Bron: ultimasnoticias 10 juli 2021
orinocotribune  10 juli 2021 ~~~

Op vrijdag 9 juli antwoordde de president van Rusland, Vladimir Poetin, aan zijn Amerikaanse ambtgenoot, Joe Biden, dat hij geen informatie van de Verenigde Staten heeft ontvangen over recente cyberaanvallen die vanuit Rusland zouden zijn uitgevoerd. De verklaring van de Russische leider was een reactie op de nieuwe beschuldigingen van Washington over aanvallen die vanaf Russisch grondgebied zouden zijn uitgevoerd tegen digitale communicatieplatforms van de VS.

In een telefoongesprek tussen de twee staatshoofden op 9 juli zei Poetin tegen Biden dat, in de context van de recente berichten over een reeks cyberaanvallen die vanuit Rusland zouden zijn uitgevoerd, “er geen verzoek om informatie (Request for Information – RfI) is ontvangen van de relevante Amerikaanse agentschappen over deze kwestie.”

Het Kremlin benadrukte verder dat “ondanks de bereidheid van Rusland om gezamenlijk criminele activiteiten in cyberspace te elimineren,” de VS haar geen informatie of verzoek om samenwerking over de recente aanvallen heeft gestuurd.

De Russische president benadrukte dat, rekening houdend met het belang en de omvang van de te voeren de strijd tegen cybercriminaliteit, de interactie tussen Rusland en de VS “permanent, professioneel en niet gepolitiseerd moet zijn”.

Daarnaast betoogde Poetin dat de samenwerking op het gebied van cyberbeveiliging moet plaatsvinden via gespecialiseerde kanalen die bedoeld zijn voor de uitwisseling van informatie tussen bevoegde overheidsinstanties, en binnen het kader van bilaterale juridische mechanismen in overeenstemming met de bepalingen van het internationaal recht.

In wat het eerste telefoongesprek was tussen de twee leiders sinds de top in Genève op 16 juni, waar beide leiders hadden afgesproken om overleg te starten over cyberbeveiliging, eiste Biden dat Poetin “actie onderneemt” om cyberaanvallen met Russische “ransomware” te beëindigen.

Biden dreigde Moskou ook met een “krachtige reactie” voor de computeraanval op het Amerikaanse bedrijf Kaseya, dat wereldwijd meer dan 1500 bedrijven trof.
De woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, verklaarde dat de Verenigde Staten vooralsnog geen bewijs hebben dat “de Russische regering de aanvallen” tegen Kaseya heeft geleid.

Ze voegde er echter aan toe dat de REvil-groep, die van Russische origine is en die volgens deskundigen verantwoordelijk is voor de cyberaanvallen, “opereert vanuit Rusland, met dochterondernemingen over de hele wereld.”

Topfoto: De Russische president is bereid samen te werken met de VS in de kwestie van de cyberaanvallen. Bestandsfoto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.