Bron: Southfront 27 juni 2022 ~~~

Op 27 juni claimde het regime in Kiev weer een Russische aanval op een burgerdoelwit in Oekraïne. Een winkelcentrum met een oppervlakte van meer dan 10 duizend vierkante meter staat in brand in de stad Kremenchug in de regio Poltava. De Oekraïense president Zelenski beweerde dat Russische raketten het gebouw hebben geraakt. Volgens hem waren er meer dan duizend mensen binnen.

Het aantal slachtoffers is echter uiterst gering. Het hoofd van het regionale militaire bestuur van Poltava, Dmitry Lunin, meldde in zijn Telegram-kanaal dat er om 18.00 uur plaatselijke tijd ongeveer twee doden en 20 gewonden bekend waren. Dezelfde gegevens worden verstrekt door het regionale departement van de staatsdienst van Oekraïne voor noodsituaties.

“Het winkelcentrum staat in brand, reddingswerkers zijn bezig met het blussen van de brand, het aantal slachtoffers is niet eens voor te stellen”, schreef Zelensky.

115 mensen zijn betrokken bij het blussen van de brand. Een brandtrein werd naar de plaats van de noodsituatie gestuurd.

De berichten lijken verdacht. Volgens Oekraïense functionarissen hebben Russische kruisraketten het overvolle winkelcentrum geraakt, maar tot nu toe is slechts de dood van twee mensen bevestigd.

UPDATE: Het aantal slachtoffers is naar verluidt opgelopen tot 13.

Het brandende centrum bleek de Amstor-winkel te zijn die meters verwijderd is van de werkplaats van de Kremenchug Kredmash Road Machinery Plant. De fabriek werd sinds 2014 gebruikt voor het repareren van militaire uitrusting voor de strijdkrachten van Oekraïne tijdens de antiterroristische operatie tegen de bevolking van de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk.

De Kredmash Road Machinery Plant werd waarschijnlijk door meerdere raketten geraakt en de ontploffingsgolf zette het nabijgelegen winkelcentrum in brand.

De faciliteiten van de fabriek achter de winkel zijn zelfs niet gemarkeerd op Google maps, wat bevestigt dat ze waarschijnlijk de militaire behoeften dienen.

Beelden uit de omgeving bevestigen dat de aanval gericht was op de militaire faciliteiten. Veel militairen in volledige militaire uitrusting lopen in de buurt van het winkelcentrum.

Het aantal mensen dat zich in de buurt verzamelt en een paar auto’s op de parkeerplaats die op de video’s te zien zijn, doen ook vermoeden dat de Oekraïense autoriteiten het werkelijke aantal “burgers” in de winkel hebben overgerapporteerd.

Update

Een van de belangrijkste propagandisten van Oekraïne, Anton Gerasjtsjenko, kwam traditioneel naar de plaats van de gebeurtenissen om provocerende video’s te maken en die te delen op zijn sociale netwerken. Zijn video wekte echter alleen maar meer argwaan voor de verklaringen van Kiev.

Gerasjtsjenko toonde de vernielde winkel van binnenuit. Op de schuilplaatsen is een groot aantal flessen te zien. Als de brand het gevolg was van een raketaanval, zouden die zeker zijn uitgebroken. De video bevestigt dus dat er geen sprake was van een raketaanval, en dat het gebouw om een andere reden vlam vatte. Het is waarschijnlijk in brand gestoken nadat militaire faciliteiten in de buurt waren ontploft.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is fghjk-768x433-1.jpg

De propagandacampagne van Kiev volgt dezelfde scenario’s voor de militaire ontwikkelingen en aanvallen in Oekraïne. Op 26 juni zou een burgerwoning zijn geraakt door Russische raketten. Het bleek echter dat het doelwit van de aanval de nabijgelegen militaire fabriek Artyom was en het huis werd waarschijnlijk geraakt door Oekraïense luchtverdedigingssystemen in een poging om de Russische raketten te onderscheppen. LINK LINK

De feiten zijn gemakkelijk te verifiëren, en de waarheid komt onmiddellijk aan het licht. De leugens die door de Kievse media worden gemeld, worden echter actief verspreid door de MSM, alsook door hoge ambtenaren van Westerse landen die geallieerd zijn met het Kievse regime.