Bron: Sonja van den ende 
devend.online 22 maart 2023 ~~~ 

Ik schreef eerder over het nazi-verleden van Oekraïne, maar het is nog erger in de buurlanden van Rusland en Wit-Rusland: Litouwen, Letland en Estland, ook in delen van Oost-Polen en natuurlijk Oekraïne. Dit artikel neemt Litouwen in het bijzonder onder de loep.

Geschiedenis van Litouwen 1940
“Litouwen was een onafhankelijk land vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog tot 1940. In maart 1939 stelde nazi-Duitsland Litouwen een ultimatum om het grondgebied van Memel (Klaipeda), een regio met een etnisch Duitse meerderheid, bij het Derde Rijk in te lijven. Uiteindelijk stemde de Litouwse regering in met de Duitse voorwaarden. De Sovjet-Unie kwam Litouwen in 1940.te hulp, hetgeen Litouwen en het Westen een invasie noemden. Een jaar later had Litouwen Joodse vluchtelingen opgenomen die de nazi-tirannie in Polen ontvluchtten. Hierdoor zwol de Joodse bevolking van Litouwen aan tot 250.000 (10 procent van de bevolking)”. Litouwen is de meest zuidelijke van de Baltische staten. Tijdens de Holocaust vermoordden de Duitsers ongeveer 90 procent van alle Litouwse Joden, een van de hoogste slachtofferpercentages in Europa.

.

De Nazi Einzatsgruppen, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog met de Wehrmacht meereisden, hadden tot taak zoveel mogelijk Joden, oppositieleden, zigeuners en alle ongewenste elementen te vermoorden. Al in 1939 vluchtten veel Joden uit Polen naar het aangrenzende Litouwen. Maar hoe kon de Einzatsgruppe in Litouwen zoveel Joden vermoorden? Dat konden ze niet, daar hadden ze de lokale bevolking voor nodig

Tot 90 procent van de Litouwse Joden stierf als gevolg van de Holocaust. Hun Joodse cultuur, inclusief hun eigen unieke dialect van de Jiddische taal, ging bijna verloren in de wind van de geschiedenis. Verpletterd door het racistische, antisemitische totalitarisme van nazi-Duitsland en zijn vele medeplichtige Litouwse bondgenoten.

Jeugd van Litouwen met het spandoek (2016) “Wij kennen de helden van onze natie”: Adolfas Ramanauskas-Vanagas, Jonas Noreika, Povilas Plechavičius, Kazys Škirpa, Antanas Baltūsis-Žvejas en Juozas Ambrazevičius-Brazaitis. Zij waren hooggeplaatste Litouwse NAZI-leiders die medeplichtig waren aan de Holocaust of aan de zijde van de nazi-strijdkrachten vochten. Foto: Litouwse neonazimars viert nazi-collaborateurs (religiousreader.org)

Nadat de nazi’s waren verslagen door de Russen in het Oosten, het Rode Leger en de Westerse Geallieerden in het Westen, kwamen de Baltische staten onder invloed van het toenmalige communistische Rusland en werden zo van fascistische staten communistische staten. De aanhangers van nazi-Duitsland, de fascisten verdwenen ondergronds vanaf 1944 tot 1990. Sinds 29 maart 2004 maakt Litouwen deel uit van de NAVO. Op 1 mei 2004 werd het een volwaardig lid van de Europese Unie.

Dit in strijd met de overeenkomst van de voormalige president van de Sovjet-Unie: Michail Gorbatsjov, Ronald Reagan, voormalig president van de VS en Helmuth Kohl, voormalig Bundeskanzler van West-Duitsland (BDR), die schriftelijk waren overeengekomen dat de voormalige landen van het Warschaupact niet tot de NAVO zouden toetreden. Uit vertrouwelijke documenten blijkt dat er veiligheidsgaranties zijn gegeven tegen deze NAVO-uitbreiding.

NAVO Uitbreiding: Wat Gorbatsjov hoorde | National Security Archive (gwu.edu) Foto: Michail Gorbatsjov bespreekt de Duitse eenwording met Hans-Dietrich Genscher en Helmut Kohl in Rusland, 15 juli 1990. Foto: Bundesbildstelle / Presseund Informationsamt der Bundesregierung.

De eerste leugen van het Westen tegen Rusland en er zouden er nog vele volgen, denk aan de recente leugens over de Minsk-akkoorden door Angela Merkel, Hollande, Macron en de leiders van Oekraïne, Poroschenko en nu Zelensky.

Na 1991 konden de fascisten die in de communistische tijd ondergronds waren gebleven naar buiten komen en ontstonden er vele nieuwe groepen in de Baltische staten, Oekraïne en Polen.

Vooral in Litouwen, waar bijna de gehele bevolking met de Nazi’s collaboreerde. Waar volgens een nieuw rapport scholieren en studenten betrokken waren bij het vermoorden van Joodse schoolgenoten, viert het nazisme weer hoogtij. De West-Europese landen zoals Duitsland, Nederland en de Noord-Scandinavische landen praten hier niet over, zeker nu Rusland na 75 jaar weer de vijand is, of altijd al was!

Een nieuw schokkend rapport uit 2023 geeft meer inzicht in wat er precies is gebeurd in Litouwen en de rest van de Baltische staten tussen 1939-1944. Deelname aan de Holocaust wordt tot op de dag van vandaag ontkend en alleen al praten over schuld kan je in Litouwen een gevangenisstraf of boete opleveren.

Litouwen en de Baltische Staten de meest radicale landen in de russofobie

Litouwen was een van de eerste landen die zijn luchtruim sloot voor Russische vliegtuigen, in 2022, toen de EU sancties instelde. Het land streed ook voor strengere sancties tegen Rusland, waaronder het stopzetten van de aankoop van Russische benzine en gas en het sluiten van zeehavens voor in Rusland geregistreerde schepen.

De russofobie is het grootst in de Baltische staten en natuurlijk het westelijk deel van Oekraïne, een belangrijk obstakel voor deze landen is Wit-Rusland. Het zijn deze uiterst fanatieke landen die een gedwongen regimewisseling in Wit-Rusland steunen.

Ondergronds fascisme is terug op de voorgrond na jaren van communisme. In plaats van democratische landen te worden, zijn het na 75 jaar weer de meest fanatieke fascistische landen in een nieuw jasje. Ze hebben de regeringen van West-Europa, die natuurlijk ook fascisme hebben meegemaakt van 1933 tot 1945, opgestookt met hun fanatisme om Rusland uit te roeien, ook de Koude Oorlog mentaliteit speelt een grote rol voor de West-Europese landen!

We zijn allemaal getuige van de nieuwe beeldenstorm in met name de voormalige Oost-Europese communistische landen, waar veel beelden die herinneren aan de bevrijding van de nazi’s door het Rode Leger, zoals soldaten, generaals, maar ook beelden van slachtoffers, worden vernietigd of diep weggestopt in kelders.

Zolang West-Europa niet erkent dat de Baltische staten een “fascistisch” probleem hebben en zolang deze staten zichzelf niet erkennen, zoals Litouwen en Oekraïne, zal er geen vrede zijn. Zolang zij niet in het reine komen met hun fascistische en communistische verleden, zullen de haatgevoelens jegens Rusland blijven bestaan. Foto: Getty Images, bewerking: Mirjam©Photo

Zolang Europa dit probleem en het feit dat de Amerikanen dit fenomeen uitbuiten en deze fascisten gebruiken als huurlingen voor hun proxy-oorlog in Oekraïne tegen Rusland, niet erkent, zal er geen vrede zijn. Hetzelfde gebeurde in Afghanistan, Irak, Libië en Syrië, waar de proxies fanatieke islamisten waren die door de Amerikanen waren ingehuurd.

Europa maakt Rusland en de uitspraken van president Poetin over het nazisme belachelijk, maar het zou duidelijk moeten zijn dat de Baltische staten en Oekraïne een fascistisch probleem hebben dat besmettelijk lijkt te zijn voor de rest van Europa. Waar na jaren van “betrekkelijke vrijheid voor de bevolking” de Oekraïense vlag op elk regeringsgebouw in Europa verschijnt, als symbool van het nieuwe fascisme en de acteur president Zelensky van Oekraïne, bij elk bezoek aan Europese en Amerikaanse regeringen zijn nieuwe “kledinglijn” toont, met shirts met nazisymbolen.

Nooit meer zeiden ze na de tweede wereldoorlog, maar de nieuwe üntermenschen zijn nu de Russen, en kort daarvoor de Arabieren.

Topfoto: De Baltische staten, de onbekende geschiedenis over de tweede wereldoorlog om de huidige situatie in Oekraïne te begrijpen. Foto: Yad Vashem, Getty Images, Religiousreader.org, bewerking: Mirjam©Photo