Bron: Andreas Fritsche, Neues Deutschland 
Coop-TV 27 februari 2024 ~~~ 

Heinrich Bücker van het Anti-War Café toonde in 2022 zijn begrip voor de Russische aanval op Oekraïne. Hij werd aangeklaagd maar vrijgesproken. De zaak is nog niet voorbij voor hem, want de regionale rechtbank van Berlijn heeft een beroep tegen de vrijspraak toegestaan.

Het gebeurde bij het Sovjet-monument in het Treptower Park: op 22 juni 2022 sprak Heinrich Bücker op een evenement dat was georganiseerd door de Berlijnse vredescoördinatie. De gelegenheid was de 81e verjaardag van Hitlers invasie in de Sovjet-Unie. In zijn toespraak zou Bücker de Russische aanval op Oekraïne, die vier maanden eerder plaatsvond, hebben vergoelijkt en daarmee de openbare vrede hebben verstoord. De openbare aanklager beschuldigde de nu 69-jarige hiervan – en nadat de districtsrechtbank Tiergarten de beklaagde op 27 april 2023 had vrijgesproken, ging hij in beroep.

Maar ook in de volgende instantie, bij de arrondissementsrechtbank in Berlijn, lukte het maandag niet om tot een veroordeling te komen. De rechtbank verwierp het verzoek om Heinrich Bücker een boete van 2.000 euro op te leggen. Hij hoeft ook geen proceskosten te betalen. Die komen ten laste van de staatskas.

“Het is een uitroeiingsoorlog tegen Oekraïne”, zei de openbare aanklager in zijn pleidooi. Het gedrag van Bücker was een aanmoediging voor aanvalsoorlogen. Vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen.

De aangeklaagde heeft de beschuldiging verworpen.

“Mijn standpunt tegen oorlog is duidelijk. Ik ben tegen alle oorlogen,” benadrukte de eigenaar van het Anti-War Café in Berlijn-Mitte. In zijn toespraak in juni 2022 herinnerde hij eraan dat 27 miljoen Sovjetburgers omkwamen in de Tweede Wereldoorlog, waaronder 1,5 miljoen Oekraïense Joden. Oekraïense nationalisten zoals Stepan Bandera, die nu wordt vereerd als een nationale held, sloten een verbond met de nazi’s en vermoordden Joden, Polen en pro-Sovjet Oekraïners. Bücker is ervan overtuigd dat dergelijke krachten momenteel opnieuw invloed hebben in Oekraïne.

In 2014 kwam een rechts-radicaal regime aan de macht via een staatsgreep. Bücker stelde dat Duitsland na de bittere ervaringen van de Tweede Wereldoorlog niet weer met dergelijke kringen moet samenwerken. Tijdens het proces legde de 69-jarige uit dat hij het gedrag van de Russische president Vladimir Poetin ook kon begrijpen omdat de NAVO steeds dichter bij de grenzen van Rusland was gekomen dan in 1990 was beloofd. Op de website van het Anti-WarCafé staat een video van Becker’s toespraak, die maandag in rechtszaal 768 te zien was.

Daar kon je ook Laura von Wimmersperg, de veteraan van de vredescoördinatie, horen opmerken toen ze de toespraak modereerde: “We zijn tegen de oorlog, maar we hebben nog steeds begrip …”.

De advocaat van Bücker benadrukte in zijn pleidooi dat zijn cliënt de oorzaak van de oorlog in Oekraïne begreep. Dit betekende echter niet dat hij voor de Russische aanval was. Als er met straffen wordt gedreigd omdat iemand een mening heeft die niet door de meerderheid wordt gedeeld, wordt het lastig. Heinrich Bücker zelf hield vast aan zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

In tegenstelling tot de bijna unanieme mening in Duitsland vindt hij de annexatie van de Krim aan Rusland niet in strijd met het internationaal recht. Er was immers een referendum over gehouden. Bücker riep Duitsland op Oekraïne geen wapens te leveren, geen soldaten te trainen en Poetin niet langer te demoniseren. De oorlog, die nu al twee jaar woedt, had na twee maanden kunnen eindigen. Rusland was namelijk bereid zijn troepen terug te trekken als Oekraïne had afgezien van toetreding tot de NAVO. Onderhandelingen in Istanbul hadden dat stadium al bereikt.

Heinrich Bücker, geboren in Oldenburg, was nog steeds lid van der Linke partij toen hij in juni 2022 verscheen. Eind 2023 verliet hij de partij, maar volgens zijn eigen verklaringen is hij nog steeds lid van de Vereniging van Vervolgden van het Naziregime. De Duitse Communistische Partij (DKP) heeft hem tot nu toe gesteund in de juridische geschillen.

Meer aanhangers woonden maandag het proces bij dan er zitplaatsen waren voor toeschouwers in de rechtszaal. Volgens de rechtbank keurde Bücker de Russische aanval in februari 2022 daadwerkelijk goed in een passage van zijn toespraak bij de Sovjetherdenking. Een veroordeling op grond van artikel 140 van het Duitse Wetboek van Strafrecht voor het vergoelijken van een strafbaar feit kon echter alleen worden overwogen als met zekerheid kon worden vastgesteld dat Bücker’s verklaring daadwerkelijk heeft geleid tot het vergiftigen van het klimaat. Aangezien dit niet kon worden vastgesteld, ging het om een niet strafbare meningsuiting.

Om dit te verduidelijken legde de voorzittende rechter uit waarom artikel 140 eigenlijk bestaat. Het was bijvoorbeeld bedoeld om te voorkomen dat iemand een moordpartij vergoelijkt en daarmee anderen aanzet tot navolging. Als ander voorbeeld haalde de rechter uitspraken aan ten gunste van de moord op federaal procureur-generaal Siegfried Buback door de Red Army Faction (RAF) in 1977.