Bron:moonofalabama 13 september 2019 ~~~ 

In augustus 2013 produceerde de BBC een nepvideo met de kop ‘Saving Syria’s’s Children’ over een vermeende chemische wapenaanval in Syrië, waarvan beweerd werd dat het was veroorzaakt door de Syrische regering. Robert Stuart heeft sindsdien de BBC onder druk gezet om de voor de hand liggende fabricage van deze scènes toe te geven.

Vandaag plaatste de BBC op haar website nog een clip uit Syrië onder de titel Idlib’s geheime ziekenhuizen verborgen voor luchtaanvallen:

Luchtaanvallen zijn gericht op ziekenhuizen in de door rebellen bezette provincie Idlib, Syrië, ondanks het feit dat het een oorlogsmisdaad is. Dokters zijn ondergronds gedwongen om te overleven.
De VN beschuldigt de Syrische regering en geallieerde Russische oorlogsvliegtuigen van het voeren van een dodelijke campagne die gericht lijkt te zijn op medische voorzieningen.

BBC’s Midden-Oosten correspondent, Quentin Sommerville, bezoekt een ziekenhuis op een geheime locatie.

Sommerville begint zijn reportage, staand naast een vernietigd gebouw, en beweert dat het een ziekenhuis is dat is gebombardeerd. Hij zegt: “Dit is het enige gebouw dat hier het doelwit was.”

Het is daar niet het “enige gebouw dat het doelwit was”. Het is het enige gebouw dat er was. Het gebouw staat in een boomgaard. Er zijn geen andere gebouwen of infrastructuur eromheen. Waarom zou iemand een ziekenhuis hebben gebouwd ver van een stad? Er zijn geen aanwijzingen dat het gebouw ooit een ziekenhuis was en valt te betwijfelen of het er één was.

De volgende opname is getoond in andere tv-clips (opchannel 4?). Het toont de ingangen van sommige grotten maar geen auto, geen personen en niets anders is eromheen.

Plots zien we zes explosies tegelijkertijd.

Onmiddellijk na de explosies, maar niet ervoor, is het geluid van een passerende jet hoorbaar.

Ik heb nog nooit gehoord of gezien dat een jet erin slaagt zes bommen los te laten die in zo’n strak patroon landen en allemaal tegelijkertijd ontploffen. Vergelijk het impactpatroon en de timing van explosies met dit recente Amerikaanse bommentapijt (vid) op een eiland in Irak. En waarom was de camera ter plekke voor zo’n dichtbij-opname?

Dit was duidelijk een stunt, gemaakt met enkele begraven explosieven die tegelijkertijd centraal werden ontstoken. Het straalgeluid werd later aan de scene toegevoegd.

In de volgende scène lopen twee mensen een betonnen trap af in een gewoon gebouw.

De scène is geplakt aan een andere, bij de ingang van de grof gegraven grot, terwijl de verslaggever insinueert dat beide hetzelfde zijn.

De verslaggever beweert dat de grot een ziekenhuis is.

Hij loopt verder de trap af de grot in …

… en komt terecht in een goed onderhouden gebouw met rechte geschilderde muren en een mooie balustrade. Dit kan een ziekenhuis zijn, maar er is geen teken dat het er een is. Wat zeker is, is dat het niet ondergronds of in een grot is.

De hele claim van de BBC-clip is dat de ziekenhuizen ondergronds zijn omdat ze worden gebombardeerd. Maar het filmfragment dat dat zou moeten bewijzen, is duidelijk gesneden uit 3 verschillende scenes: een in een gebouw, een in een grot, wandelend naar beneden, en weer een in een gebouw. De filmsequence is duidelijk propaganda-nep.

De clip gaat verder met Sommerville in gesprek met een ‘dokter’ die antwoordt in het Arabisch.

Dan volgen scènes uit het Atmah Charity Hospital, een echt ziekenhuis. Het ligt ten noorden van de stad Idleb en direct naast de Turkse grens in de buurt van het vluchtelingenkamp Olive Tree in de buurt van de stad Atmah. Het wordt gesponsord door Orient Charity, opgericht door de Syrische anti-Assad-zakenman Ghassan Aboud die in de VAE woont, en wordt beheerd door het Syrian American Medical Society (SAMS), dat gelieerd is met de Moslim Brotherhood. Ghassan Aboud bezit ook Orient News, een jihadistische uitgeverij. Hier volgen de typische foto’s van gewonde kinderen, die worden gebruikt om meer haat te creëren tegen de Syrische regering (die in feite miljoenen kinderen beschermt tegen de door de VS gesponsorde jihadistische aanvallen).

Op zijn Twitter-account plaatste Quentin Sommerville een andere versie van zijn Idleb-verhaal. Het is langer en de snit verschilt aanzienlijk van de clip op de BBC-website.

Sommige scènes lijken op elkaar. Het ‘gebombardeerde ziekenhuis’ is er. Het nep-bombardement op de grotten zit er ook in. De interview-scène met de Arabisch sprekende arts in het ‘ondergrondse ziekenhuis’ ontbreekt in deze versie, maar diezelfde persoon verschijnt ook in deze film.

Sommerville spreekt met de humanitaire coördinator van de VN voor Syrië over het coördinatiesysteem voor ziekenhuizen. De ziekenhuizen zouden de VN geografische coördinaten moeten meedelen die de VN vervolgens aan Rusland overhandigt met het verzoek die plaatsen niet te bombarderen. Pomos Moumtzis van de VN verdedigt het systeem. Sommerville beweert dat 40 van dergelijke ziekenhuizen de afgelopen maanden zijn gebombardeerd. Het Idleb-gouvernement van Syrië heeft nog nooit zoveel ziekenhuizen gehad.

Wat hier gebeurt, is dat de Jihadisten, met wie Sommerville reisde en waarvan hij terecht zegt dat ze zelfs door het ‘westen’ als terroristen worden gezien, de coördinaten van hun hoofdkwartier en wapenopslagplaatsen als ziekenhuizen rapporteren. De VN heeft geen manier om hun claims te controleren. Wanneer de Russische of Syrische luchtmacht die plaatsen bombardeert, beweren de Jihadisten dat hun ziekenhuizen zijn getroffen.

Er zijn meer valse scene-opvolgingen in de langere clip die Sommerville tweete.

Om 4:27 rijdt de cameraman achter op een motorfiets door een overdekte steeg of kelder naar een ‘ziekenhuisingang’. Meer dan een dozijn motorfietsen staan ​​daar geparkeerd en er is professionele ventilatie.

Het is precies hetzelfde ‘ondergrondse ziekenhuis’ en dezelfde Arabisch sprekende ‘arts’ als in de eerste clip. Merk op dat de ‘dokter’ met zijn motorfiets door de stad reed terwijl hij zijn zogenaamd schone kliniekkleding droeg.

Sommerville vertelt: “Dit ziekenhuis ligt heel diep, buiten het bereik van de bommen. Ons werd ook verteld snel te gaan.”

Bovenstaande scène betreft twee mannen die een keldertrap af rennen, schijnbaar vanuit het ziekenhuis. Het is dezelfde trap als in de eerste clip maar gefilmd vanuit een iets ander perspectief en in een andere versie.

Summerville vervolgt: “Zelfs onder deze solide rots wachten we op de volgende aanval.” Het tafereel laat twee mannen zien, die door een ondergrondse tunnel met ruwe muren rennen.

Het is dezelfde tunnel als in de eerste clip.

De hele reeks slaat nergens op. Als het ziekenhuis ‘buiten bereik van de bommen’ is, waarom zou je er dan verder vanaf rennen?

In de eerste clip is de verhaallijn rond hetzelfde ‘ondergrondse ziekenhuis’ tegenovergesteld aan de verhaallijn in de tweede versie. In de eerste clip loopt de verslaggever eerst de trap af en vervolgens de ruwe tunnel door om naar verluidt het ‘ondergrondse ziekenhuis’ te bereiken. In de tweede langere clip vertrekken de verslaggevers vanuit het ‘ondergrondse ziekenhuis’ de trap af en verder de ruige tunnel in om veiliger te zijn voor bommen.

Wat is de echte volgorde, Mr. Sommerville? Is het ziekenhuis aan de onderkant van de tunnel met ruwe muren of aan de bovenkant? Zou je alsjeblieft een beslissing kunnen nemen?

Om 5:00 uur zegt Sommerville dat hij verder naar het zuiden reist naar de frontlinie begeleid door de door jihadisten gecontroleerde ‘Salvation Government’. Het tafereel betreft een drone-opname van een vluchtelingenkamp, ​​insinuerend dat het zich in hetzelfde zuidelijke gebied bevindt. Maar het kamp is net als alle vluchtelingenkampen in Idleb in het noorden direct aan de Turkse grens. De grensmuur die Turkije heeft opgetrokken, is er duidelijk achter te zien. De plaats is ver van de frontlinie.

De twee Sommerville-video’s laten zien hoe de BBC werkt. Eerst wordt een politiek gewild verhaal gecreëerd. Scènes worden vervolgens gefilmd en in reeksen gesneden die in dat verhaal passen. Dezelfde of vergelijkbare scènes kunnen worden gebruikt om een ​​andere versie van hetzelfde verhaal of zelfs een volledig andere te maken. Geen van deze verhalen hoeft ergens in de buurt van de werkelijkheid te komen.

Helaas vallen veel mensen voor zulke goedkope propaganda-rommel.