Bron:  Moonofalabama 8 januari 20 ~~~

Het is nog steeds een mysterie welke krachten er precies achter de opstand in Kazachstan zitten. Hoewel ik had aangenomen dat het een CIA-operatie was, kan het ook zijn uitbesteed aan de MI6 van Groot-Brittannië. Er zijn ook nog andere mogelijkheden.

De actie van de afgelopen dagen riekt sterk naar een kleurenrevolutie zoals die gewoonlijk door de Verenigde Staten wordt geïnstigeerd. De bendes die de politie aanvielen, gebouwen in brand staken en plaatsen bestormden waar wapens waren opgeslagen, leken zeer goed getraind. Zij werkten in formaties en stonden duidelijk onder iemands bevel. Sommigen van hen leken getrainde sluipschutters te zijn geweest, aangezien sommige schoten politiemensen op grotere afstand raakten. Drie van de gedode politieagenten werden onthoofd, wat wijst op Jihad-elementen. Er wordt ook gezegd dat sommigen buitenlander waren en de omvang van de totale strijdmacht werd geschat op een vrij hoog aantal van 20.000. Dit heeft ertoe geleid dat sommigen speculeren dat deze mensen uit Turkije kwamen, waar president Erdogan Jihadi’s uit Syrië heeft gebruikt voor zijn buitenlands beleid. Maar in wiens belang zou hij dat doen in Kazachstan?

Turkije is natuurlijk lid van de NAVO en zal uiteindelijk doen wat de NAVO wil. Het Russische ultimatum om “de NAVO van Ruslands grens te houden of anders…” zou voor Washington DC reden genoeg kunnen zijn om problemen te veroorzaken aan de zuidgrens van Rusland. Toen de VS uit Afghanistan vluchtte, probeerde het nieuwe bases in Centraal-Azië te krijgen, maar elke regering in het gebied weigerde dat. Een regimewisseling in Kazachstan zou iemand aan de top kunnen brengen die een V.S. buitenpost zou toestaan. Maar wie zou die persoon kunnen zijn?

President Kassym-Jomart Tokajev werd in 2019 geïnstalleerd nadat de langdurige leider Nursultan Nazarbajev onder druk van de publieke opinie was vertrokken. Maar Nazarbajev bleef eigenlijk tot voor kort aan de macht. Hij kreeg de titel “Eerste President” en werd voorzitter van het Nationaal Veiligheidscomité (KNB). De hoofdstad Astana werd ter ere van hem omgedoopt tot Nur-Sultan.

De persoon die de dagelijkse leiding had van het veiligheidscomité was Karim Masimov, een trouwe bondgenoot van Nazarbajev en een zakenvriend van Joe & Hunter Biden. Het leek erop dat de veiligheidstroepen niet echt in waren voor een gevecht toen de eerste bendes gewelddadig werden. Troepen die de luchthaven van Almaty, de grootste stad van Kazachstan, bewaakten, kregen naar verluidt te horen dat zij moesten vertrekken kort voordat een bende van zo’n 50 rebellen de luchthaven overnam.

President Kassym-Jomart Takajev heeft nu de leiding van het Nationale Veiligheidscomité op zich genomen. Nazarbayev ligt eruit. Vrijdag werd gemeld dat hij en zijn gezin Kazachstan hadden verlaten, maar zijn privé-secretaris verklaarde dat Nazarbajev, die sinds eind december niet meer in het openbaar is gezien, nog steeds in Astana / Nur-Sultan was.

Karim Masimov werd eveneens verwijderd en is nu gearresteerd en beschuldigd van verraad:

De beschuldiging van verraad wijst op de mogelijkheid dat de KNB-chef betrokken was bij een poging om Takajev ten val te brengen en de macht te grijpen.

Die theorie leek een semi-officiële bevestiging te krijgen op 7 januari, toen een bekend commentator en voormalig hooggeplaatst regeringsfunctionaris op de staatstelevisie verklaarde dat hij informatie had ontvangen dat Kazachstan het doelwit was van een “gewapende opstand” die neerkwam op een “poging tot staatsgreep”.

Yermukhamet Yertysbayev, een voormalig adviseur van Nazarbayev, is in de volksmond bekend onder de bijnaam “de nachtegaal van de president”, omdat algemeen werd begrepen dat hij gedachten uitte die Nazarbayev in het publieke domein wilde brengen, maar met een plausibele ontkenning.

Als bewijs voor zijn theorie vertelde Yertysbayev aan Khabar TV dat hij informatie had gekregen dat een bevel was gegeven om het veiligheidscordon rond de luchthaven van Almaty te verwijderen, slechts 40 minuten voordat demonstranten het op 5 januari bezetten. Dat zou waarschijnlijk alleen mogelijk zijn geweest met goedkeuring van hogerhand.

Tokajev heeft Masimov bij de KNB vervangen door Yermek Sagimbayev, die voorheen aan het hoofd stond van de staatsveiligheidsdienst die de veiligheid van de president moet garanderen. Hij is de man van Tokajev.

De regeringsmedia gebruiken niet langer de naam van de hoofdstad Nur-Sultan en noemen deze nu gewoon “de hoofdstad”.

Als dit een interne staatsgreep was, was het er dan een van Takajev om de Nazarbajev-clan en zijn helpers te verwijderen of heeft de Nazarbajev een poging tot een staatsgreep tegen Takajev ondernomen?

Een ander mysterie is de arrestatie van Wild Arman (Arman Dzhumageldiyev), een jonge maffiabaasachtige figuur die de leider van de opstand in Almaty schijnt te zijn geweest. Wild Arman is populair op sociale media, runt liefdadigheidsinstellingen en exploiteert financiële piramidespelen. Een nogal kleurrijke man.

Er is ook een soortgelijke kleurrijke externe figuur in het spel.

Mukhtar Ablyazov werd opgeleid in de kernfysica maar werd een wilde Oosten kapitalist nadat de USSR uiteenviel. Hij kreeg een aandeel in de BTA Bank toen deze werd geprivatiseerd door toenmalig president Nazarbayev. Hij gebruikte de bank om zo’n 5 miljard dollar voor zichzelf te winnen en in 2009, na wat problemen met Nazarbayev, ontvluchtte hij het land. De BTA Bank ging uiteindelijk failliet door een schuld van ongeveer 10 miljard dollar te vereffenen, waarbij een van de grootste schuldeisers de Royal Bank of Scotland was, die door de Britse belastingbetaler werd gered.

Zoals vele schimmige miljardairs uit de voormalige Sovjet-Unie vestigde Ablyazov zich in Londen en kreeg hij politiek asiel. Hij huurde verschillende bedrijven in met CIA-, MI6- en Mossad-achtergrond om materiaal tegen Nazarbajev te verzamelen en om zich te verdedigen tegen een gevangenisstraf. Er waren aanhoudingsbevelen tegen hem uitgevaardigd in Oekraïne, Rusland en Kazachstan. In Londen werden verschillende rechtszaken tegen hem aangespannen. Nadat hij voor een Britse rechtbank brutaal onder ede had gelogen over de eigendom van het huis van 20 miljoen dollar dat hij bewoonde, veroordeelde een rechter hem tot 22 maanden gevangenisstraf. Maar Ablyazov zou nooit een Britse gevangenis binnengaan, hij verdween.

Later verscheen hij in Rome en vervolgens in Frankrijk, steeds gevolgd door rechtszaken en aanhoudingsbevelen tegen hem. Hij huurde steeds verschillende PR firma’s en advocaten in om zich te verdedigen. Een rechter in Groot-Brittannië hield uiteindelijk zijn uitlevering aan Rusland tegen en toen de betrekkingen tussen het “westen” en Rusland steeds slechter werden, mocht hij uiteindelijk in Frankrijk blijven.

(Het hele, veel langere verhaal wordt verteld in een weekendstuk uit 2017 van de Financial Times, dat gratis te lezen is).

Ablyazov is een perfect voorbeeld van wat Chatham House onlangs het kleptocratieprobleem van het Verenigd Koninkrijk noemde:

De groei van Londen als een centrum voor financiële en professionele diensten viel samen met de ineenstorting van de USSR en de opkomst van post-Sovjet kleptocratieën in de jaren negentig. Deze staten en hun elites zijn sindsdien een belangrijke bron van klanten geworden voor in het VK gevestigde dienstverlenende bedrijven en van investeerders in Britse activa….

Gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar het witwassen van geld en reputaties van elites uit de post-Sovjet opvolgerstaten, wordt in dit document gedetailleerd beschreven hoe het Verenigd Koninkrijk slecht toegerust is om het corruptierisico van transnationale kleptocratie in te schatten, die de integriteit van belangrijke binnenlandse instellingen heeft ondermijnd en de rechtsstaat heeft verzwakt. Het rapport besluit met een oproep aan de Britse regering om dit probleem op een nieuwe manier aan te pakken en een vijandige omgeving te creëren voor de kleptocraten van de wereld.

Ablyazov is de afgelopen jaren beschuldigd van verschillende pogingen tot regimeverandering in Kazachstan. Hij heeft in Kazachstan een politieke partij opgericht en gefinancierd, die onmiddellijk werd verboden.

Twee dagen geleden begon Reuters de man plotseling wit te wassen door hem te koppen als “oppositieleider” van Kazachstan:

Het Westen moet Kazachstan uit de baan van Moskou trekken of de Russische president Vladimir Poetin zal de Centraal-Aziatische staat in “een structuur zoals de Sovjet-Unie” trekken, vertelde een voormalige minister die nu een Kazachse oppositieleider is aan Reuters….Mukhtar Ablyazov, een voormalige bankier en minister die leider is van een oppositiebeweging genaamd Democratic Choice of Kazakhstan, zei dat het Westen zich in de strijd moet mengen.

“Zo niet, dan zal Kazachstan veranderen in Wit-Rusland en zal (de Russische president Vladimir) Poetin methodisch zijn programma opleggen – een structuur herscheppen zoals die van de Sovjet-Unie,” vertelde Ablyazov in het Russisch aan Reuters vanuit Parijs. “Het Westen moet Kazachstan losrukken van Rusland.

“Rusland is al binnengedrongen en heeft troepen gestuurd. De CSTO is Rusland. Dit is een bezetting door Rusland,” zei hij….
Hij zei dat hij bereid was naar Kazachstan te gaan om een voorlopige regering te leiden als de protesten zouden escaleren.

“Ik zou niet alleen terugkeren – mensen blijven vragen wanneer ik terugkeer en verwijten me dat ik niet terugkeer om de protesten te leiden – maar mensen begrijpen niet hoe moeilijk het voor mij zou zijn om terug te keren, aangezien Rusland mij tot 15 jaar heeft veroordeeld en Kazachstan tot levenslang,” zei hij.

Ablyazov deed suggesties dat het Westen de protesten had gefinancierd af als een poging om de aandacht af te leiden van het feit dat de protesten een binnenlandse oorsprong hadden.

“Ik ken het Sovjet cliche van een Westerse spion, maar ik zou graag een Amerikaanse of Europese spion zijn, want dan zouden we leven zoals de mensen in Amerika of Europa – en iedereen zou blij zijn,” zei hij. “Helaas helpt het Westen mij niet; het Westen belemmert mij.”

Nou, nou – “Geloof nooit iets in de politiek totdat het officieel is ontkend.”

Het was de Amerikaanse ambassade in Kazachstan die details had bekendgemaakt over een geplande demonstratie van Ablyazovs partij op 16 december.

Ablyazov zou nu in Kiev zijn en oproepen tot “westerse” sancties tegen Kazachstan.

Ablyazov zou, met al zijn gestolen geld, wel eens de recente kleurenrevolutie in Kazachstan gefinancierd kunnen hebben. De Britse geheime dienst MI6, waarvan sommige “voormalige” agenten voor Ablyazov hebben gewerkt, zou er wel eens de hand in kunnen hebben gehad. Vladimir Odintsov verbindt de lijn van Londen over Turkije naar Almaty:

De benoeming in juni 2020 van Richard Moore, een voormalig ambassadeur in Turkije, tot hoofd van MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst, was een zet om de Britse positie in het Centraal-Aziatische theater te versterken. Hij is niet alleen een overtuigd Russofoob, maar ook een vurig pleitbezorger van Groot-Turania: dat wil zeggen het welslagen van het pan-Turkse streven naar een staat die de Turkstalige volkeren in Centraal-Azië, de Kaukasus, en zelfs in de Russische deelrepublieken van het Wolga-gebied, de Oeral en de Noord-Kaukasus verenigt. Richard Moore heeft dit project lang gekoesterd. De sleutel tot de Londense plannen op dit gebied is het winnen van de steun van de president van de Turkse republiek Erdogan, en het nu hoofd van MI6 werkte aan de verwezenlijking van dit doel tijdens zijn ambassadeurschap in Turkije in 2014-2018. Moore organiseerde daartoe herhaalde bezoeken aan Groot-Brittannië waar de Turkse leider vertegenwoordigers van diens politiek-militaire establishment ontmoette; steunde in zijn officiële verklaringen steeds de koers van Erodgan voor Turkije; en gaf ruggensteun aan diens politieke partij….
Nu Moore aan het roer staat, heeft de Britse inlichtingendienst haar activiteiten in Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan aanzienlijk geïntensiveerd. Zowel pan-Turkistische organisaties als tamme islamistische groeperingen zijn versterkt om de invloed van Moskou en Peking in de regio te neutraliseren. De rol van Turkije in dit grote spel is te dienen als een soort stormram voor de Britse belangen.

Een van de “vreedzame demonstranten” in Kazachstan is geïdentificeerd als iemand die tot voor kort in Turkije had gewoond. Op een foto maakt hij het “Grijze Wolf” teken van Turkse fascisten.

Een samenwerking van MI6 met Ablyazov en Reuters die hem opvoert als de “oppositieleider” is volkomen logisch. Turkije in de mix zou wel eens kunnen hebben bijgedragen aan de training van de bendes en de Jihad elementen. Karim Masimov, het voormalige hoofd van het veiligheidscomité in Astana, kan zijn omgekocht om hen te helpen of werd gecompromitteerd via zijn Biden-verbinding. De crimineel Wild Arman zal voor geld hebben gewerkt, ongeacht van waar.

Dat laat nog een aantal vragen open.

Ten eerste, hoe wist Rusland wat er zou gebeuren? De Russische CSTO-troepen waren in de lucht slechts 13 uur nadat Tokayev om hulp had gevraagd van het verdedigingspact. Zelfs een goed getrainde snelle reactiemacht heeft meer tijd nodig om in te pakken, naar het vliegveld te gaan en te vertrekken. CSTO-troepen uit Wit-Rusland, Armenië en Tadzjikistan waren ook vrij snel. Iemand moet hen gewaarschuwd hebben.

Deze CSTO-troepen zijn overigens niet actief op straat, maar bewaken bases, luchthavens en regeringsgebouwen. Zij lossen de Kazachse troepen af die nu vrij zijn om de bendes neer te slaan. Vanmorgen werden in Almaty nog geweerschoten gehoord. De operatie gaat door.

Wat was de verwachte uitkomst van deze hele affaire? Het in brand steken van regeringsgebouwen en het doden van politieagenten is niet genoeg voor een staatsgreep. Men moet naar de kop van het beest gaan en er is geen poging daartoe bekend.

Voorlopig ziet het er naar uit dat Takajev deze zaak zeker zal winnen. Er zullen geen “westerse” sancties komen aangezien verschillende grote “westerse” bedrijven goed geld verdienen met het winnen van grondstoffen in Kazachstan. Als zij als vergelding voor sancties zouden moeten vertrekken, zou dat een grote overwinning zijn voor Rusland en China.

Dit alles was een vrij voorspelbare uitkomst. Maar waarom dan toch deze operatie?

Het enige zinnige antwoord is dat het een poging was om de aandacht van Rusland af te leiden van de “westerse” dreiging. Als zodanig is zij mislukt.

B.

De website moonofalabama is – naast blog van onderzoeker/analist B. – tevens een goed gemodereerd Social Media Platform. De commentspagina’s zijn een waardevolle aanvullende informatiebron, met vaak ook aandacht voor de laatste onwikkelingen

Moonofalabama.org – commentaren bij deze blogpost

Met de meest recente toevoegingen aan het eind, op comment-pagina 2 of 3