Bron:  Aaron Mate
theGrayzone  5 maart 2020


De leiding van de OPCW probeerde twee veteranen in diskrediet te brengen die een doofpotoperatie van haar chemisch wapenonderzoek in Douma, Syrië, aan de kaak stelden. Zij antwoorden in nieuwe brieven die exclusief door The Grayzone zijn verkregen.

Twee klokkenluider-onderzoekers van het centrum van een doofpotschandaal van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) eisen dat hun onderdrukte bevindingen een eerlijke, transparante en wetenschappelijke hoorzitting krijgen. In formele brieven aan de directeur-generaal van de OPCW hebben de twee oudgedienden ook de inspanningen van de leiding van de OPCW om hun geloofwaardigheid aan te tasten, weerlegd.

“Waarom zouden een paar van de top-inspectieleiders, beiden met een onberispelijke staat van dienst… plotseling ‘bedriegers’ worden?” schreef een klokkenluider in zijn brief.

“Waarom zouden we zoveel risico’s nemen?” vroeg de andere, en antwoordde, “Er is iets misgegaan in de OPCW.”

Beide inspecteurs maakten deel uit van het team dat in april 2018 naar Syrië is gegaan om de beschuldigingen van een chemische aanval in de oostelijke voorstad van Damascus in Douma te onderzoeken. De Amerikaanse regering beschuldigde de Syrische regering van een chemische aanval, die de raketaanvallen op het land door Washington en Europese bondgenoten zouden rechtvaardigen.

Maar de inspecteurs in Douma vonden bewijzen die ernstige twijfels deden rijzen over het feit dat er ooit een chemische aanval heeft plaatsgevonden, en die in plaats daarvan wezen op de enscenering van het incident door anti-Assad-extremisten. Hun bevindingen werden onderdrukt door de leiders van de OPCW, die hun initieel rapport herschreven en de onderzoekers vervolgens uitsloten van het daaropvolgende proces.

De brieven van de twee klokkenluiders zijn een reactie op een recent onderzoek van de OPCW, waarbij zij werden afgedaan als bedriegers “die niet konden aanvaarden dat hun standpunten niet door bewijsmateriaal werden gestaafd”, en die hen ongegrond beschuldigden van “opzettelijke en opzettelijke schendingen van de vertrouwelijkheid”.

Het paar veteranen-inspecteurs worden door de OPCW beschreven als “Inspecteur A” en “Inspecteur B”. De brieven die formeel aan OPCW-directeur-generaal Fernando Arias zijn gericht, zijn door The Grayzone verkregen en zijn hieronder toegankelijk:

  • De brief van Ian Henderson aka “Inspecteur A” aan OPCW-directeur-generaal Arias (PDF)
  • De brief van “Inspecteur B” aan OPCW-directeur-generaal Arias (PDF)

Inspecteur A is Ian Henderson, een Zuid-Afrikaanse ingenieur en veteraan OPCW-ambtenaar. Henderson is de auteur van een gedetailleerde technische beoordeling van de twee gascilinders die op de plaats van de vermeende aanvallen in Douma zijn gevonden.

Het definitieve rapport van de OPCW van maart 2019 concludeerde dat de cilinders waarschijnlijk uit de lucht waren gevallen, maar Henderson vond dat er “een hogere waarschijnlijkheid was dat beide cilinders handmatig waren geplaatst” – vermoedelijk door militanten van de oppositie in Douma. In het eindrapport van de OPCW werd deze conclusie achterwege gelaten.

De bevindingen van Henderson kwamen aan het licht nadat ze waren uitgelekt naar een groep dissidente Britse academici, de Werkgroep voor Syrië, Propaganda en Media, die zijn rapport in mei 2019 publiceerde. Zowel Henderson als Inspecteur B ontkennen het onderzoek te hebben gelekt, en een onderzoek van de OPCW toont niet aan dat ze dat hebben gedaan.

Inspecteur B is een andere ervaren OPCW-ambtenaar en chemisch wapenexpert die heeft getracht anoniem te blijven. “B” speelde een belangrijke rol in het Douma-onderzoek van de OPCW als hoofdauteur van het eerste rapport van het Douma-team. Later hebben ambtenaren op hoger niveau de controle over het proces overgenomen en zijn meest essentiële conclusies weggelaten.

Henderson en “B” waren samen de meest ervaren inspecteurs van de Douma-missie. Het duo heeft onlangs de Britse journalist Peter Hitchens een geannoteerde reactie gegeven op het onderzoek van de OPCW.

Waarom zouden we zoveel risico’s nemen? Er is iets misgegaan in de OPCW…

De twee nieuwe brieven die The Grayzone publiceert, geven een nieuw inzicht in de inspanningen van de klokkenluiders om de doofpotaffaire van de OPCW aan te vechten en een eerlijke hoorzitting te houden voor hun bevindingen.

“We zijn sinds lang dienstdoende en toegewijde OPCW-supporters,” schreef Henderson. “We hebben allebei een heleboel documenten geschreven, zoals prestatiebeoordelingen, e-mails, aanbevelingsbrieven en andere, die een geschiedenis van dienstverlening op het hoogste niveau weerspiegelen in termen van kwalificaties, vaardigheden, expertise, leiderschap, integriteit en professionaliteit gedurende onze tijd bij de OPCW”.

“Plaats dit de inspanningen van sommigen om onze reputatie te besmeuren, niet op twijfelachtige gronden?” ging hij verder. “Leidt dit voor een manager, als hoogste ambtenaar in de organisatie, niet tot de vraag: Waarom zou een paar top-inspectieleiders, beiden met een onberispelijke staat van dienst… plotseling ‘bedriegers’ worden?”

“Het is onze enige plicht om trouw te zijn aan de feiten en de wetenschap, en als dat eenmaal bereikt is, zullen we graag de bewezen en overeengekomen wetenschappelijke resultaten accepteren,” benadrukte hij.

Henderson voegde ook een eerder onbekend detail toe dat de waarschijnlijkheid van een chlooraanval op Locatie 2 verder in twijfel trekt. Er werd een cilinder gevonden op het balkon van het gebouw; volgens oppositieactivisten werd er chloor uit deze cilinder geloosd, waarna het naar beneden ging en enkele tientallen mensen in de trappenhuizen werden gedood. Maar Henderson legde uit waarom dit scenario zeer twijfelachtig, zo niet onmogelijk is: “de bovenste delen van het gebouw en de kelder waren niet met elkaar verbonden (d.w.z. het gas moest het gebouw op straat verlaten en weer de kelderdeur in gaan).”

De brief van inspecteur B is een weerspiegeling van de oproep van Henderson aan het publiek om het onderdrukte bewijsmateriaal en de wetenschappelijke conclusies in te zien.

“U heeft onze uiterste geruststelling, meneer, dat geen van ons beiden ooit heeft geprobeerd om uw, of moet ik zeggen, onze organisatie schade te berokkenen,” schreef B. “We waren erbij toen het werd opgericht. We groeiden mee met de groei. We zagen drie Directeuren-generaal komen en gaan, en we geloofden, net als nu, vurig in haar missie – een gezamenlijk doel waaraan je werkt om het uit te voeren, en waaraan we zo veel hebben bijgedragen”.

“Je hoeft alleen maar te kijken naar onze onberispelijke staat van dienst en ondersteuning van de TS over een gecombineerde periode van bijna 30 jaar,” vervolgt B. “Dat we in de herfst van onze carrière ineens ‘bedriegers’ zouden worden, met niets te winnen en alles te verliezen, tart alle logica. Waarom zouden we zoveel risico’s nemen? Om een persoonlijke ‘blik’ te duwen? Nauwelijks.

B voegde eraan toe: “Er is iets misgegaan in de OPCW, meneer. En we wilden dat u dat wist. Zo simpel is het.

Lees het vorige exclusieve rapport van Aaron Mate over de eerste reeks lekken, die het onderzoek van de OPCW-leiding, om de klokkenluiders aan te vallen, onderuit halen.

Aaron Maté is journalist en producent. Hij is gastheer van Pushback met Aaron Maté op The Grayzone. Hij is ook medewerker van The Nation magazine en voormalig gastheer/producent voor The Real News and Democracy Now! Aaron heeft ook gepresenteerd en geproduceerd voor Vice, AJ+ en Al Jazeera.