Bron: southfront 26 september 2023 ~~~

Als reactie op de aanvallen van Kiev op Russisch grondgebied nam het Russische leger wraak en escaleerde het aanvallen op de Oekraïense militaire, haven- en energie-infrastructuur waar het Oekraïense leger van afhankelijk is.

Vorige week maakte het Russische ministerie van Defensie melding van 12 groepstreffers met raketten en drones in heel Oekraïne. De afgelopen dagen is de intensiteit van de Russische aanvallen toegenomen.

In de nacht van 25 september werd de stad Odessa onderworpen aan een van de krachtigste aanvallen van de afgelopen tijd. De zeehaven in het centrum van de stad werd bijna volledig verwoest. Er brak een grote brand uit in het gebouw van een plaatselijk hotel, dat naar verluidt onderdak bood aan militair personeel en gebruikt werd als hoofdkwartier van de Strijdkrachten van Oekraïne. Als gevolg van de massale aanval werden in de regio het hoofdkwartier van het Operationele Commando Zuid, de basis van de Oekraïense marine, haventerminals en werkplaatsen voor de productie van oppervlaktedrones verwoest. Oekraïense bronnen meldden op hun beurt de vernietiging van een graanschuur en magazijnen van lokale bedrijven.

Russische raketten troffen ook de militaire luchthaven van Dolgintsevo, gelegen aan de rand van Krivoy Rog. Oekraïense gevechtsvliegtuigen gewapend met Storm Shadow raketten zijn daar gestationeerd. Als gevolg van de aanval werden onder andere vluchtondersteunende faciliteiten beschadigd.

De uitwisseling van aanvallen tussen Kiev en Moskou lijkt op een pingpongspel, waarbij Rusland met tienvoudige kracht reageert, maar de aanvallen zelden als eerste laat escaleren.

Op 24 september lanceerden Oekraïense troepen massale aanvallen op de stad Tokmak in de regio Zaporozhye. Verschillende raketten werden neergeschoten door Russische luchtverdedigingstroepen, maar andere troffen de straten van de stad, waarbij minstens één dode en minstens 11 gewonden vielen. Oekraïense beschietingen doodden ook burgers in Novaja Kachovka, 5 anderen raakten gewond in Donetsk.

Oekraïne lanceerde massale drone-aanvallen op de Russische stad Koersk, waar de viering van de Dag van de Stad zou plaatsvinden. Volgens berichten raakte een van de drones een raffinaderij in de buurt van het vliegveld; ook het treinstation en een administratiegebouw werden beschadigd. Een Oekraïense drone werd neergeschoten boven het militaire vliegveld Halino aan de rand van de stad. Toen Russische militairen een neergehaalde UAV wilden inspecteren, ontplofte de kernkop. Er werden meerdere slachtoffers gemeld.

Alleen al in de nacht van 25 september meldde het Russische leger de onderschepping van 3 Oekraïense UAVs boven de regio Belgorod, 2 andere werden neergeschoten boven de regio Koersk en nog eens 4 in de buurt van de Krim.

Het Krim-schiereiland blijft een van de belangrijkste doelwitten van Oekraïense aanvallen. Na de aanval op het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot bleef het Oekraïense leger proberen om de haveninfrastructuur in Sevastopol te beschadigen. Op 23 september lanceerden Oekraïense strijdkrachten raketaanvallen, waarbij naar verluidt een aantal aanlegplaatsen van uit de vaart genomen schepen beschadigd werden. Ondertussen werd een andere sabotage- en verkenningsgroep bij Kaap Tarkhankut afgeslagen. Ook werd op 24 september een Oekraïense marinedrone vernietigd voor de westkust van het schiereiland.Op 23 september lanceerden Oekraïense strijdkrachten raketaanvallen, waarbij naar verluidt een aantal aanlegplaatsen van uit de vaart genomen schepen beschadigd werden. Ondertussen werd een andere sabotage- en verkenningsgroep bij Kaap Tarkhankut afgeslagen. Ook werd op 24 september een Oekraïense marinedrone vernietigd voor de westkust van het schiereiland.

Topfoto: Videoreportage op Southfront bij dit nieuwsitem (waarvan bovenstaande tekst de Nederlandse vertaling is)

Als je SouthFront wilt steunen maar geen mogelijkheid hebt om dit via cryptocurrency te doen, neem dan contact met ons op: info@southfront.org en southfront@list.ru.