Bron: Thomas Röper 
anti-spiegel 22 september 2022 ~~~

Van 23 tot 27 september worden in de Donbass, Zaporozhye en Kherson referenda gehouden over de toetreding van de gebieden tot de Russische Federatie. Hier een verslag van het geplande proces en de bekende details.

Het Russische persbureau TASS heeft een compilatie gepubliceerd over de komende referenda en het proces ervan.

In de vertaling ervan hieronder is wat extra informatie opgenomen; deze is van bronnen voorzien en cursief gemarkeerd.


Begin van de vertaling:

Hoe zullen de referenda in de regio’s Donbass, Zaporozhye en Kherson verlopen?

Vrijdag beginnen de referenda over de toetreding tot de Russische Federatie in de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk en in de regio’s Kherson en Zaporozhye.

De referenda vinden plaats van 23 tot en met 27 september. Om veiligheidsredenen wordt er slechts op één dag fysiek gestemd, namelijk op 27 september. Op de andere dagen worden de mensen aan huis bezocht of stemmen ze “in woonwijken”.

Stemlokalen

 • De DNR zal 450 stembureaus in de republiek openen, alsmede meer dan 200 stembureaus voor mensen die naar Rusland zijn geëvacueerd. Inwoners van de LNR zullen hun stem kunnen uitbrengen in 461 stembureaus in de republiek en in bijna alle oblasts van de Russische Federatie, waar 201 stembureaus zijn ingericht.
 • De oblast Zaporozhye meldde de oprichting van 394 stembureaus in de oblast en 85 buiten de oblast – in de Russische Federatie, de LNR, de DNR en de oblast Kherson.
 • Inwoners van de oblast Kherson kunnen stemmen in de Krim, Moskou en een aantal andere Russische steden naast hun regio, waar acht territoriale en 198 districtsverkiezingscommissies zijn opgericht.

Kiezersopkomst

 • In de DNR zijn meer dan 1,5 miljoen stembiljetten gedrukt voor het referendum – het aantal mensen dat mag stemmen.
 • In de regio Zaporozhye zijn meer dan 500.000 mensen geregistreerd op de kiezerslijsten, aldus het hoofd van de kiescommissie, Galina Katjoesjtsjenko.
 • De centrale verkiezingscommissie van Kherson verwacht een opkomst van ongeveer 750.000 kiezers.
 • Volgens een telefonische enquête die het Instituut voor Politiek en Sociologisch Onderzoek van de Republiek van de Krim op 13 en 14 september onder bijna 4.000 respondenten heeft gehouden, zal het referendum naar verwachting een zeer hoge opkomst kennen. In de Volksrepubliek Donetsk is 86 procent van de respondenten bereid aan het referendum deel te nemen, in de Volksrepubliek Lugansk 87 procent. In de oblast Zaporozhye was 83% van de respondenten bereid naar de stembureaus te gaan, in de oblast Kherson 72%.
 • Het bestuur van Kherson gaat uit van een opkomst van 70 tot 80 procent en een goedkeuring van 57 tot 60 procent van de toetreding tot Rusland.

Stembiljetten

 • De stembiljetten voor de verkiezingen in de DNR en de LNR zijn alleen in het Russisch gedrukt. Zoals de voorzitter van de Volksraad van Donetsk, Vladimir Bidewka, opmerkte, bepaalt de grondwet van de DNR dat sinds 2020 alleen Russisch de officiële taal is, en ook de taal van de officiële correspondentie is.
 • In de oblasten Kherson en Zaporizhya zijn de stembiljetten tweetalig – Oekraïens en Russisch.

Waarnemers

 • Alle vier de regio’s verklaarden er belang bij te hebben dat de referenda zo transparant en legitiem mogelijk zijn en door internationale waarnemers kunnen worden gecontroleerd.
 • De voorzitter van de verkiezingscommissie van de LNR, Elena Kravchenko, zei woensdag dat de verkiezingscommissie aanvragen ontving van buitenlandse waarnemers “die worden onderzocht”, maar specificeerde niet uit welke landen zij afkomstig waren. Volgens haar zullen buitenlandse waarnemers en waarnemers van de Openbare Kamer op verkiezingsdagen aanwezig zijn in de stembureaus en daarbuiten.
 • De verkiezingscommissie van de DNR zei ook dat zij buitenlandse waarnemers verwacht en beloofde meer informatie te verstrekken na hun accreditatie. Later meldde de verkiezingscommissie dat zij pas details over de waarnemers zou verstrekken nadat het referendum was begonnen.
 • Marina Zakharova, voorzitter van de regionale verkiezingscommissie van Kherson, zei dat de uitnodigingen naar een “groot aantal landen” zijn gestuurd.
 • De Russische centrale verkiezingscommissie heeft de aanwezigheid van waarnemers bij de referenda toegezegd. De Doema zei dat parlementsleden van alle parlementaire fracties ook een uitnodiging zullen ontvangen om de stemming bij te wonen.

Stand van de voorbereidingen voor de stemming

 • In de LNR zijn volgens de centrale verkiezingscommissie van de Republiek alle kieskringcommissies reeds met hun werkzaamheden begonnen en hebben zij de stembiljetten en de nodige technische uitrusting ontvangen.
 • De centrale verkiezingscommissie van de DNR heeft een callcenter opgezet om toezicht te houden op het stemproces en heeft kluizen goedgekeurd, die volgens het hoofd van de centrale verkiezingscommissie, Vladimir Vysotsky, de veiligheid van de stembiljetten veiligstellen en de toegang tot de documenten door derden uitsluiten.
 • Vanwege de dreiging van toenemende beschietingen en provocaties door de Oekraïense strijdkrachten, bereiden de regio’s zich voor op verhoogde veiligheidsmaatregelen voor de periode van de referenda. Volgens het regionale bestuur van Zaporozhye en Kherson zullen de stembureaus worden bewaakt door de politie en Rosgvardia. De toegangswegen tot de steden in de regio Zaporizja zullen tijdens het referendum worden gecontroleerd en groepen die huisbezoeken afleggen zullen door politieagenten worden begeleid. Volgens het hoofd van het regionale staatsbestuur van Zaporozhye, Jevegny Balizky, hebben speurhonden reeds alle gebieden gecontroleerd en ontmijningsoperaties uitgevoerd.
 • De Volksrepubliek Lugansk wil naast de politie ook de strijdkrachten van het ministerie van Defensie van de republiek inzetten. De Volksrepubliek Donetsk verklaarde dat het Russische leger de ordestrijdkrachten en de Volksmilitie zal helpen om de veiligheid in de stembureaus te waarborgen.

Einde van de vertaling


Nog een opmerking over de internationale verkiezingswaarnemers. Enige tijd geleden ontmoette ik enkele van de verantwoordelijken voor de organisatie van de referenda. Zo weet ik dat ze zich de laatste dagen, nadat het referendum zo spontaan werd uitgeschreven, hebben gehaast om verkiezingswaarnemers te accrediteren. Er was veel belangstelling van internationale journalisten, politici en andere publieke figuren om als officiële verkiezingswaarnemers bij het referendum aanwezig te zijn. Ik zal later over de details berichten als er meer bekend is.