Bron:  Whitney Webb 
mintpressnews 27 maart 2019 ~~~

De getuigenis van de voormalige Oekraïense inlichtingenofficier Vasily Prozorov zal waarschijnlijk worden afgewezen door westerse regeringen die Kiev steunen, maar er is genoeg bewijs om zijn beweringen te ondersteunen.

KIEV, OEKRAÏNE – Een voormalige topambtenaar van de Oekraïense veiligheidsdienst (SBU), die onlangs het land is ontvlucht, heeft een explosieve getuigenis afgelegd over de betrokkenheid van de Oekraïense regering bij het neerhalen in 2014 van het MH-17 passagiersvliegtuig. Het incident, waarbij alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord omkwamen, werd door de Oekraïense regering, de Verenigde Staten en een groot deel van de westerse media in de schoenen geschoven van Rusland.

Bovendien vertelde de voormalige functionaris, Vasily Prozorov, aan een groep internationale verslaggevers dat het omstreden Azov Bataljon van Oekraïne, bekend om zijn neonazistische ideologie en symboliek, geheime gevangenissen leidde en onderhield in omstreden gebieden in Oost-Oekraïne waar wordt gevochten tussen regeringsgezinde troepen en pro-Russische separatisten. Prozorov, die asiel heeft aangevraagd in Rusland, beschuldigde ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk van het opleiden van een SBU-afdeling die terugkeerde naar Oekraïne om terreuraanslagen uit te voeren in de Donbass-regio, waar een burgeroorlog woedt sinds de omverwerping van de Oekraïense regering in 2014 in een door de VS gesteunde staatsgreep.

De identiteit van Prozorov werd geheim gehouden tot het begin van de persconferentie, in strijd met het standaardprotocol. Prozorov stelde zichzelf vervolgens voor en verklaarde dat hij van 1999 tot 2018 in dienst was geweest van de SBU, maar dat hij – na de door de VS gesteunde staatsgreep in 2014 – contact had opgenomen met de Russische inlichtingendienst en undercover begon te werken in het centrale kantoor van de SBU. Hij omschrijft zichzelf niet als een overloper, want hij verklaarde dat zijn trouw bij het Oekraïense volk blijft, terwijl de trouw van degenen die in 2014 met steun van de VS aan de macht kwamen, al lang verdacht is.

Prozorov merkte vervolgens op dat, kort na de staatsgreep en voordat de burgeroorlog tussen West- en Oost-Oekraïne was begonnen, de SBU – in opdracht van Kiev – was begonnen met het plannen van gevechtsoperaties in het oosten en dat de regering had verzocht plannen te maken die zouden leiden tot massale burgerdoden onder etnische Russische bevolkingsgroepen, die moesten worden bestempeld als “medeplichtigen aan terroristen.”

De voormalige SBU-officier vertelde ook hoe de SBU na de staatsgreep geheime gevangenissen had opgericht waar prominente dissidenten van de door de VS gesteunde regering werden ondervraagd, gemarteld en zelfs gedood. Een van die gevangenissen, gelegen op een landingsbaan in Mariupol, kreeg de bijnaam “de bibliotheek” en Prozorov vergeleek het met een “concentratiekamp” en toonde beelden van zwaar mishandelde gevangenen die daar volgens hem hadden vastgezeten. De voormalige SBU-officier verklaarde ook dat de beslissingen van de SBU met betrekking tot de black-site gevangenissen en andere gebieden vaak werden “geleid” door buitenlandse adviseurs uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het gebruik van martelingen door de SBU tijdens de burgeroorlog in Oekraïne is goed gedocumenteerd, ook al heeft de SBU pogingen van de VN om de omvang ervan te onderzoeken, geblokkeerd.

Voorts verklaarde Prozorov dat het neonazistische Azov Bataljon, een militie die bij het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken is ingelijfd als onderdeel van de nationale garde van het land, ook eigen gevangenissen beheert in de zones van de antiterroristische operatie (ATO) in Oost-Oekraïne. Het Azov Bataljon wordt gefinancierd door de Oekraïense regering en door de regering van de VS en heeft ook wapens ontvangen van de Israëlische regering.

Inzicht in het neerhalen van de MH-17

De meest schokkende uitspraken van Prozorov hielden verband met het neerhalen van vlucht 17 van Malaysian Airlines, of MH-17, in 2014, waarvan Rusland prompt de schuld kreeg van de Oekraïense regering na de staatsgreep, de Verenigde Staten en een groot deel van de westerse wereld. Prozorov verklaarde, waarbij hij eerst opmerkte dat het zijn persoonlijke mening was, gebaseerd op zijn ervaringen, dat de Oekraïense regering een “medeplichtige was geweest aan de ramp met vlucht MH-17 van Maleisië.”

Hij vervolgde met te zeggen:

De verbazingwekkend snelle reactie van het Oekraïense leiderschap was het eerste wat me achterdochtig maakte. Mijn ondubbelzinnige mening was dat president Pjotr Porosjenko en zijn persdienst voorkennis hadden van de affaire. Ten tweede waren de vijandelijkheden tegen die tijd al enkele maanden aan de gang, maar het luchtruim boven het gebied was niet gesloten.”

Hij merkte ook op dat zijn pogingen om meer te weten te komen over de omstandigheden van de ramp binnen de SBU van een hoge ambtenaar het volgende antwoord kregen: “Steek je neus niet in deze zaken, als je geen problemen wilt krijgen.” Prozorov merkte echter op dat “er uiteindelijk toch informatie is uitgelekt”.

Hij besloot:

Op basis van mijn eigen analyse kan ik speculeren wie medeplichtig was aan de misdaad en wie betrokken was bij het verbergen van bewijsmateriaal. Naar mijn mening waren er twee mannen bij betrokken – het huidige plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense presidentiële staf Valery Kondratyuk en het hoofd van de inlichtingendienst van het Oekraïense ministerie van Defensie, Vasyl Burba.”

Valery Kondratyuk, links en Vasily Burba, rechts

De volledige conferentie van Prozorov kan hier worden bekeken (in het Russisch). Een samenvatting met Engelse ondertitels kan hier worden bekeken.

Beweringen goed onderbouwd door onafhankelijke berichtgeving

Hoewel sommigen Prozorovs getuigenis snel zullen afdoen als “Russische propaganda”, stroken veel van zijn beweringen met onafhankelijke berichtgeving over het Oekraïense conflict. Wat betreft Prozorovs bewering over “black site”-gevangenissen bijvoorbeeld, heeft de SBU de VN in 2016 de toegang geweigerd tot veel detentiecentra in Mariupol – waar zich volgens Prozorov “de Bibliotheek”-gevangenis bevindt – en Kramatorsk. De SBU beweerde dat het de VN-inspecteurs de toegang blokkeerde om “regeringsgeheimen” te beschermen. De VN had voor het eerst geprobeerd toegang te krijgen tot de gebieden nadat verschillende mensenrechtengroeperingen geloofwaardige bewijzen hadden gevonden van martelingen in faciliteiten in het gebied.

Prozorovs beweringen dat de SBU na de staatsgreep plannen had gemaakt om etnische Russen in de Donbass te vermoorden, worden ook gestaafd door algemeen beschikbaar bewijsmateriaal. Toen de burgeroorlog begon, verklaarde de regering in Kiev bijvoorbeeld dat zij van plan was zich specifiek te richten op burgers om “de steden schoon te maken.” In 2016 noemde toenmalig premier Arseniy Yatsenyuk, die “Washington’s man in Oekraïne” is genoemd, pro-Russische burgers in de regio “submensen“. In een interview dat werd uitgezonden door de door de VS gefinancierde, regeringsgezinde Oekraïense nieuwszender Hromadske TV, verklaarde een Oekraïense journalist die aan de kant van de regering stond, dat in de omstreden regio 1,5 miljoen mensen woonden “die overbodig zijn” en “uitgeroeid moeten worden”. Aangezien prominente politici en journalisten die aan de kant staan van de huidige regering in Kiev openlijk dergelijke gevoelens hebben geuit, lijken de beweringen van Prozorov nauwelijks onredelijk.

Amerikaanse directeur van de Defense Intelligence Agency, Robert Ashley, rechts, ontmoet Vasyl Burba, hoofd van de Defense Intelligence of Ukraine. Foto: Inlichtingendienst van de Oekraïense defensie

Wat de vermeende rol van Oekraïne bij het neerhalen van MH-17 betreft, is het vermeldenswaard dat vroegere verslagen van de overleden Amerikaanse onderzoeksjournalist Robert Parry in detail beschreven hoe het “onafhankelijke” MH-17 onderzoek bijna volledig afhankelijk was van informatie van de Oekraïense SBU bij het in elkaar zetten van de gebeurtenis. Volgens Parry:

[Deze controle door de SBU, gecombineerd met zijn vroegere obstructie van het VN-onderzoek naar foltering], suggereert dat de SBU het JIT ook zou wegsturen van elk bewijs dat een eenheid van het Oekraïense leger zou kunnen betrekken bij het neerschieten, een situatie die zou worden beschouwd als een staatsgeheim dat de internationale steun voor het door de VS gesteunde regime in Kiev ernstig zou kunnen ondermijnen. Een van de officiële taken van de SBU is de bescherming van Oekraïense staatsgeheimen.”

Bovendien beweerde een van Parry’s bronnen dat de CIA, net als Prozorov, bewijs had gevonden dat de Oekraïense regering inderdaad “medeplichtig” was geweest aan het MH-17 incident:

Een bron die door Amerikaanse inlichtingenanalisten was ingelicht, vertelde mij dat de conclusie van de CIA wees in de richting van een schurkachtige Oekraïense operatie waarbij een oligarch van de harde lijn betrokken was, met als mogelijk motief het neerschieten van het officiële vliegtuig van de Russische president Vladimir Poetin dat die dag uit Zuid-Amerika terugkeerde, met soortgelijke markeringen als MH-17. De bron zei dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig had vastgesteld dat het vliegtuig niet van Poetin was, maar dat de aanval toch doorging, in de veronderstelling dat de pro-Russische rebellen of Rusland direct de schuld van de tragedie zouden krijgen.”

Een andere reden waarom Prozorovs getuigenis niet zonder meer als propaganda moet worden afgedaan, is het feit dat hij terugkwam op eerdere berichten in de Russische media over infiltratie door de VS in de SBU. Toen een verslaggever hem vroeg of hij berichten kon bevestigen dat buitenlandse militaire functionarissen, waaronder Amerikanen, hun eigen verdieping hadden bezet in het hoofdkwartier van de SBU, ontkende Prozorov deze beweringen met klem en verklaarde dat er na 2005 CIA-functionarissen aanwezig waren in het hoofdkwartier van de SBU, maar dat deze praktijk was stopgezet. Hij verklaarde dat Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen na de staatsgreep van 2014 regelmatig het SBU-hoofdkwartier bezochten, maar niet in het gebouw gevestigd waren.

Hoewel de getuigenis van Prozorov dus waarschijnlijk zal worden verworpen door de mainstream westerse media en westerse regeringen die Kiev steunen, is er genoeg bewijs dat suggereert dat veel van zijn beweringen – waaronder zijn meest schokkende – een zorgvuldige overweging verdienen, niet een regelrechte verwerping. Indien Prozorov zou zijn overgelopen uit een land dat momenteel in conflict is met de VS – of het nu Rusland, Venezuela of Iran is – dan is het zeer waarschijnlijk dat de media zijn beweringen zouden herhalen en promoten, ongeacht of zij waarheidsgetrouw zijn. Maar omdat hij asiel heeft gezocht in Rusland, is het onwaarschijnlijk dat zijn recente verklaringen internationale tractie zullen krijgen louter omwille van waar hij zich nu bevindt, ondanks het bewijsmateriaal dat veel van die verklaringen ondersteunt.

Topfoto: Mensen inspecteren de crashplaats van passagiersvliegtuig Malaysia Airlines Flight 17 nabij het dorp Grabovo, Oekraïne. Dmitry Lovetsky | AP

Whitney Webb is een journalist van MintPress News gevestigd in Chili. Ze heeft bijgedragen aan verschillende onafhankelijke media, waaronder Global Research, EcoWatch, het Ron Paul Institute en 21st Century Wire. Ze heeft verschillende radio- en televisieoptredens gemaakt en is de 2019 winnaar van de Serena Shim Award for Uncompromised Integrity in Journalism


Boek: Emeritus Professor Kees van de Pijl heeft in 2018 het boek Flight MH17, Ukraine and the New Cold War geschreven, waarvoor hij helaas geen Nederlandse uitgever heeft kunnen vinden.
Zij boek is door Manchester University Press uitgegeven en online of bij boekwinkels te bestellen. (Engelstalig)

UPDATE – Nieuw Boek: Een zeer waardevolle aanvulling en volledig overzicht van alle onderzoeken, verklaringen, achtergronden en analyses, is in februari 2022 door Journalist Eric van de Beek in een goed leesbaar boekwerk samengevat, dat de journalist in eigen beheer heeft uitgegeven. Het boek: “MH17, de onderste steen” is een absolute aanrader voor iedereen die er meer, of zelfs alles over wil weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *