Bron: Al Mayadeen Engels 1 jun 2024 ~~~

Hezbollah heeft verklaard dat de operaties een reactie waren op de Israëlische agressie tegen Libanon en Libanese burgers, en ook ter ondersteuning van het volk van Palestina en hun verzet.

Het Islamitisch Verzet in Libanon – Hezbollah – heeft zaterdag negen operaties uitgevoerd “ter ondersteuning van het standvastige volk van Palestina en hun dappere verzet” en als reactie op de Israëlische agressie tegen Zuid-Libanese dorpen, huizen en burgers, aldus een verklaring van het verzet.

Overzicht van de operaties

  1. Om 7:45 uur vielen verzetsstrijders met raketwapens de militaire locatie al-Baghdadi aan, met een voltreffer als resultaat.
  2. Strijders van het verzet lanceerden een droneaanval op de nieuwe stationering van het pantsergenie ten noorden van de Yiftah-kazerne, en troffen daarbij posities van de Israëlische bezettingstroepen, waarbij gewonden werden bevestigd. Hezbollah zei dat de operatie kwam ter ondersteuning van het Palestijnse volk en hun verzet en als reactie op de Israëlische agressie gericht tegen een motorfiets in het Zuid-Libanese dorp Majdal Selm.
  3. Als reactie op de Israëlische agressie tegen Gaza en Zuid-Libanon beschoten verzetsstrijders een gebouw waar Israëlische bezettingssoldaten gelegerd waren in de nederzetting Shomera.
  4. Verzetsstrijders hebben een gebouw aangevallen waar Israëlische bezettingssoldaten gestationeerd waren in de nederzetting Netua.
  5. Als reactie op de Israëlische agressie tegen het Zuid-Libanese dorp Ain Qana, waarbij verschillende burgers gewond raakten, vernietigde Hezbollah met een raketsalvo een deel van het hoofdkwartier van de Israëlische Brigade 769 in Kiryat Shmona, waarbij ook brand uitbrak.
  6. Verzetsstrijders beschoten pas opgestelde spionageapparatuur in de Israëlische militaire basis al-Marj met de juiste wapens, waarbij een voltreffer werd bereikt die resulteerde in hun schade.
  7. Om 11.25 uur bestookten verzetsstrijders Israëlische artillerieposities en een Israëlische bijeenkomst in Khirbet Maer met een raketsalvo, met voltreffers tot gevolg.
  8. Strijders van het verzet hebben boven Zuid-Libanon een Israëlische Hermes 900-drone neergeschoten, die in gebruik was voor Israëlische agressie en moordaanslagen.
  9. Strijders van het verzet richtten een spervuur van raketten op de nederzetting Hanita, als reactie op de Israëlische agressie tegen de Zuid-Libanese dorpen Sadiqin en Adoun, waarbij een Libanese vrouw om het leven kwam en verschillende andere burgers gewond raakten.

Ook publiceerden de militaire media van het Verzet beelden van hun strijders die een Israëlische Merkava 4 tank aanvallen, op het militaire terrein Zebdine in de bezette Shebaa Farms.


#Islamic_Resistance_Media publiceert beelden van het aanvallen van een Merkava 4 tank in de buurt van het Israëlische bezettings“leger” Zabdin in de bezette Libanese Shebaa Farms #Lebanon #almayadeenlebanon pic.twitter.com/09rPtMnjaK
– Al Mayadeen Libanon (@mayadeenlebanon) 1 juni 2024

Wat de Israëlische media te zeggen hadden

Israëlische media bevestigden vanmorgen dat er sirenes loeiden in het bezette noorden te midden van operaties van Hezbollah en de lancering van raketten, waaronder een Burkan-raket, en verschillende drones.

In detail meldden Israëlische media dat sirenes volgden op explosiegeluiden in Akka nadat Hezbollah een militaire basis daar als doelwit had gekozen. Er landde ook een raket in Bustan al-Jalil.

Bij de operatie tegen de Hermes 900 werd de drone neergeschoten met een grond-luchtraket. De drone zou zijn neergeschoten boven de Zuid-Libanese stad Deir Kifa.

⚡️More beelden van de enorme Hermes 900 bewapende drone die werd geraakt door Hezb-Allah luchtverdediging boven Zuid-Libanon pic.twitter.com/QTBpuk3u9E
- Oorlogsmonitor (@WarMonitors) 1 juni 2024

Israëlische media beschreven de operatie als een “uitzonderlijk incident” dat aantoont dat Hezbollah in staat is om drones van de Israëlische luchtmacht neer te schieten. Het uitte verder zijn bezorgdheid over het “werk van het Israëlische leger en luchtmacht in Zuid-Libanon.”