Bron: Voltaire Netwerk 28 juni 2024 ~~~

Gebeurtenissen volgen elkaar op, maar we begrijpen ze niet echt. De Verenigde Staten hebben niets tegen Libanon, ook al houden ze niet van Hezbollah. Ze zullen Israël echter wel steunen als Tel Aviv een oorlog begint. Ze lopen dan het risico hun vinger in een noodlottige stroomversnelling te steken. Omdat Hezbollah militair superieur is aan Israël, zullen ze gedwongen worden om Hezbollah te komen verpletteren. Iran zal Libanon verdedigen en de Verenigde Staten, die op dit moment in het geheim met Teheran onderhandelen, zullen in oorlog raken. Benjamin Netanyahu zal beweren, zoals hij al veertien jaar doet, dat Teheran op het punt staat kernbommen te maken om de Joden af te maken. Washington zou dan worden uitgenodigd om Iran te bombarderen.

Dit scenario botst met de standpunten van Rusland en China, twee grootmachten die deelnamen aan de onderhandelingen in Wenen over de JCPOA, en die er allebei van overtuigd zijn dat er sinds 1988 geen Iraans militair nucleair programma is geweest.

 • De voorzitter van de Amerikaanse gezamenlijke stafchefs, generaal Charles Q. Brown, waarschuwde dat een Israëlisch offensief op Libanon “het risico op een breder conflict kan vergroten”. “Hezbollah is capabeler dan Hamas in termen van totale capaciteit, aantal raketten, enz. En ik zou zeggen dat ik Iran waarschijnlijk meer geneigd zou zien om Hezbollah meer steun te geven,” vertelde hij aan verslaggevers tijdens een reis naar Kaapverdië. Hij merkte op dat de Verenigde Staten Israël vorig jaar april steunden tegen Iran, maar dat ze dat deze keer waarschijnlijk niet zouden kunnen doen.
 • In een video die op X werd geplaatst, onthulde premier Benyamin Netanyahu echter wat hij aan minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had verteld: “Het is onvoorstelbaar dat de regering [Biden] Israël de afgelopen maanden wapens en munitie heeft ontzegd. Amerika’s naaste bondgenoot, vecht voor zijn leven, vecht tegen Iran en onze andere gemeenschappelijke vijanden (…) Tijdens de Tweede Wereldoorlog zei Churchill tegen de Verenigde Staten: ‘Geef ons het gereedschap, dan klaren we de klus.’ En ik zeg: ‘geef ons het gereedschap, dan klaren we de klus een stuk sneller.'”
  Amos Hochstein waarschuwde Benjamin Netanyahu dat hij “overdreef” door deze video te publiceren.
 • Het Witte Huis annuleerde een strategische vergadering met de Joodse staat, bedoeld om de voortgang van het Iraanse nucleaire programma te bestuderen, onder voorzitterschap van Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan en in aanwezigheid van Israël’s minister van Strategische Zaken Ron Dermer. Uiteindelijk zal alleen de directeur van de Israëlische Veiligheidsraad Tzachi Hanegbi worden ontvangen.
 • In een nieuwe video zei premier Benjamin Netanyahu: “We begonnen een paar maanden geleden te zien dat er belangrijke kwesties aan de orde zouden komen. En in feite hebben we geprobeerd… om deze daling in de aanvoer op te vangen. En we zijn er niet in geslaagd om het op te lossen. Dit is cruciaal in onze gezamenlijke oorlog om Hamas te verslaan en om te voorkomen dat een escalatie in Libanon uitmondt in een volledige oorlog.”
 • Woordvoerder voor de Amerikaanse Veiligheidsraad Admiraal John Kirby noemde de opmerkingen “zeer teleurstellend en zeker beschamend voor ons gezien de hoeveelheid steun die we geven en zullen blijven geven.” Hij becommentarieerde ze door te zeggen dat “ook al is er een pauze geweest, met betrekking tot die 2.000-pond bommen… het idee dat we op de een of andere manier zijn gestopt met het helpen van de Joodse staat met hun zelfverdedigingsbehoeften is gewoon niet juist.”
 • De Verenigde Staten gaven commentaar op de afname van de export van munitie naar de Joodse staat: “We hebben ons standpunt over deze kwestie vele malen duidelijk gemaakt, en we zullen niet blijven reageren op de politieke verklaringen van de premier. We kijken uit naar constructief overleg met minister van Defensie Gallant in Washington deze week.”
 • Israëlische functionarissen, waaronder minister van Strategische Zaken Ron Dermer en nationaal veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi, hadden een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan, Midden-Oostencoördinator Brett McGurk van het Witte Huis en andere functionarissen van de regering Biden. Volgens CNN zijn de Verenigde Staten bereid om de Joodse staat te steunen en veiligheidsbijstand te bieden in het geval van een totale oorlog met Hezbollah.
 • De Amerikaanse ambassadeur in Jeruzalem Jacob Lew zei tijdens een conferentie op de Reichman Universiteit in Herzliya: “Er is geen verandering in de Amerikaanse steun voor Israël. Dit betekent dat, ook al was het erg moeilijk, Washington een enorme hoeveelheid humanitaire hulp heeft geboden en blijft bieden, en dat we behulpzaam zijn geweest – en dat maakt een strategisch verschil voor het vermogen van Israël om door te gaan en te winnen.”
 • Minister van Defensie Lloyd Austin ontving zijn Israëlische tegenhanger, generaal Yoav Gallant. Hij zei dat “de provocaties van Hezbollah de Israëli’s en Libanezen dreigen mee te slepen in een oorlog die geen van beiden wil.” Hij waarschuwde voor een oorlog die “catastrofaal zou zijn voor Libanon, en die verwoestend zou zijn voor onschuldige Israëlische en Libanese burgers.”
  Maar Yoav Gallant zei: “De grootste bedreiging voor de toekomst van de wereld en de toekomst van onze regio is Iran – en de tijd dringt. De tijd is gekomen om de belofte na te komen die de Amerikaanse regeringen door de jaren heen hebben gedaan, namelijk voorkomen dat Iran een kernwapen in bezit krijgt.”
 • Generaal Yoav Gallant had ook een ontmoeting met Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Deze “informeerde hem over de lopende diplomatieke inspanningen om de veiligheid, het bestuur en de wederopbouw in Gaza in een post-conflict periode te bevorderen en benadrukte het belang van dit werk voor de veiligheid van Israël.”
  Volgens woordvoerder van het State Department Matthew Miller verzekerde generaal Yoav Gallant Antony Blinken dat hij een diplomatieke regeling met Iran wilde.”De ogen van onze vijanden en vrienden kijken naar de relatie tussen de Israëli’s en de Verenigde Staten – we moeten onze problemen snel oplossen, zo zullen we onze doelen bereiken en onze vijanden verzwakken,” zei hij.
 • De Verenigde Staten hebben de bijeenkomst in het kader van de strategische dialoog met Israël verschoven. Deze zou vorige week plaatsvinden, maar werd afgelast naar aanleiding van een video waarin premier Benjamin Netanyahu Washington publiekelijk bekritiseerde voor het vertragen van zijn munitiebevoorrading. De bijeenkomst zal zich naar verwachting richten op het nucleaire programma van Iran.
 • Volgens Politico hebben Amerikaanse functionarissen Hezbollah gewaarschuwd dat ze misschien niet kunnen voorkomen dat de Joodse staat Libanon aanvalt.
 • Twee Amerikaanse functionarissen zeiden ook dat Washington de Joodse staat zou helpen zich te verdedigen als Hezbollah een Israëlische aanval zou vergelden. Ze benadrukten dat Libanon niet op de Verenigde Staten moet vertrouwen om Israëls besluitvorming te hinderen.

Dit is het redactioneel van “Voltaire, internationale nieuwsbrief”, nr. 93. Voor deze wekelijkse nieuwsbrief (c.a. 13 paginas/ 80 onderwerpen) kunt u zich abonneren: 150€ per jaar of 15€ per maand.