de lange lijsten van accounts die Twitter ontving met aanwijzingen van censuur, er Cubaanse gebruikers zijn”, gemarkeerd voor moderatie of digitale executie”.

Taibbi beweert ook dat “de VS-regering voortdurend in contact stond, niet alleen met Twitter, maar met vrijwel alle grote techbedrijven waaronder Facebook, Microsoft, Verizon, Reddit, zelfs Pinterest en vele anderen”, zei de Cubaanse diplomaat. Rodríguez Parrilla herhaalde zijn aanklacht aangaande Cuba, die hij op 3 november 2022 in de Algemene Vergadering van de VN had gedaan tijdens de presentatie van de resolutie tegen de blokkade:

“Op 24 oktober hebben de VS-multinationals Twitter en Meta (Facebook), waar één van de topmanagers de voormalige campagneleider van een anti-Cubaanse Republikeinse senator is, tegelijkertijd censuur toegepast tegen Cubaanse publieke media en gebruikers. Zij markeerden publicaties om hun bereik op de netwerken te beperken en verwijderden accounts die kritiek hadden op de destabiliserende operaties tegen ons land. Het was een selectieve, gecoördineerde actie die het recht op vrije meningsuiting van de Cubanen schendt en toont hoe deze bedrijven ondergeschikt zijn aan de willekeur van de Amerikaanse politici”.

In Russia Today besprak de journalist Matt Taibbi de reikwijdte van de tentakels van de VS-politiek en merkte op dat de VS-inlichtingendiensten van het platform eistenvertaling: Erwin Carpentier dat verhalen over buitenlands beleid die indruisten tegen het door Washington goedgekeurde narratief werden gecensureerd. “De bestanden laten zien dat de FBI optrad als poortwachter voor een enorm social media surveillance- en censuurprogramma, dat agentschappen van de hele federale overheid omspande, van het State Department over het Pentagon tot de CIA” volgens de verschillende posts van de journalist, die zei dat de sociale media “zoveel contacten had met zoveel agentschappen dat leidinggevenden de tel kwijtraakten”.

Federale agentschappen hadden, vooral in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020, “Twitter overstelpt met verzoeken en lijsten gestuurd met honderden problematische accounts”. “Er waren zoveel overheidsverzoeken dat Twitter-medewerkers een systeem moesten improviseren om te bepalen welke verzoeken ze eerst zouden inwilligen”, merkte hij op.

Taibbi beklemtoonde onder andere dat het kantoor van de FBI in New York zelfs verzoeken stuurde om de “namen en gebruiker-ID’s” van een lijst van accounts die werden genoemd in een artikel van de Daily Beast, en dat de leidinggevenden zeiden dat ze zich “volledig op hun gemak voelden” bij het geven van die informatie. Zo werden klachten van de FBI bijna altijd omschreven als een “mogelijke schending van de servicevoorwaarden” volgens Taibbi.

“Buitenlandse inmenging” was dan weer de rechtvaardiging voor een uitbreiding van de moderatie van bepaalde accounts, zei Taibbi. Hij voegde er ook aan toe dat hoge kaders bij het sociale netwerk “onder constante druk stonden om theorieën over buitenlandse beïnvloeding te valideren”, maar vaak geen bewijs konden vinden van schendingen.

In dit verband verwijst de journalist naar een e-mail van een medewerker die schrijft dat hij “geen banden met Rusland heeft gevonden” in de accounts die de inlichtingendienst had gestuurd, maar op zijn beurt suggereert dat hij wel eens kon “brainstormen” om “een sterker verband te vinden”

vertaling
Erwin Carpentier, cubanismo.be