Bron: Andrea Duffour, Zwitsers Cinematologe,
op marktaliano.net (voices of Syria) 18 november 2019

Open brief aan mijn moeder: “For Sama” -film (2019): Sama’s reactie door Andrea Duffour *

Thema: Oorlogspropaganda
Instructies: Schrijf een dagboek vanuit het perspectief van een volwassen Sama.
Dit is wat ik je aanraad nadat je de film “voor Sama” hebt gezien

“For Sama” -film (2019) – trailer

Sama’s brief aan haar moeder

Beste moeder,

We zijn in 2035 en ik ben nu 19 jaar oud – de leeftijd die je had toen je je eerste politieke richting insloeg – en ik dank je voor alle liefde die je me hebt gegeven. In je film, For Sama (2019), ben ik de hoofdrolspeler, een baby gegijzeld tussen de gruwelen van deze oorlog. Ik heb steeds gehuild als ik deze film zag. Met de wreedheden die je laat zien, koos je ervoor om de emoties van elke normale persoon te raken. Maar waarom liet je geloven dat het het Syrische leger was dat Aleppo bezette en op zijn eigen volk schoot?

Op een gegeven moment in de film vraag je me of ik je op een dag verwijt dat je Aleppo niet hebt verlaten bij het begin van deze oorlog of dat ik je kwalijk neem dat je het hebt verlaten na de bevrijding? Ik kan je nu antwoorden: Ik verwijt het je allebei!

Ik begrijp je liefde voor mijn vader en zijn groep en je jeugdige blindheid voor je jeugdige eisen “voor een vrij Syrië” – zelfs als dit Syrië je uitstekende training en een veel beter gezondheidssysteem heeft gegeven dan in de landen waarheen je me bracht na onze ballingschap. Het is normaal dat getrainde mensen kritisch zijn en eisen stellen. Ik weet ook dat het moeilijk is om toe te geven dat je je hebt vergist, dat je bent gebruikt, gezien de omvang van de agressie die ons land vervolgens heeft geleden. Maar ik wijk af, ik zal je vraag beantwoorden.

Dus ik verwijt je dat je Aleppo niet hebt verlaten – Oost Aleppo, het bolwerk van terroristische bendes, huurlingen van de NAVO, die onze stad belegerden tussen 2012-2016 door het te vernietigen en tientallen ziekenhuizen te bombarderen terwijl het leger, het Syrische leger en het Russische leger, herhaaldelijk alle burgers beveiligde ontsnappingswegen hadden aangeboden. Dit zijn dezelfde terroristen die, aan het begin van een paar vreedzame demonstraties, demonstraties zoals die in alle democratische landen van de wereld, vanuit scherpschutter-posities op burgers en politieagenten schoten met het doel internationale verontwaardiging te veroorzaken door mijn regering te beschuldigen voor het schieten op zijn eigen volk!

Ik geef je ook de schuld voor je vertrek naar het buitenland toen onze regering met ons leger onze stad bevrijdde, op het moment dat honderdduizenden Syriërs op straat zongen en terugkwamen uit het buitenland. Wat was je daar beloofd om je land te verraden?

Ik verwijt je dat je mij hebt gebruikt voor propaganda tegen mijn land, voor het helpen deze oorlog te verlengen door deze leugens over de valsevlag-aanvallen te verspreiden om “sancties” tegen mijn volk te rechtvaardigen – een volk dat dat nog nooit iemand heeft aangevallen – met maatregelen die elk kind, elk individu, elke dag treffen, en nu bied ik aan om mij en de overgrote meerderheid van mijn mensen te vergezellen die trots zijn op hun leger en regering en die tienduizenden jonge mensen hebben verloren om ons te bevrijden van deze imperialistisch-zionistische aanval.

Mam, ik ben nog steeds je dochter, Sama, wat ‘hemel’ betekent, die van vrijheid houdt, die soevereiniteit wenst voor mijn geliefde Syrië en ik dank je dat je in de tussentijd nog een film hebt gemaakt met je 500 uur videomateriaal. Laat dit keer je Syrische medemensen, niet je Europese financiers, er commentaar bij geven. Je materiaal is kostbaar en hiervoor ben ik je dankbaar.

Ik ben je ook dankbaar dat je me de vrijheid hebt gegeven om terug te keren naar mijn land om het met mijn eigen ogen te ontdekken, en ik dank je dat je me de gelegenheid gaf om mezelf te uiten.

Aleppo, januari 2035,

Je dochter, Sama.

(*) Andrea Duffour is professor in de cinematologie en voorzitter van de Association Suisse-Cuba, sectie Fribourg, Zwitserland, ze was afgevaardigde bij het 3e Internationale Forum van Solidariteit met Syrische bevolking en arbeiders tegen imperialistische interventies, blokkades en terrorisme, in Damascus, september 8-9 2019)

Zie ook in dit archief: