Bron: Al Mayadeen 8 juli 20224 ~~~

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag bekendgemaakt dat de linkse coalitie Nieuw Volksfront de parlementsverkiezingen in Frankrijk heeft gewonnen met 182 zetels in het parlement.

Volgens de definitieve gegevens die door het ministerie zijn gepubliceerd, eindigde de Ensemble-coalitie van de Franse president Emmanuel Macron op de tweede plaats met 168 zetels, terwijl de extreemrechtse National Rally-partij, geleid door Marine Le Pen en voorgezeten door Jordan Bardella, op de derde plaats eindigde met 143 zetels.

De Republikeinse Partij volgde op de volgende plaats met 45 zetels. De overige deelnemende partijen behaalden samen 39 zetels.

Geen enkele partij of coalitie behaalde een absolute meerderheid, waarvoor 289 zetels nodig zijn van de 577 leden van het Franse parlement.

Na de overwinning van zijn coalitie verklaarde Jean-Luc Mélenchon, leider van de partij La France Insoumise: “We moeten de staat Palestina erkennen.”

Nous aurons un ou une Premier ministre du Nouveau Front Populaire.
Nous pourrons décider de nombreuses choses par décrets.
Op het internationale plan, il faudra s’entendre pour reconnaître l’État de Palestine.#VictoireNFP pic.twitter.com/XYkzTk0zS4 – Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) 7 juli 2024

We krijgen een premier van het Nieuwe Volksfront.
We zullen veel dingen per decreet kunnen beslissen.
Op het internationale plan zullen we moeten instemmen met de erkenning van de staat Palestina.
van Palestina.#VictoireNFP pic.twitter.com/XYkzTk0zS4 – Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) 7 juli 2024

Mélenchon krijgt veel kritiek voor zijn standpunt over de oorlog in Gaza, waarbij sommigen hem beschuldigen van “antisemitisme”. Een van zijn standpunten is zijn bewering dat de acties van “Israël” in Gaza “geen legitieme zelfverdediging maar etnische zuivering betreft.” Hij heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza en Frankrijk aangespoord om zijn politieke en diplomatieke macht te gebruiken om dit te bereiken.

De linkse leider van de partij La France Insoumise eiste dat Macron zijn nederlaag in de verkiezingen zou erkennen, riep op tot het aftreden van de premier en verklaarde dat het Franse volk “geen enkel verraad van hun stemmen” zou accepteren, eraan toevoegend dat “het volk nee heeft gezegd tegen extreem-rechts, en wij verwerpen het beleid van Macron”.

Na de oproepen van Mélenchon kondigde de Franse premier Gabriel Attal aan dat hij van plan was zijn premierschap neer te leggen en te blijven werken tot er een nieuwe regering is gevormd.

Internationale felicitaties voor het Nieuwe Volksfront

De Venezolaanse president Nicolas Maduro feliciteerde het Nieuwe Volksfront met zijn verkiezingsoverwinning en stuurde “groeten aan het Franse volk, aan de sociale bewegingen en hun volkskrachten op deze belangrijke dag die eenheid en vrede versterkt”.

Hij voegde eraan toe: “Wat er gebeurd is, is een sterke boodschap aan de wereld dat de eenheid van links en progressieven het enige levensvatbare alternatief is voor de grote bedreigingen die het neoliberalisme en het wereldwijde fascisme vandaag de dag vormen voor de mensheid.”

Maduro sprak de hoop uit dat de nieuwe regering in staat zou zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van haar bevolking en bij te dragen aan het bereiken van de nodige evenwichten op het internationale toneel, ter ondersteuning van het herstel van fundamentele waarden die inherent zijn aan vrede, rechtvaardigheid en wereldwijde stabiliteit.

Hij herhaalde de wens van zijn land om “gezonde en productieve betrekkingen van wederzijds voordeel met de Franse Republiek op te bouwen, gebaseerd op respect voor het internationaal recht en de principes van gelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking van onze volkeren.”

De Colombiaanse president Gustavo Petro becommentarieerde op zijn beurt de overwinning van links in Frankrijk met de woorden: “Het is een wereldwijde revolutie voor leven, vrijheid, gelijkheid en broederschap”, waarbij hij opmerkte dat “de mensheid heeft gereageerd op haar droevigste momenten”.

Verder sprak de Braziliaanse president Lula da Silva zijn blijdschap uit over de politieke krachten in Frankrijk, door te zeggen dat ze “grootsheid en volwassenheid hebben getoond door zich te verenigen tegen extremisme in de parlementsverkiezingen”.

Hij voegde eraan toe: “Dit resultaat, samen met de overwinning van de Labour Party in het Verenigd Koninkrijk, benadrukt het belang van de dialoog tussen progressieve segmenten ter verdediging van democratie en sociale rechtvaardigheid.”

De voormalige Boliviaanse president Evo Morales merkte op dat wat er is gebeurd “een geweldig voorbeeld is dat de eenheid van populaire krachten elk obstakel kan overwinnen.”

Topfoto: Mensen verzamelen zich op het plein Republique na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen, zondag 7 juli 2024 in Parijs.

[Redactioneel commentaar: Het is waarschijnlijk te vroeg om te juigen. De coalitie onder de naam “het Nieuwe Volksfront” zal een samenwerking moeten aangaan met rechts of extreem rechts. Dat zal in somma de werkelijke macht bij enkele middenpartijen van deze ‘Nieuw Volksfront’ coalitie leggen. Die hebben in feite meegelift met deze nogal vreemde ‘linkse’ constructie. Geopolitiek analist Thierry Meyssan waarschuwde daarvoor op 18 juni, in zijn (wekelijkse) chronicle op het Voltaire Netwerk, met de titel: “Frankrijk aan de vooravond van een nieuw tijdperk“.]


Gerelateerd (berichten in dit archief:)