Bron: presstv,  15 januari 2020 ~~~ 

China heeft Amerikaanse rapporten teruggefloten, die Beijing ervan beschuldigen dat ze een ‘wereldwijde bedreiging voor de mensenrechten’ vormen, en zegt dat ze een vertekend beeld van de waarheid in het land hebben gegeven.

Human Rights Watch beschuldigde China dinsdag van ‘massale detentie’ van de Oeigoerse gemeenschap en van het proberen anderen in het buitenland te beïnvloeden en te censureren.

De Amerikaanse waakhondgroep Freedom House bracht een soortgelijk rapport uit en beschuldigde China ervan zich met media in het buitenland te bemoeien.

“Hun China-gerelateerde opmerkingen en China-gerelateerde rapporten hebben altijd feiten genegeerd en goed en fout verward. Er is helemaal geen objectiviteit. Het is dus niet eens de moeite waard om ze te weerleggen”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Kenneth Roth, de uitvoerend directeur van Human Rights Watch, toont het World Report 2020 van de groep bij de Verenigde Naties in de New York City in Manhattan, 14 januari 2020. (Foto door Reuters)

China verwerpt claims van het mishandelen van Oeigoeren en zegt dat het antiterrorisme-maatregelen heeft genomen tegen separatisten die zich willen aansluiten bij Takfiri-groepn zoals Al Qaida.

Geng zei: “De huidige mensenrechtensituatie in China bevindt zich in zijn beste periode in de geschiedenis.”

“China heeft zijn burgers altijd de vrijheid van meningsuiting gegarandeerd, in overeenstemming met de grondwet “, zei hij.

Op zondag riep het internationale hoofd van Human Rights Watch, Kenneth Roth, de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen tegen “de meest wrede en wijdverbreide onderdrukking die China in decennia heeft meegemaakt”.

Roth maakte de opmerkingen bij de VN Correspondents Association in New York nadat hij zondag de toegang tot Hong Kong werd ontzegd.

Volgens plan zou hij het rapport vrijgeven op het Chinese grondgebied, dat al maanden wordt geplaagd door rellen.

Geng zei maandag dat de geplande activiteit in Hong Kong aangaf, dat Human Rights Watch een van de organisaties is die ‘anti-China activisten … steunen en aanzetten tot radicale gewelddadige misdaden en aanzetten tot separatistische activiteiten die de onafhankelijkheid van Hong Kong hinderen’.

“Het is de soevereiniteit van China om iemand al dan niet binnen te laten,” voegde hij eraan toe.