Bron: Andrew Korybko
substack 16 aug 2024 ~~~

Dit scenario brengt zeer ernstige potentiële gevolgen met zich mee.

Het bericht eind vorige maand dat Oekraïne eindelijk een aantal van zijn langverwachte F-16’s heeft ontvangen, waarvan er ten minste één is gezien terwijl hij boven Odessa vloog, werd eerder deze week gevolgd door twee verwante ontwikkelingen. Senator Lindsey Graham onthulde tijdens een persconferentie in Kiev dat Zelensky gepensioneerde Westerse piloten wil inhuren om de F-16’s te besturen totdat zijn land genoeg eigen piloten heeft opgeleid, waarna Rusland kort daarna de Moldavische zaakgelastigde ontboden heeft naar aanleiding van berichten dat ze in zijn land gestationeerd zullen worden.

Als dit gebeurt, zullen westerlingen binnenkort Oekraïense F-16’s vanuit Moldavië besturen voor operaties tegen Rusland, inclusief de nabijgelegen Krim, maar mogelijk ook delen van het grondgebied van voor 2014, zoals de Koersk regio. Dit scenario brengt zeer ernstige potentiële gevolgen met zich mee. Om te beginnen zouden die huurpiloten weliswaar niet officieel hun land vertegenwoordigen, maar hun deelname aan het conflict zou door Rusland vrijwel zeker worden gezien als nog een bewijs dat het Westen alles laat escaleren in de richting van directe betrokkenheid.

Vliegen vanuit Moldavië zou minder provocerend zijn dan vliegen vanuit NAVO-landen als Polen of Roemenië, hoewel dat nog steeds zou kunnen gebeuren als sommige F-16’s van Oekraïne daar zijn gestationeerd. Toch is het ook niet zonder risico’s, want Rusland zou represailles kunnen nemen tegen Moldavië als vliegtuigen van daar aanvallen uitvoeren op zijn grondgebied, waaronder voormalig Oekraïens grondgebied. Dat zou er weer toe kunnen leiden dat Moldavië de afgescheiden regio Transnistrië binnenvalt, waar nog steeds Russische troepen gelegerd zijn.

Bij een heropflakkering van dat bevroren conflict zouden Oekraïne en/of buurland Roemenië, waartussen Moldavië ingeklemd ligt, betrokken kunnen raken. Kiev is op zoek naar nog een snelle morele oppepper, terwijl Boekarest een kans zou kunnen zien om zijn historische regio, die pas bij toeval een onafhankelijke staat werd door het uiteenvallen van de USSR, met geweld weer in te lijven. De geschatte 1100 Russische troepen daar kunnen gemakkelijk worden verslagen als dat gebeurt, maar de gevolgen van een hedendaagse Thermopylae zouden wel eens van lange duur kunnen zijn.

Het is moeilijk voor te stellen dat Rusland in dat scenario afziet van een oorlogsverklaring aan Moldavië, omdat de publieke druk misschien niet meer te weerstaan is. In dat geval zou Moldavië uit wraak vernietigd kunnen worden als Rusland eindelijk ophoudt om om politieke redenen met één hand op de rug gebonden te vechten, zoals nu het geval is. Wat er ook gebeurt met Oekraïne of een deel daarvan in dat scenario, er zou nog steeds het risico zijn dat er een oorlog uitbreekt met de NAVO als er troepen in Moldavië worden gedood tijdens de Russische vergelding.

Gezien de enorme omvang van wat er op het spel staat, wat zou kunnen inhouden dat Moldavië opnieuw bij Roemenië wordt ingelijfd, ondanks de wens van de meerderheid van de samenleving volgens een betrouwbare opiniepeiling uit augustus 2023 en het risico dat de Derde Wereldoorlog wordt ontketend door een misrekening zoals uitgelegd, zouden de Moldaviërs wel eens kunnen protesteren tegen het onderbrengen van de F-16’s. “Poetin zinspeelde afgelopen herfst op de mogelijkheid van komende anti-Elite protesten in Moldavië, dus zijn voorspelling zou wel eens snel uit kunnen komen als bevestigd wordt dat Moldavië inderdaad zal dienen als anti-Russische luchtmachtbasis.

Tegelijkertijd is er altijd de mogelijkheid dat Rusland zich terughoudend opstelt voor het “grotere goed”, zoals het tot nu toe heeft gedaan ondanks het feit dat er al zoveel andere rode lijnen zijn overschreden. De redenering zou kunnen zijn dat het niet de moeite waard is om Transnistrië in een hedendaags Thermopylae te veranderen, laat staan een hete oorlog met de NAVO te riskeren, vooral als Rusland in staat is om zichzelf tegen deze nieuwe dreiging te verdedigen. Terwijl sommigen dan misschien opgelucht ademhalen, zullen anderen zich zorgen maken dat dit het Westen kan aanmoedigen om nog meer rode lijnen te overschrijden.