Bron: Dave DeCamp 
antiwar.com 24 juli 2022 ~~~

Oekraïne zegt dat de aanvallen weinig schade hebben aangericht en dat het nog steeds gebonden is aan een graanexportovereenkomst die het vrijdag met Rusland heeft gesloten

Rusland zei zondag dat aanvallen die het lanceerde op de Oekraïense haven Odesa alleen militaire doelen troffen, waaronder een voorraad van de VS geleverde Harpoon anti-scheepsraketten. De aanvallen werden zaterdag gelanceerd, een dag nadat Rusland en Oekraïne een overeenkomst hadden ondertekend om de graanexport vanuit Oekraïense havens te vergemakkelijken.

“In de zeehaven van de stad Odesa, op het grondgebied van een scheepswerf, hebben zeer precieze langeafstandsraketten op zee een aangemeerd Oekraïens oorlogsschip en een opslagplaats met door de VS aan het regime in Kiev geleverde Harpoon-antischipraketten vernietigd,” zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov.

De aanvallen kwamen nadat een Oekraïense militaire functionaris had gezegd dat Oekraïne voorbereidingen trof om door het Westen geleverde anti-scheepsraketten te gebruiken tegen de Russische Zwarte Zee vloot.

Oekraïense functionarissen van hun kant zeiden dat Rusland vier raketten op Odesa heeft afgevuurd, en dat er twee zijn onderschept. Het Oekraïense leger zei dat de aanvallen geen schade van betekenis hadden aangericht en dat er geen graanopslagplaatsen waren geraakt.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat de aanvallen “de mogelijkheid van een dialoog met Moskou teniet hebben gedaan”, maar andere Oekraïense functionarissen zeiden dat Kiev nog steeds vasthoudt aan de graanovereenkomst die het vrijdag heeft ondertekend. “We gaan door met de technische voorbereidingen voor de start van de export van landbouwproducten vanuit onze havens,” zei de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov.

Volgens de deal, die tot stand kwam via bemiddeling van Turkije, zal Oekraïne schepen met graan uit zijn zwaar ondermijnde havens begeleiden. Op de transporten zal toezicht worden gehouden door een coördinatiecentrum dat in Istanbul is gevestigd en vertegenwoordigers van Turkije, Rusland, Oekraïne en de VN zal omvatten.

Het coördinatiecentrum zal ook toezien op de inspectie van de schepen die de Oekraïense havens verlaten. Het Turkse ministerie van Defensie zei zondag dat het coördinatiecentrum eraan werkt om de export van Oekraïens graan zo snel mogelijk te laten beginnen.

Topfoto: Zelensky – bron: Oneworld