Bron: IMEMC vanaf 3 juli 2023 (tijdlijn) ~~~~

Maandagmorgen 3 juli is het Israelische leger een verwoestende aanval begonnen op kamp Jenin. Ze gebruikt daarbij artillerie en raketten. Dit Israelische geweld tegen burgers breidt zich snel uit naar de omgeving en andere grote stedelijke gebieden in dit door Israeli bezette land. De aanval kan enorm uit de hand lopen, zoals mogelijk ook ingecalculeerd is, en zich zelfs tot zuid-Libanon uitbreiden.

Westerse regeringen stemmen zwijgend in met deze Israelische agressie tegen de bevolking. De Nederlandse parlement heeft, ondanks de enorme toename van geweld en mensenrechtenschendingen, op 11 april van dit jaar een Standard of forces agreement (SOFA) met Israel goedgekeurd voor militaire operaties van haar leger op Nederlands grondgebied en van het Nederlandse leger op bezet Palestijns grondgebied. Bij de plenaire kamerbehandeling van een motie van Kuzu tegen dit verdrag, was behalve de spreker/indiner Kuzu zelf, geen elke volksvertegenwoordiger aanwezig.

De regering-Rutte had dit verdrag met Israel zonder raadpleging met de kamer reeds in oktober 2022 afgesloten. Dit is nu met overgrote meerderheid in de tweede kamer goedgekeurd .

Tijdlijn van geweldadige legeracties in bezet Palestina

3 juli: Op maandagmorgenvroeg vuurden Israëlische oorlogsvliegtuigen vele raketten af op het vluchtelingenkamp Jenin in de noordelijke stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij werden tenminste acht Palestijnen gedood, waaronder een kind, en meer dan vijftig gewond, tien ernstig, waaronder schotwonden in het hoofd en de rug, terwijl het leger het gebied binnentrok en omsingelde. Tot nu toe heeft het leger meer dan twintig luchtaanvallen uitgevoerd. Het offensief op Jenin gaat door.

De soldaten vuurden ook tientallen gasbommen af rond het regeringsziekenhuis van Jenin, waardoor veel patiënten en inwoners, waaronder kinderen die in de medische faciliteit worden behandeld, de gevolgen van traangasinhalatie ondervonden.

Ondanks de vele verwondingen vertelde een hoge Israëlische regeringsfunctionaris aan het Israëlische Ynet News dat het offensief “volgens plan verloopt” en voegde eraan toe dat het tijdelijke offensief zal doorgaan als dat nodig is.

De functionaris vertelde Ynet ook dat er geen internationale druk is “om het tijdelijke offensief te stoppen”.

Update: Het Palestijnse Ministerie van Gezondheid zei dat de acht gedode Palestijnen zijn geïdentificeerd als Samih Firas Abu Al-Wafa, 21, Aws Hani Hannoun, 19, Husam Mohammad Abu Theeba, 18, Noureddin Husam Marshoud, 16, Mohammad Mohannad Shami, 23, Ahmad Mohammad Al-Amer, 21, Ali Hani Al-Ghoul, 17, en Majdi Ar’arawi, 17.

Update: Het Israëlische leger vuurde twee raketten af op een flatgebouwvan drie verdiepingen dat eigendom is van Abu Eyad Sabbagh in het vluchtelingenkamp Jenin.

De raketten troffen de derde verdieping van het gebouw en beschadigden die. Elke verdieping van het gebouw bevatte twee appartementen.

Het leger vuurde ook veel scherpe schoten af op Palestijnen aan de voorzijde van de Spoedeisende Hulp van het Ibin Sina Ziekenhuis in Jenin en gebruikte veel Palestijnen als menselijk schild in het vluchtelingenkamp Jenin.

Vijf van de gedode Palestijnen zijn geïdentificeerd als Samih Firas Abu Al-Wafa, 21, Aws Hannoun, en Husam Mohammad Abu Theeba; Israëlische soldaten schoten hen in de borst, Noureddin Husam Marshoud, die door de soldaten in het hoofd werd geschoten en Mohammad Mohannad Shami.

Brutale vernietiging met de militaire buldozer

Updates:

  • Het Israëlische leger valt tientallen huizen binnen in het vluchtelingenkamp in Jenin en richt schade aan. Het breekt sommige muren open, zodat de soldaten ongezien op de Palestijnen in de straten kunnen schieten.
  • Een Israëlische militaire drone vuurde een raket af op een Palestijns huis in de buurt van het Al-Huriyyah Theater, waarbij een kind gewond raakte, veel families schuilden in het theater dat ook het doelwit was van een raket.
  • Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft de dood van een vijfde Palestijn in Jenin bevestigd.
  • Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft de dood bevestigd van een vierde Palestijn, slechts zestien jaar oud, en voegde eraan toe dat het Israëlische leger ook achtentwintig gewonden heeft gemaakt, waaronder zeven die kritieke verwondingen opliepen in Jenin.
  • Vier van de gedode Palestijnen zijn officieel geïdentificeerd als Samih Firas Abu Al-Wafa, 21, Aws Hanin Hannoun, en Husam Mohammad Abu Theeba, die allen door Israëlische soldaten in hun borst werden geschoten, en Noureddin Husam Marshoud, die door de soldaten in het hoofd werd geschoten.
  • Dr. Wisam Bakr, het hoofd van het regeringsziekenhuis van Jenin, zei dat Palestijnse medici te kampen hebben met ernstige moeilijkheden en gevaar door de Israëlische belegering, de voortdurende aanvallen en het opzettelijk aanvallen van ambulances.
  • Het Israëlische leger belet medici de toegang tot het vluchtelingenkamp in Jenin en bulldozert straten.
  • De Israëlische luchtmacht heeft meer dan twintig aanvallen uitgevoerd op het vluchtelingenkamp in Jenin, met gevechtsvliegtuigen en bewapende drones. De bombardementen en het grootschalige militaire offensief gaan door.
  • Het Israëlische leger verwoestte twee huizen die eigendom waren van Palestijnen van de families Shalabi en Natour, nadat het raketten op hen had afgevuurd en schade had toegebracht aan omliggende huizen en gebouwen.
  • Het Israëlische leger richtte doelbewust op elektriciteitstransformatoren en -palen om te zorgen voor een stroomstoring in het vluchtelingenkamp van Jenin en de omliggende gebieden.
  • Het Israëlische leger richtte zich op medici, ambulances, journalisten en mediacentra.
  • Palestijnse verzetsstrijders slaagden erin een bewapende Israëlische militaire drone neer te schieten.
  • Israëlische drones, helikopters en gevechtsvliegtuigen vuurden raketten af op gebouwen en sloten de straat af tussen Jenin en het vluchtelingenkamp Jenin.
  • Israëlische soldaten vielen vele huizen en gebouwen binnen die uitkeken op het vluchtelingenkamp Jenin en zetten scherpschutters in op daken.
  • Het Israëlische leger zette tanks in op heuvels en buurten die uitkeken op het vluchtelingenkamp Jenin.
  • Het Israëlische leger bulldozerde en vernielde straten die naar het vluchtelingenkamp in Jenin leidden en verhinderde Palestijnse ambulances en journalisten om het kamp binnen te gaan.
  • Israëlische bulldozers beschadigen tientallen Palestijnse auto’s die geparkeerd staan bij huizen in de buurt van het vluchtelingenkamp Jenin.
  • Meer Israëlische tanks worden ingezet in Jenin als voorbereiding op een veel groter militair offensief op Jenin.
  • Tientallen militaire voertuigen vielen ook verschillende dorpen en steden rond de stad Jenin binnen, bestormden en plunderden tientallen huizen en vielen veel Palestijnen aan.

Het Israëlische dagblad Haaretz zei dat de woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, bevestigde dat de soldaten het vluchtelingenkamp in Jenin waren binnengevallen, maar Palestijnse bronnen zeiden dat alle toegangen tot het vluchtelingenkamp waren geblokkeerd.

Haaretz verklaarde dat de Palestijnen in Jenin een bericht ontvingen van het leger met het bevel om in hun huizen te blijven, en voegde eraan toe dat “Hagari benadrukte dat dit geen operatie is tegen de Palestijnse Autoriteit of de bewoners,” aldus het Israëlische rapport.

Hagari zei dat het offensief in Jenin kan doorgaan en uitbreiden, maar “momenteel beperkt is tot het gebied rond Jenin.”

Het Israëlische leger beweerde dat het gericht was op een “verenigd commandocentrum” dat wordt gebruikt als een “geavanceerd observatie- en verkenningscentrum” door Palestijnse verzetsstrijders in Jenin, voegde Haaretz eraan toe.

Gepubliceerd op: 3 jul 2023, om 06:19: Meer dan 200 gepantserde Israëlische militaire voertuigen, waaronder bulldozers, vielen vanuit verschillende richtingen de stad Jenin binnen en rukten op om het vluchtelingenkamp Jenin te omsingelen voordat de soldaten vele huizen en gebouwen bestormden en bezetten.

Het Israëlische leger stuurt nog steeds meer voertuigen het gebied in, terwijl veel tanks zijn gezien bij de militaire wegversperring Al-Jalama ten noorden van Jenin ter voorbereiding op de invasie van Jenin.

Palestijnse verzetsstrijders van verschillende facties wisselden vuur uit met de binnenvallende soldaten en militaire voertuigen en brachten explosieven tot ontploffing in de buurt van de gepantserde voertuigen.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid identificeerde een van de gedode Palestijnen als Samih Firas Abu Al-Wafa, 21, en ten minste één raakte ernstig gewond toen het leger een raket afvuurde op een huis in het centrum van het vluchtelingenkamp.

De bronnen voegden eraan toe dat de raket enorme schade en brand veroorzaakte en verklaarden dat de soldaten Palestijnse medici weigerden om het gebied binnen te gaan.

Medische bronnen in Jenin zeiden dat het aantal slachtoffers waarschijnlijk hoger ligt, maar dat de medici de binnengevallen gebieden niet kunnen betreden vanwege het aanhoudende offensief en de afsluitingen.

Tot nu toe is het aantal gewonden bevestigd op 13, waaronder drie met levensbedreigende verwondingen.

De meeste gewonden worden behandeld door jonge mannen en vrouwen die de afgelopen maanden eerste hulp en medische training hebben gekregen ter voorbereiding op het offensief, waar Israël al enige tijd over praat.

Palestine TV zei dat de soldaten ook het hoofdkwartier in Jenin hebben omsingeld en apparatuur gebruiken om live uitzendingen te verstoren.

Het voegde eraan toe dat de Israëlische oorlogsvliegtuigen en bewapende drones tenminste twintig raketten hebben afgevuurd op verschillende gebouwen in het vluchtelingenkamp Jenin.

Videospeler

00:00

00:36

Verder zeiden Palestijnse verzetsstrijders in Jenin dat ze erin slaagden een gepantserde Israëlische militaire bulldozer te vernietigen nadat ze een explosieve lading tot ontploffing brachten in de buurt van een Israëlische militaire bulldozer.

Videospeler

00:00

00:32

Het Israëlische bezettingsleger heeft bevestigd dat het een uitgebreid militair offensief uitvoert in de hele Jenin vluchtelingenwijk en het Jenin vluchtelingenkamp en voegde eraan toe dat één van zijn luchtaanvallen gericht was op een gebouw dat naar verluidt gebruikt wordt door Palestijnse strijders en waar ze wapens en munitie verzamelen en opslaan, volgens de verklaring van het leger en het Israëlische veiligheidsagentschap “Shin Bet”.

Het leger zei dat meer dan 1000 soldaten en minstens honderd militaire voertuigen deelnemen aan het offensief.

|Israëlische soldaten doden een Palestijn in Al-Biereh

Het aantal slachtoffers in het lopende Israëlische offensief in Jenin is waarschijnlijk hoger dan wat wordt gemeld, vooral omdat het leger de binnengevallen gebieden streng omsingelt, ambulances en de media de toegang ontzegt, naast het veroorzaken van stroomuitval en het verstoren van internet en mobiele telefonie.

Verschillende Palestijnse facties, waaronder de Islamitische Jihad, zeiden dat het offensief zou falen in het bereiken van zijn doelen en het verzet tegen de Israëlische bezetting en meer standvastigheid en eenheid onder de Palestijnen alleen maar zou versterken.

De Al-Quds Brigades, de gewapende vleugel van de Islamitische Jihad, zei dat Palestijnse verzetsstrijders zich nooit zouden overgeven, dat Jenin zich nooit zou overgeven en voegde eraan toe dat Israël zou falen in het bereiken van zijn doelen en de gevolgen van zijn offensief zou dragen.

“Alle opties staan open om de vijand aan te vallen; we zullen deze agressie vergelden en ons blijven verzetten tegen de bezetting,” verklaarde de Al-Quds Brigades.

  • Updates volgen – Dit is een lopend verhaal