Bron: moonofalabama 15 oktober 2021 ~~~

In juni 2020 berichtte Moon of Alabama over een geplande kleurenrevolutie in Wit-Rusland. Tijdens de verkiezingen in augustus 2020 vond de voorspelde poging tot een kleurenrevolutie inderdaad plaats en wij voorspelden dat deze zou mislukken. Tegen 15 augustus was het duidelijk dat Wit-Rusland een overeenkomst met Rusland had gevonden die de poging tot een kleurenrevolutie zou vernietigen en elk gevaar uit het land zou verwijderen. Tien dagen later erkende de NAVO-lobby Atlantic Council dat de poging tot een kleurenrevolutie was mislukt en betreurde het dat deze te vreedzaam was verlopen.

Het “westen” was woedend over zijn falen om president Loekasjenko ten val te brengen. Het sanctioneerde het land, maar al snel kwam het tot rust. De oppositie in ballingschap probeerde de onrust in Wit-Rusland aan de gang te houden, maar had geen succes. Er zouden geen nieuwe sancties worden opgelegd als er verder niets gebeurde.

In mei 2021 maakte een mysterieuze bommelding tegen een Ryanair-vliegtuig dat over Wit-Rusland vloog, een noodlanding van het vliegtuig in Minsk noodzakelijk. Toen de passagiers het vliegtuig verlieten en door de paspoortcontrole gingen, bleken er tegen twee van hen arrestatiebevelen te zijn uitgevaardigd. Beiden waren minder belangrijke actoren binnen de oppositie in ballingschap.

De oppositie in ballingschap en de “westerse” media beweerden ten onrechte dat Wit-Rusland het vliegtuig had gekaapt. Dat was zeker niet het geval. Belarus heeft de bommelding tegen het vliegtuig volgens het boekje afgehandeld en het was de Ryanair-piloot die had besloten in Minsk te landen nadat hij met zijn luchtvaartmaatschappij had gesproken.

Het “westen” negeerde die realiteit en ging verder met het valse “door de staat gesponsorde kaping”-verhaal dat de oppositie in ballingschap probeerde te verkopen. Het stelde nog meer sancties in tegen Belarus. Het vertelde zijn luchtvaartmaatschappijen niet meer over Wit-Rusland te vliegen en het verbood Belavia, de luchtvaartmaatschappij van de Wit-Russische staat, in ‘westerse’ steden te landen, hoewel Belavia op geen enkele manier bij de Ryanair-zaak betrokken was.

Dat was slecht nieuws voor Belavia en voor de vele mensen die er werken:

27 mei. /Belavia wordt gedwongen zijn personeelsbestand in te krimpen als gevolg van de sancties die de EU aan de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij heeft opgelegd na het incident met het vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Ryanair. De luchtvaartmaatschappij maakte het nieuws donderdag bekend op haar website, en voegde eraan toe dat de ontslagen niet massaal zullen zijn.

Op 24 mei besloot de EU-top naar aanleiding van het incident met het Ierse passagiersvliegtuig van Ryanair om Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen te verbieden naar luchthavens van EU-landen te vliegen en over hun grondgebied te vliegen, en raadde ook Europese luchtvaartmaatschappijen aan niet in het luchtruim van Wit-Rusland te vliegen.

Belavia moest nieuwe routes vinden om zijn vliegtuigen bezet te houden en de maatschappij draaiende te houden.

Al snel kwam iemand, misschien Loekasjenko zelf, met een idee. Er zijn een aantal mensen in het Midden-Oosten die graag als goed verwende “vluchtelingen” binnen de Europese Unie zouden willen leven. Wit-Rusland begon toeristenvisa aan te bieden aan iedereen die daarom vroeg en gaf lichte hints dat het tamelijk open landgrenzen heeft met verschillende EU-staten.

Plotseling begonnen de Belavia-vliegtuigen die op nieuwe routes tussen Turkije en Minsk vlogen, vol te raken.

Spoedig kwamen er berichten uit Litouwen en Polen dat mensen uit het Midden-Oosten de Witrussische grenzen overstaken naar hun landen om asiel aan te vragen. Geen van die oostelijke EU-landen wil “vluchtelingen” opvangen. Zij proberen hen terug te dringen of verder naar het westen te duwen, naar Duitsland en verder.

Zij hebben ook geprobeerd een dwangmaatregelen tegen Belavië op gang te brengen:

Europese landen staan onder toenemende druk om bedrijven ervan te weerhouden jets te leasen aan de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia.

regering – komen nadat de nationale luchtvaartmaatschappij het aantal vluchten tussen Turkije en Minsk heeft verhoogd. De toename van het aantal vluchten wordt gezien als een doelbewuste maatregel om migranten naar de EU te sturen via een nieuwe migratieroute van Belarus naar Litouwen en Polen.

Litouwen, Polen, Letland en Estland hebben maandag een verklaring afgelegd waarin zij de EU-landen oproepen om “gezamenlijk alle beschikbare diplomatieke en praktische middelen in te zetten om de nieuwe illegale migratieroutes zo snel mogelijk bij het begin af te snijden”. Vorige week zei het Sloveense voorzitterschap van de Raad dat de regeringen ervoor moeten zorgen dat “de burgerluchtvaart niet wordt gebruikt door de netwerken van internationale mensensmokkelaars”.

Ook de huidige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, de nogal simpel denkende Heiko Maas, lijkt te denken dat ‘luchtvaartmaatschappijen’ het probleem zijn:

“Elke dag arriveren honderden wanhopige mensen op de luchthaven van Minsk. Loekasjenko lokt hen met valse beloften om hen op een gevaarlijke en illegale reis naar de EU te sturen,” zou Maas tegen Bild hebben gezegd. “De luchtvaartmaatschappijen die deze mensen vervoeren maken zichzelf tot helpers van de machthebbers in Minsk.”

Maas noemde geen luchtvaartmaatschappij bij naam. Maar hij zei dat “deze maatschappijen zich moeten afvragen of ze deel willen uitmaken van een gewetenloze internationale smokkelbende onder Loekasjenko’s leiding – en welke gevolgen dit voor hen kan hebben.”

Hij zei dat de zaak maandag zal worden besproken tijdens een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Hé Maas, jij hebt die luchtvaartmaatschappijen GESANCTIONEERD. Zij zijn duidelijk NIET de oorzaak van het probleem. Jouw sancties wel.

De EU-sancties tegen Belavia zijn niet te rechtvaardigen.

De maatschappij moet haar piloten blijven betalen en haar vliegtuigen laten vliegen. Het bedrijf verwijten dat het goed betalende passagiers van Turkije naar Minsk vliegt, en binnenkort misschien ook van Bagdad of elders naar Minsk, is nutteloze onzin.

Het is al meer dan een jaar duidelijk dat de “westerse” pogingen om het regime in Wit-Rusland te veranderen hebben gefaald. De enige man die Loekasjenko met succes kan verwijderen is Vladimir Poetin. Die wil voorlopig dat hij op zijn post blijft.

De sancties tegen Belavia en andere Belarussische bedrijven zijn onrechtvaardig. De EU zou ze gewoon kunnen opheffen en Belavia weer op haar oude routes naar ‘westerse’ steden laten vliegen. Aan de “toeristenvluchten” vanuit het Midden-Oosten zou spoedig een einde komen en het “vluchtelingenprobleem” zou zijn opgelost.

Het zou eenvoudigweg realpolitik zijn en daarom is het onwaarschijnlijk dat het zal gebeuren. Het “westen”, met mensen als Maas, is nog te veel misleid over zijn eigen “waarden” en gelijk om in te kunnen stemmen met eenvoudige eerlijke afspraken.

Het lijkt erop dat Belavia nog een paar vliegtuigen zal moeten leasen en nieuwe routes zal moeten openen totdat de bottenkoppen in Brussel toegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.