In Rotterdam is Willem Engel opgepakt op verdenking van opruiing. De aanklacht is dat hij ‘gedurende een lange tijd opruiende coronagerelateerde berichten heeft geplaatst’ op social media.

Engel is oprichter en voorman van Viruswaarheid en wordt gezien als het gezicht van de beweging, die zich verzet tegen de coronamaatregelen. Vrijdag wordt hij voorgeleid.

De advocaat van Viruswaarheid, Jeroen Pols, schrijft op Twitter: “Het regime Rutte zet de volle aanval in op critici en oppositie. Ondertussen een grote mond hebben over de democratie in Rusland.”

We leven in de DDR

Ook anderen reageren verontwaardigd. “Hij kwam voor heel veel van ons op. Hij zette alles op het spel. Ik ken hem als integer en vredelievend. Wat er nu gaat gebeuren, is de Huig Plug-staatsbehandeling van politieke gevangenen. Als we dit laten gaan, kan nooit meer iemand voor ons opkomen,” zegt onderzoeksjournalist Patrick Savalle.

“We leven in de DDR. Realiseer je dat Willem Engel nooit de wet heeft overtreden. Ik verwacht binnenkort ook (weer) politie aan de deur,” aldus Savalle.

Filmregisseur Dick Maas voegt toe: “Welja, laten we iedereen oppakken die het misdadige overheidsbeleid aan de kaak stelt.”

Veroordelen

“Willem Engel is gearresteerd voor ‘opruiing’. Volgens bronnen hebben meer dan 22.000 mensen een klacht ingediend. Ik veroordeel ten strengste deze politieke gevangenname en roep alle Nederlanders en EU-burgers op om dit mede te veroordelen,” schrijft Anthony Stabourlos, die samenwerkt met Europarlementariër Cristian Terhes.

Er zijn ook veel mensen die zich afvragen waarom Engel wel is opgepakt, maar met de aangiftes tegen Hugo de Jonge niets wordt gedaan. Begin dit jaar deden de initiatiefnemers voor een massa-aangifte tegen toenmalig demissionair minister De Jonge namens bijna 70.000 ondertekenaars aangifte bij het OM in Den Haag.

Volgens de aangevers heeft de minister zich schuldig gemaakt aan onder meer haatzaaien, bedreiging en groepsbelediging.

Topfoto: Willem Engel in gesprek met Jeroen Pols (Videostill Odysee/Café Weltschmerz)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *