Bron: Imemc 13 mei 2021 ~~~

Terwijl het Israëlische leger voor de derde achtereenvolgende dag doorging met het bestoken van de Gazastrook met raketten, vielen groepen gewapende Israëliërs in verschillende delen van Israël Palestijnse buurten en dorpen binnen en begonnen Palestijnen en hun eigendommen aan te vallen.

De Israëlische menigten mochten hun aanvallen op de Palestijnen uitvoeren ondanks het feit dat het de Palestijnen verboden was de straat op te gaan om te protesteren tegen de Israëlische aanval op hun familieleden en mede-Palestijnen in Gaza.

De Israëlische politie had woensdagavond een avondklok ingesteld in Palestijnse steden in Israël, maar handhaafde de avondklok niet tegen de rondzwervende bendes gewapende Israëliërs.

Een Palestijnse man werd bruut afgeranseld door een Israëlische menigte in Haifa:

Gewapende Israeli’s vielen ook in die stad Palestijnse auto’s en bedrijven aan:

Het Palestijnse Wafa News Agency meldde dat Israëlische burgers Palestijnse winkels in de havenstad Jaffa (Tel Aviv) en Lydda (Lod) vernielden, gebruik makend van de avondklok die aan de Palestijnse bevolking was opgelegd.

Palestijnen wisten met succes te voorkomen dat Israëli’s moskeeën in brand staken in beide steden, door hen weerstand te bieden en weg te jagen van de moskeeën.

De Israëlische politie arresteerde meer dan 17 Palestijnen in Lod en andere Arabische steden tijdens de protesten voordat de avondklok werd ingesteld. Zij arresteerden geen van de gewapende Israëli’s die Palestijnse burgers aanvielen.

In Lod probeerde de menigte niet alleen de centrale moskee van de stad in brand te steken, maar stak zij ook een auto van een Palestijnse burger van Israël in brand.

Een mensenrechtenactivist uit de stad, Majd Kayyal, zei dat de situatie in het bezette Lod en Yaffa angstaanjagend is. Israëlische troepen, volgens Kayyal, begeleiden de paramilitaire kolonisten en staan hen toe hun aanvallen ongestraft uit te voeren.

“De situatie is echt angstaanjagend en een recept voor een bloedbad”, zei Kayyal.

De zwervende bendes gewapende Israëli’s volgen op de schietpartij waarbij een dag eerder een jonge Palestijnse burger van Israël om het leven kwam. De jongeman had deelgenomen aan een protest tegen de Israëlische bombardementen op Gaza toen een gewapende paramilitaire kolonist het vuur op de demonstranten begon te openen, waarbij hij werd gedood en een andere zwaar werd verwond.

De burgemeester van Lod, Yair Revivo, noemde de situatie in zijn stad een “burgeroorlog tussen Arabieren en Joden”.

De afkondiging van de noodtoestand in Lod, die woensdag bij zonsopgang werd afgekondigd, is de eerste keer sinds 1966 dat de noodtoestand in de stad werd afgekondigd. Vroeger was de stad in meerderheid Palestijns, maar omdat de Israëlische nederzettingen steeds verder oprukken, is de stad nu voor minder dan 50% Palestijns.