bron: Padraig McGrath, InfoBrics op theDuran 24 oktober 2019 ~~~
Juist het succes van het economische model van president Evo Morales maakt Bolivia tot een aantrekkelijk doelwit voor regimewisseling en neoliberale economische plunderingen.
Morales zei dat hij naar de tweede ronde gaat als hij niet wint in de eerste ronde, hoewel hij hoopt dat de laatste telling hem de overwinning zal geven, zonder dat er op een nieuwe verkiezingsronde hoeft te worden gewacht. De verklaringen van de president komen na de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op 23 oktober die aandrong op een tweede ronde, ongeacht wat er gebeurt met de berekening van deze eerste, om vermoedens van verkiezingsfraude op te heffen. (EPA / MARTIN ALIPAZ)
Padraig McGrath
Op 23 oktober gaf de Boliviaanse president Evo Morales een persconferentie waarin hij verklaarde dat er een rechtse staatsgreep in het land gaande was. Met de overwinning praktisch verzekerd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, beweerde de terugkerende zittende president dat wijdverbreid extreemrechts geweld werd gebruikt in een poging om het tellen van de stemmen en certificering van de resultaten van de verkiezingen te verstoren.
Morales zei: “Er is een staatsgreep aan de gang, uitgevoerd door de rechtse met buitenlandse steun … wat zijn de methoden van deze poging tot staatsgreep? Ze erkennen of wachten niet op verkiezingsresultaten, ze verbranden kieshoven, ze willen de tweede plaatskandidaat verkiezen als winnaar.”
Dit vertoont veel parallellen met de regionale geo-strategische partner van Bolivia, Venezuela. Na de duidelijke overwinning van de Venezolaanse president Nicholas Maduro in zijn bod voor herverkiezing in 2018, ging de Amerikaanse regime-change machine in de vijfde versnelling, met de poging om de overweldiger Juan Guaidó als president te installeren door een combinatie van extreemrechts geweld en quasi-legale uitvlucht. Beide landen beschikken over buitengewoon waardevolle deposito’s van natuurlijke hulpbronnen waardoor ze noodzakelijke doelen zijn voor het Amerikaanse neo-imperialisme in wat veel Amerikaanse buitenlands beleidsdenkers (waaronder, meest bekend, John Bolton) zien als “ons halfrond”.
Lees verder op Openbaararchief.nl/caribic 24 oktober 2019