Bron: RT 23 mei 2022 ~~~

Een nieuwe wet zal Oekraïne in staat stellen de staatsbegroting aan te vullen ten koste van “vijanden”, zegt president Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag een wet ondertekend die de inbeslagname mogelijk maakt van bezittingen van burgers die worden beschuldigd van steun aan Rusland in het lopende conflict.

De wetgeving, die het parlement half mei heeft goedgekeurd, bepaalt dat de inbeslagname van activa een buitengewone maatregel is die alleen kan worden toegepast tijdens de staat van beleg en op basis van een rechterlijke uitspraak. Op zondag heeft Oekraïne de staat van beleg met nog eens 90 dagen verlengd, tot 23 augustus.

“De procedure van het opsporen en in beslag nemen van de tegoeden van gesanctioneerde personen, die op een of andere manier de agressie van de bezetters tegen Oekraïne steunen, zal ons in staat stellen de Oekraïense begroting snel en effectief aan te vullen ten koste van de vijanden,” zei Zelensky.

Acties die kunnen leiden tot de inbeslagname van activa van bedrijven en personen zijn onder meer, wat wordt gedefinieerd als, het schaden van de nationale veiligheid en soevereiniteit van Oekraïne, het identificeren van Oekraïens patriottisme met nazisme, en het aanzetten tot haat jegens het Oekraïense volk, hun cultuur en taal.

In april heeft het Oekraïense parlement een wet aangenomen die de nationalisatie mogelijk maakt van bezittingen van Russische staatsburgers of personen met vermeende nauwe banden met Moskou, die openlijk ontkennen dat er een oorlog aan de gang is. Rusland omschrijft het conflict in Oekraïne officieel als een “speciale militaire operatie”.

Rusland viel Oekraïne eind februari aan, nadat Kiev de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, die voor het eerst in 2014 werden ondertekend, niet had uitgevoerd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. De door Duitsland en Frankrijk tot stand gebrachte protocollen waren bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne officieel verklaart dat het een neutraal land is dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: Een Oekraïense soldaat bewaakt het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. © AFP / Sergei Supinsky


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.