Bron: Vanessa Beeley,
RT Op-Ed, 8 februari  2020 ~~~ 

Oscar-genomineerd ‘For Sama’ is een spannende, goed geproduceerde “documentaire” die de realiteit van de vijf jaar durende belegering van de Syrische stad Aleppo voorstelt. Hoe bedrieglijk is deze voorstelling?

De 90 minuten durende video geregisseerd door Waad Al-Kateab van het Engelse Channel 4 en de Engelse filmmaker Edward Watts is unaniem geprezen in de mainstream media en zou dit jaar wel eens de Academy Award voor Beste Documentaire Feature kunnen winnen. Maar geeft de film een echt onbevooroordeeld beeld van het Syrische conflict of juist de kant van het verhaal die past bij het westerse verhaal over de oorlog?

Waad al-Kateab en Edward Watts, 4 februari 2020 © REUTERS/Mario Anzuoni

De bezetting van Oost-Aleppo door een gewapende groep wordt afgeschilderd als “vrijheid”

Oost-Aleppo was vijf jaar lang het achterland van de gewapende groep van de stad Aleppo. In deze tijd vermengden de veranderende militante kaders zich en confronteerden elkaar in maffia-achtige bendeoorlog over territorium, status, financiering en controle over de burgers die onder hun bezetting leefden. Uiteindelijk was de dominante macht Al-Qaeda in Syrië, of Nusra Front .

Slechts zeer weinig journalisten konden deze afgesloten en desolate zone die door brute, extremistische groeperingen werd geregeerd, veilig binnenkomen. Channel 4 werkte samen met de Syrische “revolutie”-sympathisant en cameravrouw Waad Al-Kateab en haar zogenaamde “dokter”-echtgenoot met de pseudoniem Hamza Al Kateab (echte naam is Zahed Katurji), die“burgerjournalist”-reportages maakte die de gebeurtenissen in Aleppo effectief zouden choreograferen voor een nietsvermoedend publiek in het Westen.

Screenshot genomen uit de reeks rapporten van Channel 4 over Aleppo, verstrekt door Wa’ad Al Kateab.

Inside Aleppo’ bestond uit een serie videoreportages van Waad, voor Channel4, die beweerden het dagelijks leven in de door extremistische groeperingen gecontroleerde districten van Oost-Aleppo vast te leggen. Channel 4 accepteerde deze rapporten en publiceerde ze, blijkbaar zonder enige onafhankelijke verificatie of onderzoek.

Aleppo was de gepercipieerde “Guernica” van Channel 4; hun verslaggeving was consequent eenzijdig en partijdig over de “gematigde rebellen” die, volgens het Britse televisienetwerk, “onevenredig” het doelwit waren van de “dictator Assad” en het Syrische Arabische leger. De realiteit voor journalisten, zoals ikzelf, die in het door de Syrische regering beveiligde West-Aleppo verbleven, dat 1,5 miljoen burgers onderdak bood, waaronder naar schatting 500.000 die Oost-Aleppo waren ontvlucht toen het in 2012 werd binnengevallen door gewapende militanten, was diametraal verschillend van het verhaal dat gebracht werd door Channel 4 en de meerderheid van de staatsmedia in het Westen. Aleppo was volgens de bewoners zelf vanaf de allereerste dag tegen de “revolutie”.

Channel 4 normaliseert terrorisme en extremisme

De berichtgeving van Channel 4 in Aleppo en Syrië heeft de moordende, etnisch-zuiverende sektarische groepen bijna altijd gepresenteerd als “rebellen met een goede zaak”. In een reportage van 2016, ‘Aleppo: up close with the rebels’, volgt Krishnan Guru Murthy niemand minder dan leden van de voorheen door de VS gefinancierde Nour Al Din Zinki, die verantwoordelijk is voor de gruwelijke openbare marteling en onthoofding van het 12-jarige Palestijnse kind, Abdullah, in juli 2016.

In hetzelfde rapport lijkt Murthy de gewapende groepsstrategie van massale zelfmoordaanslagen te legitimeren als een daad van “verdediging” zonder te vermelden dat veel van deze zelfmoordterroristen burger- en woongebieden aanvielen. Kanaal 4 verwijderde dit rapport nadat hun gebrek aan erkenning van de oorlogsmisdaden die door de hoofdrolspelers werden gepleegd, aan het licht werd gebracht.

Hamza’s vriend Maayouf van de door de VS gesteunde “rebellen”-groep Zinki, en zijn vrienden die de jongen uitscholden voordat ze hem onthoofden. Maayouf zegt: “de Quds-divisie had geen mannen meer, dus stuurden ze ons een kind”. Een ander zegt: “dit zijn je honden, Bashar”.

Walid (@walid970721) 6 februari 2020

‘For Sama’ is weinig meer dan een compilatie van de ‘Inside Aleppo’ reportages, vakkundig omgezet in een speelfilm die al is bekroond met de Bafta voor beste documentaire en genomineerd is voor de Oscars van dit jaar.

De documentaire, opgedragen aan Waads dochter, kan alleen maar worden omschreven als een groteske verkeerde voorstelling van het leven in Oost-Aleppo onder de tirannie van sektarische gewapende groeperingen. Wie deze film bekijkt, gaat ervan uit dat Oost-Aleppo het “vrije land” was, zoals beschreven door Waad, dat door de Syrische regering werd belegerd en uitgebuit. In de film wordt het Nusra Front letterlijk uit het scenario gesneden. Groepen als Nour al-Din al-Zenki worden niet genoemd, hun misdaden blijven onvermeld.

De rol van Hamza Al-Kateab, verbonden met de gewapende groepen in Oost-Aleppo

Veel journalisten hebben gewezen op de gevaren van het werken in gebieden die door de militante facties worden bezet. Waad en haar man hebben schijnbaar geen problemen om samen te leven met groepen die bekend staan om hun brute geweld tegen iedereen die hun heerschappij aanvecht. In feite blijkt uit een aantal video’s en interacties met de sociale media dat Hamza nauwe banden had met leden van deze groepen – in het bijzonder met de eerder genoemde Nour al-Din al-Zenki.

Foto 1: Hamza Al Kateab in smoking bij BAFTA waar zijn vrouw een prijs won voor haar propagandafilm
Foto 2: Hamza met kinderonthoofder Maayouf Abu Bahr
Foto 3: Hamza weer met Maayouf
Foto 4: Maayouf & Friends voordat ze de 12 jaar oude Abdallah Issa onthoofden.
Walid (@walid970721) 4 februari 2020

Terwijl de bedrijfsmedia en de film ‘For Sama’ Hamza afbeelden als een meelevende ‘dokter’, moeten we ons afvragen hoe bedrieglijk dat beeld is. Veel interacties zijn verwijderd uit Hamza’s social media-accounts, maar zijn nog steeds beschikbaar als screenshots. In deze interacties is Hamza betrokken bij militaire strategiediscussies met extremistische groeperingen. Hamza is zich duidelijk bewust van het geweld en de mishandeling van burgers door de bezetter, maar hij heeft het nooit veroordeeld tegenover de media die zwaar leunden op zijn getuigenis om hun Aleppo-verslagen maken.

https://twitter.com/RenieriArts/status/1225773284844851200?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1225773284844851200%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fop-ed%2F480341-sama-oscar-aleppo-syria%2F

Ik vraag me af wat de heer Snow te zeggen heeft over deze video, waarin hij laat zien dat Al-Qaeda Sarout #Sama vasthoudt terwijl hij omringd is door gewapende terroristen, terwijl papa Hamza danst op de melodieën van Sarout’s gezangen: https://t.co/wmdIEmWdAs#ForSama

Carmen Renieri (@RenieriArts) 7 februari 2020

Toen de terroristen werden geëvacueerd uit het laatste district van Oost-Aleppo, Al Sukare, waar het Al Quds ziekenhuis zich bevond, lieten ze een dodelijk spoor van mijnen en boobytraps achter die bedoeld waren om burgers te doden die naar hun huizen terugkeerden. Ik was zelf getuige van een van deze explosies, nadat een boobytrap die in een wasmachine was achtergelaten tot ontploffing was gebracht – waarbij burgers werden vermoord en gewond op kerstavond 2016.

Volgens gesprekken in de sociale media was Hamza zich bewust van deze gruwelijke praktijk. Hij en Waad evacueerden op hetzelfde moment als de gewapende groepen. Men kan er dus van uitgaan dat ze op de hoogte waren van de gevaren die de burgers te wachten stonden, maar ze hebben blijkbaar niets gedaan om hen te waarschuwen.

Een groot deel van de video-opnames van ‘For Sama’ zijn gemaakt in het Al Quds ziekenhuis, dat op zich het centrum van de controverse was in Oost-Aleppo toen Artsen zonder Grenzen (AZG) het “vernietigd” verklaarde door een Russische luchtaanval in mei 2016. Verschillende onafhankelijke onderzoekers en journalisten hebben dit verhaal ontmaskerd als misleidend en ongefundeerd.

Screenshot uit film ‘For Sama’ (2019) Dir: Waad Al-Kateab, Edward Watts, Channel 4/PBS Distribution

‘For Sama’ gaat voorbij aan de realiteit dat de ziekenhuizen in Oost-Aleppo werden overgenomen door de gewapende groepen, en vaak werden omgebouwd tot militaire hoofdkwartieren. Het enorme complex van het Kinder- en Oogziekenhuis werd omgevormd tot een martel– en detentiecentrum voor burgers die zich niet hielden aan de ideologie van de gewapende groepering of die als Syrische regeringsloyalisten werden beschouwd. Na de bevrijding van Oost-Aleppo getuigden de burgers dat ze geen medische behandeling kregen in de overgebleven ziekenhuizen, die in feite militante hulpcentra waren. Ik sprak met kinderen en tieners wier gewonde ledematen waren geamputeerd door het zogenaamde medische personeel dat de voorkeur gaf aan een dergelijke wrede behandeling boven een langdurige behandeling. Waarom rapporteert ‘For Sama’ geen van deze ongemakkelijke waarheden?

De kinderen die ik in Oost-Aleppo heb geïnterviewd en die door de extremistische groeperingen werden gedwongen om getuige te zijn van openbare executies en kruisigingen, worden door Kanaal 4 en ‘For Sama’ genegeerd. Journalisten als Theo Padnos en Matthew Schrier, die gevangen zijn genomen en gemarteld door de gewapende groepen in het Oogziekenhuis worden niet genoemd.

De mortieren die dagelijks op West-Aleppo werden afgevuurd door de militanten, waar Waad geen melding van maakt, waren verantwoordelijk voor duizenden burgerdoden en het verminken van talloze anderen die ledematen verloren in de regen van dodelijke “Hell-cannon” gaskokerraketten of werden neergeknald in de straten die grenzen aan de door het Nusra-front gedomineerde enclaves.

Het verhaal van de Queiq-rivier in 2013 uitgelegd.

Het bloedbad van de rivier Queiq in 2013 wordt in de film neergezet als een Syrische overheidsmisdaad; de bloederige scènes die worden uitgebuit om de SAA verder te criminaliseren. Als Channel 4 enige vorm van onderzoek naar deze gebeurtenis had gedaan, hadden ze misschien hun plicht kunnen vervullen om context en bewijs te leveren die hun publiek in het Westen beter zouden hebben geïnformeerd. Channel 4 moet als grof nalatig worden beschouwd, in hun verdraaide voorstelling van het Syrische conflict.

“For Sama” Oscar-genomineerde propaganda #Syria film geeft een verkeerd beeld van het bloedbad van de rivier Queiq in 2013
#Aleppo – burgers & soldaten afgeslacht door gewapende groepen, gedumpt in de rivier – De Syrische regering beschuldigd. .@jonsnow- Channel4 zou verhalen moeten onderzoeken die het promoot om de reputatie als oorlog PR-agent te vermijden.
– vanessa beeley (@VanessaBeeley) 7 februari 2020

De in Aleppo gevestigde journalist Khaled Iskef deed in feite dit onderzoek, over een periode van jaren, voordat Al Mayadeen channel zijn bevindingen publiceerde op basis van forensische DNA-rapporten en getuigenverklaringen. For Sama’ verdoezelt feiten ten gunste van propaganda en ontneemt gerechtigheid voor de slachtoffers van extremistisch geweld & wreedheid. Volgens het bewijs van Iskef was River Queiq een geschikte dumpplaats voor deze gewapende groepen om zich te ontdoen van bewijs, Waad en Channel 4 hebben blijkbaar dekking geboden voor de misdaden die zij hebben begaan.


Screenshot van Khaled Iskef-documentaire over het bloedbad van de rivier Queiq in 2013, waarvoor de Syrische regering wordt beschuldigd.


Kanaal 4, media-architecten van de oorlog

Het is geen verrassing dat Channel 4 een belangrijke rol heeft gespeeld bij de productie van ‘For Sama’. Ik heb de rol van het kanaal in hun bemoeienis in andere dergelijke revisionistische projecten over Syrië achter de schermen uitvoerig gedocumenteerd. The White Helmets, een andere terroristengroepering die in Oost-Aleppo opereert, produceerde een bekroonde, door Oscars genomineerde film, ‘Last Men in Aleppo’, die ook de aanwezigheid van extremistische strijders en terroristische groeperingen uit het conflictbeeld knipte – waardoor het verhaal gereduceerd werd tot ‘slechte Assad’ en ‘goede rebellen’.

“For Sama” laat de aanwezigheid van de door Riyadh (De Saudies) getrainde fanatieke sjeik Abdullah Muhaysini in het oosten achterwege die zelfmoordterroristen “zegent” voordat ze worden vrijgelaten om Syrische burgers en soldaten te vermoorden. For Sama is weinig meer dan een oorlogsmisdaad-doofpotaffaire die door #Channel4 .wordt gepromoot.

vanessa beeley (@VanessaBeeley) 7 februari 2020

Channel 4 behoorde tot de verborgen architecten van deze productie en stond ook aan de wieg van de steun voor de nominatie voor de Nobelprijs voor de Witte Helmen, terwijl deze door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gefinancierde groep, door het Syrische volk, dat in heel Syrië onder de bezetting van een militaire groep leefde, beschuldigd wordt van allerlei oorlogsmisdaden

‘For Sama’ is een doelbewust en goed verpakt instrument van onrechtvaardigheid. Het is een poging van regeringen en media in het Westen om de geschiedenis te herschrijven, om hun beschamende rol in het in stand houden van een negen jaar durend conflict in Syrië, gebaseerd op leugens en verdoezeling van de feiten, uit te wissen.

Als u zou spreken met het Syrische volk in Aleppo, dat daar leefde tijdens de periode die ‘For Sama’ beschrijft, zouden ze u vertellen dat deze film niet hun lijden en misbruik door de gewapende bendes vastlegt. Ze zouden u vertellen dat ‘For Sama’ effectief degenen verdedigt die hen hebben gemarteld, gevangengezet en onderworpen aan allerlei horror- en bloedvergieten. Ze zouden u vertellen dat ‘For Sama’ slechts een andere belediging is van de door miljardairs gefinancierde PR-industrie voor oorlog die de echte Syrische slachtoffers negen jaar lang een stem heeft ontzegd, terwijl degenen die de misdaden tegen hen helpen begaan, opnieuw op de rode loper van Hollywood zullen staan.

Vanessa Beeley
is een onafhankelijke journalist en fotografe die uitgebreid heeft gewerkt in het Midden-Oosten – ter plaatse in Syrië, Egypte, Irak en Palestina, en die sinds 2015 ook over het conflict in Jemen rapporteert. Volg haar op Twitter @VanessaBeeley

The statements, views and opinions expressed in this column
are solely those of the author 
and do not necessarily represent those of RT.

Eerdere analyses in dit openbaar archief