Bron: moonofalabama 2 maart 2023
In tegenstelling tot ‘westerse’ politici probeer ik vooruit te denken over de gevolgen die een bepaald buitenlands beleid kan hebben.
Op 9 maart 2022 voorspelde ik:
De sancties zullen het Westen dwingen de eisen van Rusland te accepteren.
Jarenlang heeft de VS een beleid gevoerd dat veel landen heeft doen mopperen. Nu de VS steun nodig heeft om de negatieve gevolgen van het ‘straffen’ van Rusland te verminderen, komt dat beleid terug. Zo ook de secundaire effecten van de sancties die het ‘westen’ aan Rusland heeft opgelegd.
…
De eerste [kaart] toont de landen die Russische vliegtuigen uit hun luchtruim hebben geweerd. Rusland ontzegde op zijn beurt zijn luchtruim aan operatoren uit die landen. Dit zal nogal wat kosten voor luchtvaartmaatschappijen uit de VS en de EU, aangezien hun vluchttijden en -kosten van en naar Azië, die gewoonlijk door het Russische luchtruim vliegen, nu zullen toenemen. Luchtvaartmaatschappijen uit Aziatische landen zullen de Amerikaanse en Europese maatschappijen op deze routes nu gemakkelijk kunnen beconcurreren.
Een jaar later worden de Financial Times en Fortune eindelijk wakker:
“Als je een Chinese maatschappij hebt die over Rusland vliegt, hebben ze een oneerlijk voordeel ten opzichte van ons,” zei Ben Smith, CEO van Air France-KLM, vrijdag tegen de Financial Times. Smith klaagde dat het overslaan van het Russische luchtruim “drie uur extra vliegtijd” kostte voor een vliegtuig dat van Parijs naar Seoel reist.
Vóór de Russische inval in Oekraïne vlogen luchtvaartmaatschappijen vaak over Rusland om Azië te verbinden met bestemmingen in Europa of Noord-Amerika. Maar Rusland verbood afgelopen februari veel westerse luchtvaartmaatschappijen zijn luchtruim te gebruiken, als vergelding voor regeringen in Europa en Noord-Amerika die Russische luchtvaartmaatschappijen verboden over het westen te vliegen.
Europese, Canadese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn dus gedwongen andere routes te vliegen om Rusland te vermijden. Langere vluchten verbranden meer brandstof, wat hogere kosten en uitstoot betekent. Langere vluchten kunnen ook de strakke vluchtschema’s verstoren en de maximale werktijden van het boordpersoneel overschrijden.
Niettemin blijven luchtvaartmaatschappijen uit verschillende niet-westerse landen, waaronder China, over het Russische luchtruim vliegen, waardoor zij snellere en goedkopere vluchten naar Europese en Noord-Amerikaanse bestemmingen kunnen aanbieden.
Europese luchtvaartmaatschappijen zijn nu bang dat zij de vruchten zullen plukken van de golf van weer op gang komende Chinese reizen, nu Beijing weer opengaat na jaren van isolatie uit het COVID-tijdperk. (Het Chinese toerisme kelderde nadat het land alle internationale aankomsten – inclusief terugkerende Chinese toeristen – verplichtte om wekenlang in quarantaine te blijven).
“Het zal erg moeilijk zijn om secundaire steden in China rendabel te maken wat vliegen betreft”, zei Topi Manner, CEO van Finnair, vorige week tegen de Financial Times. De sluiting van het Russische luchtruim heeft Finnair parten gespeeld, en een knieval gemaakt voor een poging van de luchtvaartmaatschappij om van Helsinki een hub te maken voor vluchten tussen Noord-Azië en Europa.
Dit waren de meest winstgevende routes van Finnair voordat het land zijn nationale luchtvaartmaatschappij verbood ze te gebruiken.
Alex Macheras @AlexInAir – 11:09 UTC – 27 februari 2022
Finland en Rusland hebben een overeenkomst met waarborg Finnair 80+ round trip vluchten per week over Siberië, en het is deze Russische overvlucht die Finnair 🇫🇮 de “kortste route naar Azië” geeft wat letterlijk hun core biz/USP/hun moneymaker/ hun everything
Deze was makkelijk te voorspellen. De regering van Finland, die de meerderheid van de Finnair aandelen bezit, heeft nu een grote verliespost in handen:
Beleggen op lange termijn is de manier om te gaan, maar dat betekent niet dat je elk aandeel voor altijd moet houden. Wij hebben er echt een hekel aan als mede-beleggers hun zuurverdiende geld verliezen. Iedereen die Finnair Oyj (
vijf jaar in zijn bezit had, zou zijn metaforische wonden aan het verzorgen zijn, aangezien de aandelenkoers in die tijd met 95% is gedaald. En de koersdaling heeft zich de afgelopen week voortgezet met een daling van ongeveer 6,4%.
Het is grappig hoe het nu “oneerlijk” wordt genoemd dat Chinese luchtvaartmaatschappijen nog steeds over Rusland mogen vliegen. Wie heeft die oneerlijkheid ingevoerd?
Hint: niet China of zijn luchtvaartmaatschappijen.
Hier is een huidige vlucht van British Airways van Londen naar Hongkong. De route ziet er een beetje vreemd uit, nietwaar?
Dit is de ideale route tussen Londen en Hongkong. Het is de route die BA vloog voordat de Britse regering sancties oplegde aan Russische luchtvaartmaatschappijen.
Ja. De hogere prijskaartjes en langere vluchten zijn totaal ‘oneerlijk’. Wie zou dat kunnen veranderen?
Wees daar maar niet bang voor. De sancties zullen niet snel ophouden:
De Verenigde Staten peilen bij naaste bondgenoten naar de mogelijkheid om China nieuwe sancties op te leggen als Peking militaire steun verleent aan Rusland voor zijn oorlog in Oekraïne, aldus vier Amerikaanse functionarissen en andere bronnen.
Het overleg, dat zich nog in een voorbereidend stadium bevindt, is bedoeld om steun te krijgen van een reeks landen, vooral die van de rijke Groep van 7 (G7), om de steun voor eventuele beperkingen te coördineren.
…
Het was niet duidelijk welke specifieke sancties Washington zal voorstellen. De gesprekken zijn niet eerder openbaar gemaakt.
…
De eerste stappen van de regering Biden om de Chinese steun aan Rusland tegen te gaan omvatten informele contacten op personeels- en diplomatiek niveau, waaronder het ministerie van Financiën, aldus bronnen die met de zaak bekend zijn.
Zij zeiden dat ambtenaren de basis legden voor mogelijke actie tegen Peking met de kerngroep van landen die de sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne een jaar geleden het meest steunden.
…
De rol van China in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal naar verwachting een van de onderwerpen zijn wanneer Biden vrijdag in het Witte Huis een ontmoeting heeft met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Daaraan voorafgaand zal de oorlog woensdag en donderdag in New Delhi worden besproken door ministers van Buitenlandse Zaken van tientallen landen, waaronder Rusland, China en de Verenigde Staten.
…
Als onderdeel van een verwante diplomatieke actie, won Washington in een verklaring van de G7 van 24 februari ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de oorlog, een formulering die “derde landen” opriep om “geen materiële steun meer te verlenen aan de oorlog van Rusland, of daarvoor hoge kosten te betalen”.
…
Een van de uitdagingen waarmee de Verenigde Staten worden geconfronteerd bij het opleggen van sancties aan China, ’s werelds op één na grootste economie, is zijn verregaande integratie in de grote economieën van Europa en Azië, wat de besprekingen bemoeilijkt. Amerikaanse bondgenoten van Duitsland tot Zuid-Korea zijn terughoudend om China van zich te vervreemden.
Hoe dan ook. We kunnen er zeker van zijn dat Scholz en andere domme ‘leiders’ hierin zullen trappen. Ze zullen hun land ruïneren voordat ze de VS durven te vertellen dat ze moeten oprotten.
Laten we hopen dat hun kiezers hen hiervoor zullen straffen.