Bron: telesur 16 november 2021 ~~~

De VS beschuldigen Rusland ervan op een “gevaarlijke en onverantwoordelijke” manier te hebben gehandeld door een anti-satelliet raket te testen, die ruimtepuin genereerde en internationale astronauten in “gevaar” bracht.

Dinsdag verwierp de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigingen dat zijn land astronauten aan boord van het Internationale Ruimtestation (ISS) in gevaar bracht door meer dan 1.500 stukken ruimteafval te creëren na het uitvoeren van militaire tests met een anti-satellietraket.

Het Russische Ministerie van Defensie bevestigde de vernietiging van een in 1982 gelanceerde satelliet en benadrukte dat “de VS zeker weten dat de resulterende fragmenten, in termen van testtijd en omloopbaanparameters, geen bedreiging vormden en zullen vormen voor orbitale stations, ruimtevaartuigen en ruimteactiviteiten,” zoals gerapporteerd door NBC News.

Op maandag beschuldigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Rusland er echter van op een “gevaarlijke en onverantwoordelijke” manier te hebben gehandeld door een anti-satelliet raket te testen, die ruimtepuin genereerde en de astronauten van het ISS in “gevaar” bracht.

Terwijl Washington van Moskou verlangt dat het universele normen opstelt voor het verkennen van de ruimte, “heeft het een initiatief van Rusland en China om een wapenwedloop in de ruimte te voorkomen geblokkeerd”, herinnerde Lavrov eraan, erop wijzend dat de VS een wapenwedloop “op de meest actieve manier” blijven bevorderen sinds het in 2020 een ruimtestrategie heeft aangenomen die zijn militaire leiderschap inmet-rakettest-lavrov de kosmos wil garanderen.

“Om die strategie te verwezenlijken oefent het Pentagon in een baan om de aarde, zonder iemand te waarschuwen, verschillende aanvalsmiddelen,” zei Lavrov en riep de Verenigde Staten op om “naar de onderhandelingstafel te komen” om wederzijdse zorgen aan te pakken.

Eerder verzekerde de Russische diplomaat dat de belangrijkste prioriteit van zijn land het garanderen van de veiligheid van de ISS-bemanning is en het monitoren van de situatie om alle mogelijke bedreigingen voor de veiligheid van het station te voorkomen en tegen te gaan.

Momenteel herbergt het internationale ruimtestation de Amerikaanse astronauten Mark Vande Hei, Raja Chari, Thomas Marshburn, en Kayla Barron; de Russische astronauten Anton Shkaplerov en Piotr Dubrov, en de Europese astronaut Matthias Maurer.

Topfoto: Internationaal ruimtestation, 2021. | Foto: Twitter/ @SpaceflightNow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.