Bron: Ali Halawi 
Al Mayadeen, 28 juli 2024 ~~~

De aanval op Majdal Shams resulteerde in het tragische verlies van 12 levens, allemaal inwoners van de bezette Golan. Welke inzichten kunnen we krijgen uit het bewijsmateriaal dat we na het incident van gisteren hebben verzameld?

De autoriteiten van het Israëlische regime beweerden zaterdagmiddag dat Hezbollah een raket had afgevuurd op de bezette stad Majdal Shams, waarbij twaalf burgers, onder wie tien kinderen, om het leven kwamen.

De Israëlische legerleiding specificeerde zelfs het type raketgeschut dat bij de vermeende aanval werd gebruikt, naar eigen zeggen de Falaq-1 raket.

Aan de andere kant ontkende het Islamitisch Verzet in Libanon – Hezbollah volledig elke betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor een dodelijke aanval op het dorp in de door Israël bezette Syrische Golan.

💥 Een inwoner van Majdal Shams filmde een raket die werd gelanceerd vanaf een Iron Dome platform, in de verwachting dat het een andere raket zou onderscheppen. Hij riep uit: “Volg het, volg het!” Toen vroeg hij verbaasd: “Waar is het… waar is het?” Tenslotte uitte hij zijn schok en spijt… pic.twitter.com/NC7wDeDGLm – IntelSky (@Intel_Sky) 28 juli 2024

Dus waar ligt de waarheid?

Een korte analyse van de plaats van de inslag en de video die het moment van de aanval vastlegt, ontmantelt het Israëlische verhaal en versterkt het verhaal van Hezbollah.

Voordat we het moment van de inslag op Majdal Shams en de nasleep van de explosie analyseren, moeten we een paar punten verduidelijken.

Ten eerste zeiden Israëlische functionarissen dat de Israëlische bezettingstroepen in staat waren om de granaat die bij de aanval werd gebruikt te identificeren als de Falaq-1 raket, waarmee naar verluidt hun vermoedens werden bevestigd.

De Falaq-1 raket is een artilleriegranaat met de volgende specificaties:

  • kaliber 240 mm
  • 1320 mm lengte
  • Geschat bereik van 10 km
  • Maximaal vluchtplafond van 3,5 km
  • 50 kg hoog explosieve kernkop
  • Raket met vaste stuwstof

Ten tweede bevatten hoog-explosieve kernkoppen meestal een mengsel van explosieven naast componenten die zich voortbewegen als granaatscherven door de druk die wordt veroorzaakt door de eerder genoemde explosieven. Na het moment van inslag op het oppervlak zou er een krater gevormd moeten worden.

De grootte van deze krater varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de massa van de explosieven, de druk die door de kernkop in de grond wordt gegenereerd en de samenstelling van het oppervlak.

Ten derde laat de Falaq-raket de vaste stuwstof minder dan twee seconden na het afvuren achter zich.

Een andere belangrijke nuance die bijdraagt aan Hezbollah’s ontkenning van betrokkenheid is het falen van Iron Dome onderscheppingsraketten, Tamir grond-lucht raketten, bij verschillende gelegenheden in de afgelopen maanden.

Dit omvat een crash van een Iron Dome onderscheppingsraket in Tel Aviv begin december 2023 en een brand veroorzaakt door een Israëlische onderscheppingsraket in bezet al-Jalil na een mislukte onderschepping van een Hezbollah drone op 25 juli 2024.


Storingen in de Tamir onderscheppingsraketten zijn veelvuldig voorgekomen bij veelvuldig gebruik en verbruik van de opgeslagen raketten. De meest recente storing is te zien in de onderstaande video, waarin de onderscheppingsraket verticaal wordt gelanceerd in een hoek van 90 graden en terugkeert naar de grond in wat een vrije val lijkt.
De storingen deden zich voor in:
-geleidingsradar (grond).
-De radarzoeker in de raket zelf.
De zelfvernietigingssensor. pic.twitter.com/Gst5Gc7LRG – METT (@METT_Project) 25 juli 2024

Er zijn veel van dit soort incidenten, waarvan sommige live op camera zijn vastgelegd, waaronder een gebeurtenis waarbij een Israëlische Tamir-raket een ziekenhuis in Tel Aviv trof op 6 november 2023.
Gerelateerd nieuws

Op 6 november 2023… Iron Dome raket slaagt er niet in Qassam raketten te stoppen en valt vlakbij een ziekenhuis in Tel Aviv pic.twitter.com/Rf1zku6u0c – Thaer (@eldorrthaerleb) 27 juli 2024

Verschillende technische problemen met betrekking tot een Iron Dome-batterij kunnen leiden tot een catastrofale interceptiefout. Deze problemen omvatten onder andere een slecht functionerende inzetradar, een defecte radarzoeker, een defecte zelfontploffingssensor en een gecompromitteerde motor. Het gevaarlijkst zijn de fouten in de zelfdetonerende sensoren, waardoor bedieners niet in staat zijn om vijandige grond-luchtraketten te vernietigen.
Heeft een Israëlische Tamir-raket Majdal Shams geraakt?

Heeft een Israëlische Tamir-raket Majdal Shams geraakt?

Het is zeer waarschijnlijk dat fouten in een grond-luchtraket die werd afgevuurd vanaf een Iron Dome lanceerinrichting net achter Majdal Shams het bloedbad veroorzaakte.

Majdal Shams, een van de steden die in 1967 door “Israël” werden bezet, herbergt een grote meerderheid van Arabische Syrische Druzen en een minderheid van Israëlische kolonisten. De stad en andere vergelijkbare bevolkingsgroepen, waar de inheemse bevolking aanzienlijk is vertegenwoordigd, zijn sinds 8 oktober 2023 niet onder direct vuur komen te liggen van het Islamitische Verzet in Libanon.

Hoewel het Verzet zeer precieze wapens zoals een antitank geleide raket en drones heeft afgevuurd op Israëlische militaire posities in steden zoals Arab al-Aramshe, heeft het nooit ongeleide raketgeschut wapens afgevuurd op deze steden.

Met name Majdal Shams is nooit aangevallen door Hezbollah, gedurende de bijna 300 dagen van intense confrontaties in de buurt van de Libanees-Palestijnse grens.

Het verzet is ook niet verlegen geweest om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor ongelukken in het verleden, zoals een incident tijdens de oorlog in Libanon in 2006 toen een door Hezbollah-strijders gelanceerde raket een huis in bezet al-Nasirah trof.

De aanval vond plaats op 19 juli 2006 en de secretaris-generaal van Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah maakte van de gelegenheid gebruik om zich te verontschuldigen bij de familie.

“Aan de familie die werd getroffen in al-Nasirah – namens mijzelf en mijn broers, bied ik mijn verontschuldigingen aan aan deze familie,” zei hij.

“Zulke gebeurtenissen gebeuren nu eenmaal. Hoe dan ook, degenen die werden gedood in al-Nasirah, beschouwen we als martelaren voor Palestina en martelaren voor de natie. Ik betuig hen mijn medeleven.”

Een overeenkomstige krater

Wat betreft het bewijs dat is verzameld op de plaats van inslag, is de krater die is gevormd door het projectiel ongeveer 2 meter breed en een paar centimeter diep. Dit geeft aan dat de kernkop die in het gebied ontplofte veel kleiner is dan 50 kg en dichter bij de 10 kg zit.

Ter vergelijking: een krater gevormd door een Falaq-1 raket in Kiryat Shmona boorde zich door cement en veroorzaakte grote schade aan de nabijgelegen infrastructuur, zoals te zien is in de video hieronder.

Een inslag in Kiryat Shmona pic.twitter.com/2E6nn7F9GL – Royal Intel 👑 (@RoyalIntel_) 24 mei 2024

De Falaq-1 raket behoort tot de zwaarste raketgeschutgranaten van Hezbollah die kunnen worden afgevuurd vanaf meerdere raketwerpers en die grote schade kunnen toebrengen aan doelen.

Aan de andere kant kan de krater in Majdal Shams eerder worden toegeschreven aan een Tamir raket.

De mogelijkheid dat Hezbollah een munitie van een kleiner kaliber gebruikte om de aanval uit te voeren is onwaarschijnlijk, omdat het de Israëlische autoriteiten waren die beweerden dat de munitie die bij de aanval werd gebruikt een Falaq-1 raket was.

Grote vlammen geproduceerd door vloeibaar drijfgas

Een ander aspect dat onderzocht moet worden is de relatief grote hoeveelheid verbranding die optrad als gevolg van de inslag op het voetbalveld.

Explosieve kernkoppen produceren over het algemeen geen grote vuurballen bij detonatie. In plaats daarvan creëren ze een krachtige drukgolf en intense fragmentatie. De explosie van een HE-kop genereert voornamelijk hitte, schokgolven en granaatscherven in plaats van een vuurbal. Een grote en zichtbare vuurbal wordt meestal geassocieerd met de verbranding van brandstof, zoals die in raketmotoren of brandstoftanks.

🚨BREAKING: Het moment van de aanval van Hezbollah in Majdal Shams, in het noorden van de bezette Golanhoogten.

Tot nu toe resulteerde het in 7 Israëlische ‘Druzen’ doden en 21 gewonden pic.twitter.com/A5UY94YWyx – Suppressed News. (@SuppressedNws) 27 juli 2024

Zoals op deze beelden te zien is, produceerde het projectiel een grote vuurbal.

Een Tamir-raket die vanaf een nabije positie is gelanceerd, bevat waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid brandstof, omdat de luchtverdedigingsraket is ontworpen om ongeveer 70 km ver te vliegen. Dit zou betekenen dat het grootste deel van de brandstof die bedoeld was voor de vlucht van de raket na het opstijgen, tot ontploffing kwam en de vuurbal produceerde die te zien is in de video.

Ondanks Israëlische beweringen over een Hezbollah-aanval met een Falaq-1 raket, wijst een grondige analyse in de richting van een slecht functionerende Israëlische Tamir onderscheppingsraket als de meest plausibele oorzaak van de explosie. De discrepanties in de kratergrootte, de aard van de explosie en Hezbollah’s historische richtpatronen ondersteunen allemaal deze alternatieve verklaring. Het ware verhaal achter de explosie in Majdal Shams blijft in nevelen gehuld, maar het hier gepresenteerde feitenmateriaal biedt overtuigende argumenten om het oorspronkelijke verhaal te heroverwegen.


gerelateerd (berichten in dit archief):