Bron: Piero Messina 
southfront 28 september2022 ~~~

Er is geen grens meer tussen werkelijkheid en fictie. Er is geen grens meer tussen staatsterrorisme en financiën. Nu weten we dat de werkelijkheid veranderd kan worden. Oorlogen, aanslagen, het leven van ieder van ons kan gecontroleerd en veranderd worden door de machthebbers. De droom van een despotische en dystopische wereld in handen van regeringen, van machthebbers, dankzij Toka, een Israëlische start-up die opereert in de wereld van digitale cyberbeveiliging. De grote bazen van het Israëlische bedrijf zijn de voormalige Israëlische premier Ehud Barak (met een carrière in het leger en bij de inlichtingendienst van Tel Aviv achter de rug) en Yaakov Frenkel, universiteitsprofessor in Tel Aviv en voormalig CEO van JpMorgan Chase en Merryll Linch.

Waarom kan Toka de geschiedenis van de wereld veranderen? Een bedrijf dat een software bezit die toegang heeft tot alle videobewakingscamera’s, de in real time gemaakte beelden kan wijzigen en zelfs opnames uit het verleden kan veranderen door ze uit het archief te halen. Een instrument dat geen sporen achterlaat en dat volgens het onderzoek van de krant Haaretz – in Italië opnieuw gepresenteerd door de Corriere – elke barrière zou kunnen overwinnen: het is waarschijnlijk de eerste software van dit type ter wereld. Toka, het bedrijf dat eigenaar is, werd opgericht door de voormalige Israëlische premier Ehud Barak en het voormalige hoofd van de IT-divisie van het Israëlische leger, Yaron Rosen.

Onder de pakketten die het bedrijf verkoopt, zou er ook een zijn waarmee de bewegingen van elke auto in real time kunnen worden gevolgd, zonder dat iemand het merkt. Volgens wat de start-up zelf op haar website zegt, kunnen deze diensten alleen worden verkocht aan overheidsorganisaties, geheime diensten, wetshandhavingsinstanties en buitenlandse legers. De belangrijkste handelspartner van Toka zou Washington zijn, maar volgens Haaretz behoren ook Israël, Duitsland, Australië en Singapore tot de klanten. Bij het doornemen van de pagina’s van de website blijkt echter dat de start-up ook banden heeft met Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Canada. Wat kun je precies doen met het Toka-programma?

De belangrijkste functies zijn gebaseerd op het binnendringen in elk videobewakingscircuit. Selecteer gewoon het geografische gebied dat van belang is om binnen te dringen in het CCTV-systeem van een institutioneel gebouw, een hotel en particuliere woningen. De software zou ook werken met webcams. Als je eenmaal toegang hebt tot het systeem, kun je live zien wat door de “gehackte” camera’s wordt vastgelegd, maar ook de eigenaars van het videobewakingssysteem laten zien wat je zelf wilt. Volgens de Haaretz-dossiers zou Toka het ook mogelijk maken om audio en video van archiefopnames uit het verleden te vervangen. Deze functies zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om de activiteiten van 007 te verbergen, om kunstmatig justitieel bewijs te construeren of om onschuldigen de schuld te geven. Natuurlijk brengt de mogelijkheid voor derden om willekeurig beelden van bewakingscamera’s en webcams te bekijken het risico met zich mee dat het recht van burgers op privacy wordt ondermijnd.