Bron: U.S. organizations Odessa Solidarity Campaign

Geen VS-Oekraïne oorlog tegen Donbass en Rusland!
Stop de drone aanvallen op burgers!
Stop het doden van kinderen!
Gerechtigheid voor de Slachtoffers van het Bloedbad van Odessa in 2014!

De rechtse regering van Oekraïne, gesteund door de Verenigde Staten en andere Westerse mogendheden, is nu al zeven jaar in oorlog met de bevolking van de onafhankelijke republieken Donetsk en Lugansk in de Donbass-regio in Oost-Europa. Ongeveer 14.000 mensen zijn gedood, volgens de VN. De bevolking van Donetsk en Lugansk leeft onder een brutale militaire blokkade die door Oekraïne en zijn westerse bondgenoten is opgelegd.

Op 22 maart werd een 71-jarige gepensioneerde gedood door sluipschuttervuur in de buurt van de hoofdstad Donetsk.

Op 3 april werd in Aleksandrovskoye, Donetsk, de vijfjarige Vladik Shikhov gedood en raakte zijn 66-jarige grootmoeder gewond door een droneaanval van het Oekraïense leger.
Op 4 april verwondde een andere Oekraïense aanval met een drone een burger in Nikolajevka, Lugansk.

Veel leden van de antifascistische Volksmilitie zijn ook gedood toen ze bewoners verdedigden.

Sinds januari heeft Oekraïne zijn strijdkrachten aan de frontlinie van het conflict opgebouwd. Het gebruikt verboden wapens en richt zich op burgers, scholen en huizen, wat in strijd is met het internationaal recht en regionale staakt-het-vurenakkoorden.
Bataljons troepen die gelieerd zijn aan neonazistische organisaties zijn naar de regio gestuurd, ter vervanging van reguliere Oekraïense legertroepen. Maar de Oekraïense en de Amerikaanse regering en de media verwijten Donetsk en Lugansk dat ze stappen hebben ondernomen om zichzelf te verdedigen, en bedreigen Rusland die belooft dat het de bevolking daar zal beschermen als Oekraïne binnenvalt.
Ondertussen lijden arbeiders van alle nationaliteiten in Oekraïne onder repressie, werkloosheid en prijsstijgingen terwijl hun regering de hulpbronnen van het land verkoopt aan Wall Street.

De Amerikaanse regering, onder zowel de Trump- als de Bidenregering, wil wanhopig het Nord Stream 2 pijpleidingproject tegenhouden dat Duitsland en andere West-Europese landen in staat zou stellen Russisch gas te kopen. Kinderen, ouderen en andere burgers in Donetsk en Lugansk worden door Kiev en Washington beschouwd als vervangbare doelwitten, omdat ze een crisis willen uitlokken die hen een excuus geeft om de militaire uitbreiding van de NAVO voort te zetten en Rusland te straffen.

De afgelopen dagen hebben de VS en de NAVO gewaarschuwd voor een Russische militaire opbouw in de buurt van de Oekraïense grens, maar ze vermelden nooit dat een van de grootste militaire oefeningen onder leiding van het Amerikaanse leger in decennia van start is gegaan en tot juni zal duren: Defender Europe 2021, met 28.000 manschappen uit 27 landen die opereren in een dozijn landen van de Balkan tot aan de Zwarte Zee, die zowel aan Rusland als aan Oekraïne grenst.

Dit is waar het echte gevaar van oorlog vandaan komt. Wij zeggen nee!

Onze gezamenlijke oproep tot internationale actie heeft ook te maken met een andere afschuwelijke tragedie.

Op 2 mei 2021 is het zeven jaar geleden dat het bloedbad van Odessa plaatsvond, toen een massale menigte onder leiding van openlijk fascistische organisaties tientallen mensen vermoordde bij het Huis van de Vakbonden in Odessa, Oekraïne. In februari van dat jaar werd de gekozen president van Oekraïne omvergeworpen door een rechtse staatsgreep, gesteund door de regering van de VS, waarbij neonazistische organisaties werden ingezet tegen iedereen die zich tegen de staatsgreep dacht te verzetten, met name Oekraïense burgers van Russische afkomst.
Het was die staatsgreep – die door de westerse media zelden wordt vermeld in de berichtgeving over de huidige oplopende spanningen in de regio – die de in meerderheid etnische Russische bevolking van Donetsk en Lugansk ertoe bracht zich onafhankelijk van Oekraïne te verklaren. Om dezelfde reden heeft de etnische meerderheids-Russische bevolking van de Krim in een referendum besloten zich te herenigen met de Russische Republiek, waarvan zij ooit deel had uitgemaakt. Het was de rechtse staatsgreep die tot deze gebeurtenissen leidde, niet de “Russische agressie”.

Op 2 mei kwamen in Odessa, een multi-etnische stad aan de Zwarte Zee, progressieven bijeen voor het Huis van Vakverenigingen op het Kulikovo-plein en verzamelden handtekeningen voor een petitie waarin werd geëist dat de provincie Odessa het recht zou krijgen haar eigen gouverneur te kiezen, in plaats van te worden benoemd door de nieuwe rechtse centrale regering.

Zonder waarschuwing werden zij aangevallen door een veel grotere, door fascisten geleide menigte. Zij trokken zich terug in het vijf verdiepingen tellende vakbondsgebouw, dat vervolgens door de menigte in brand werd gestoken. Ten minste 42 mensen kwamen om door de vlammen, rookinhalatie of doordat zij werden doodgeslagen nadat zij uit de ramen van het gebouw waren gesprongen om aan het vuur te ontkomen. Tot op heden is nog niemand veroordeeld voor deelname aan het bloedbad, ook al zijn er tientallen mobiele telefoonvideo’s van de gebeurtenissen. (Google maar eens op “2 mei 2014, Odessa”.) Bovendien heeft de Oekraïense regering nooit een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de tragedie toegestaan. Ondertussen blijft de Amerikaanse regering zowel de Oekraïense regering als de neonazistische organisaties die de staatsgreep steunen en de aanval in Odessa leidden, steunen.

Sommige van deze organisaties, waaronder het Azov Bataljon, hebben banden aangeknoopt met Amerikaanse blanke-supremacistische groepen, die zij paramilitaire training geven.

Elk jaar op 2 mei, ondanks de dreiging van aanvallen door de fascisten, komen de Odessanen bijeen op de plaats van het bloedbad om hun respect te betuigen aan degenen die daar gestorven zijn.

En elk jaar houden antifascistische organisaties over de hele wereld plaatselijke acties om hun steun te betuigen en om druk uit te oefenen op de eis van de Odessanen dat er een internationaal onderzoek naar de tragedie wordt ingesteld. (Voor meer informatie over de massamoord in Odessa, zie: https://odessasolidaritycampaign.org.)

De bevolking van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de landen van de Europese Unie of welk ander land dan ook zou niets winnen bij een oorlog met Rusland, die alleen tot doel zou hebben de winsten van de grote oliemaatschappijen, andere bedrijven en banken te bevorderen. Wij zijn degenen die de prijs zouden betalen, in bloed en grondstoffen. Wij willen niet dat Amerikaanse troepen of andere soldaten worden gestuurd om te vechten en te sterven in een ander nodeloos conflict. En wij roepen uit tegen het Amerikaanse proxy-regime in Oekraïne dat onze zusters en broeders in Donetsk en Lugansk doodt.

Stop de Amerikaanse hulp aan het regime in Kiev! Beëindig alle Amerikaanse oorlogen en sancties!

In solidariteit met het progressieve volk van Oekraïne, eisen wij het volgende:

 1. Een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het bloedbad in Odessa op 2 mei 2014.
 2. Een einde aan de steun van de regeringen van de Verenigde Staten en andere Westerse mogendheden aan de neonazistische organisaties zoals de Rechtse Sector, de Svoboda Partij, de C-14 milities en het Azov Bataljon.
 3. Beëindiging van de militaire steun aan de Oekraïense regering in haar oorlog tegen de bevolking van Donbass, die weigert zich te laten overheersen door de rechtse regering.
 4. Druk uitoefenen op de Oekraïense regering om de neonazistische organisaties in Oekraïne te verbieden.
 5. Verbied de toegang tot de VS of landen van de Europese Unie en hun bondgenoten voor leden van Oekraïense neonazistische organisaties.
 6. Een internationaal onderzoek naar de financiering van Oekraïense neonazistische organisaties door de officiële Oekraïense leiding, met het opleggen van internationale sancties aan degenen die schuldig worden bevonden.

Verder roepen wij alle progressieve organisaties over de hele wereld op om op 2 mei wakes, rally’s, openbare bijeenkomsten en andere evenementen te houden om bovenstaande eisen aan de orde te stellen.

Deze verklaring is een initiatief van de Amerikaanse organisaties Odessa Solidarity Campaign


Ondertekend door:

Personen:

 • Phil Wilayto, Coordinator, Odessa Solidarity Campaign;
 • Heinrich Buecker, Member German Peace Council, World Beyond War Berlin, Coop Anti-War-Café
 • Abul Hussain, President of United Labour Federation of Bangladesh
 • Gedrius Grabauskas, Chairperson, Lithuanian Socialist Front;
 • Maren Cronsnest, Berlin, Anti-NATO-Gruppe Berlin Brandenburg, Frente Unido América Latina, Mitglied der VVN/BdA Berlin
 • Donatas Shultsas, Chairperson, Lithuanian Union on Human Rights;
 • Andrey Kochetov, Trade Unions’ Federation of Lugansk Peoples’ Republic
 • Dr. Nancy Larenas Ojeda, , Chile- Freundschaftsgesellschaft Salvador Allende e.V, Berlin, Coordinador Alemania Partido Communista Chile
 • Joachim Bonatz, Stv. Vorsitzender ISOR e.V.
 • Peter Weinfurth, Editor of Linke Zeitung
 • Harry Cason, Lecturer, City University of New York/College of Staten Island, NY
 • Dieter Becker, Mitglied, Gesellschaft zum Schutz von Bürgerrecht und Menschenwürde (GBM e. V.), Ostdeutsches Kuratorium von Verbänden (OKV e.V.)
 • Mauro Valderrama, Lehrer, Mitglied Frente Unido America Latina, Coordinator Partido Communista Peru, Berlin
 • Barbara und Gerald Böhm, Mitglieder der ISOR e.V., Vorsitzender der TIG Leipzig

Organisaties:

 • Struggle-La Lucha Newspaper;
 • Communist Party of the Donetsk People’s Republic;
 • Union of Political Emigrants and Political Prisoners of Ukraine;
 • Anti-NATO Group Berlin-Brandenburg;
 • „Frente Unido América Latina“ Berlin;
 • Workers Party of Bangladesh;
 • Red Square / Molotov Club
 • United Labour Federation of Bangladesh
 • Jesus Rodriguez-Espinoza, Editor Orinoco Tribune, Independent News Outlet, Caracas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *