Bron: kawsachunnews 20 juli 2022

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky is de mogelijkheid ontzegd om een toespraak te houden tijdens de 60e top van presidenten van Mercosur die deze week wordt gehouden. Zelenski had Paraguyaanse president Mario Abdo gesproken met het verzoek om het Zuid-Amerikaanse handelsblok, dat bestaat uit de regeringen van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, toe te mogen spreken.

De weigering van het blok werd bekend gemaakt door Raúl Cano, vice-minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay, de gastheer van de top van dit jaar. “Er was geen consensus om die communicatie te kunnen voeren, daarom werd de Oekraïense tegenhanger reeds meegedeeld dat er in deze omstandigheden geen voorwaarden zijn om als Mercosur met de president van Oekraïne te kunnen spreken,” zei de ambtenaar op een persconferentie vandaag.

“Deze vaststelling is reeds meegedeeld aan de in Argentinië geaccrediteerde Oekraïense ambassadeur en tegelijkertijd aan de Paraguayaanse regering,” merkte hij op.

De president van Oekraïne heeft de parlementen in Europa en Noord-Amerika toegesproken en kreeg een warm onthaal met zijn oproep tot verdere sancties tegen Rusland. De Latijns-Amerikaanse landen hebben zich echter niet aangesloten bij de oproep tot sancties, ongeacht de ideologische standpunten van de verschillende regeringen.

De Mercosur zal Bolivia binnenkort verwelkomen nadat het blok onlangs de volledige toetreding van het land heeft goedgekeurd.