Bron: Tyler Durden 
zerohedge 21 mei 2023 ~~~ 

Slechts twee maanden geleden verspreidden de mainstream media op grote schaal een video die volgens hen “schokkende beelden” liet zien van Russische schoolkinderen die trainen met militaire wapens in programma’s die bedoeld zijn om hen voor te bereiden op het leger. De programma’s werden alom bekritiseerd als “indoctrinatie“.

Natuurlijk is Oekraïne ook betrokken geweest bij wapentraining voor kinderen en deze inspanningen zijn de afgelopen maanden alleen maar toegenomen nu de stad Bakhmut, al maandenlang een epicentrum van de gevechten, naar verluidt in handen is gevallen van de Russische Wagner Group. CNBC heeft kort bericht over het programma “Verdediging van Oekraïne” in het militair-patriottisch centrum voor schoolkinderen in Lviv. Het centrum werd deze maand geopend en er zijn plannen om in de nabije toekomst tientallen andere trainingsfaciliteiten voor kinderen in het hele land te openen.

De westelijke stad Lviv is een belangrijke verzamelplaats voor kinderen die de oorlog in het oosten ontvluchten, dus het is niet verwonderlijk dat de Oekraïense regering daar jonge rekruten zoekt voor het oorlogfront.

Het probleem is niet zozeer de training als wel de dubbele standaard – Rusland organiseert wapentrainingen voor kinderen en dat is verraderlijke indoctrinatie. Oekraïne doet het en het is “patriottisch”.

Het trainen van kinderen voor oorlog is een praktijk die vaak wordt afgekeurd, al was het maar vanwege de duistere beelden van de nazi-jeugd die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij hun ouders werd weggehaald en tot de tanden bewapend werd. Maar het is over het algemeen ook een teken van verzwakking van de militaire capaciteit – oorlogen worden niet gewonnen met miljarden dollars aan uitrusting, maar met soldaten. En het lijkt erop dat Oekraïne een tekort aan mankracht heeft.

Het verlies van Bakhmut, dat volgens de berichten tot dusver een feit lijkt te zijn, werd voorafgegaan door wekenlange beweringen in de media dat de Oekraïense troepen “aanzienlijke terreinwinst” boekten in het vooruitzicht van een tegenoffensief dat naar verluidt reeds was begonnen. Tot dusver is er weinig bewijs van dit offensief, behalve pogingen om Bakhmut te versterken, die blijkbaar mislukt zijn.

Vergeet niet dat de strijd voornamelijk werd uitgevochten door een huurlingenleger, niet door officiële Russische troepen. De Wagner Group is in westerse kringen beschreven als een “leger van veroordeelden” onder leiding van een “restauranthouder”. Dit zou betekenen dat NAVO-getrainde soldaten, gesteund door ervaren huurlingen uit de hele wereld, volgens het eigen verhaal van de media zijn verslagen door het laagste van het laagste.

De strategie was wellicht veel slimmer dan het publiek in Europa en de VS is voorgehouden. Terwijl Bakhmut consequent wordt beschreven als een symbolische overwinning in plaats van een strategische, lijkt het erop dat de berichten dat Wagner bijna geen munitie meer heeft en uit frustratie dreigt weg te lopen van de frontlinies, verzonnen zijn. Westerse persbureaus namen deze informatie graag op en verspreidden het alsof het een feit was, wat mogelijk heeft geholpen om nog meer Oekraïense troepen naar Bakhmut te lokken, alleen om samen met de stad met de grond gelijk gemaakt te worden.