Bron: RT.de 22 april 2025 ~~~

Seymour Hersh meldt: Trump is op zoek naar een realistische vredesoplossing met Rusland – inclusief economische vooruitzichten op de Krim. Europa blokkeert de gesprekken uit ideologische afwijzing van Rusland. Terwijl Moskou en Washington onderhandelen, houdt de EU vast aan haar confronterende koers – uit angst om invloed te verliezen.

In een nieuw rapport heeft de Amerikaanse onderzoeksjournalist en Pulitzer Prize winnaar Seymour Hersh laten zien waarom een spoedig einde van de oorlog in Oekraïne nauwelijks binnen handbereik ligt, ondanks intensieve diplomatieke activiteiten: Volgens het rapport blokkeren niet Rusland, maar Europese staten een mogelijk vredesakkoord. Er is sprake van ideologische vijandigheid jegens Rusland en een diep wantrouwen jegens de Amerikaanse president Donald Trump.

Hersh meldt op zijn Substack dat er al gesprekken zijn geweest tussen hooggeplaatste adviseurs van Trump en Russische vertegenwoordigers, onder andere in Saoedi-Arabië. Het doel is om een politieke oplossing te vinden om de oorlog te beëindigen en tegelijkertijd nieuwe economische perspectieven te creëren. Daarbij horen ook overwegingen om de Krim economisch te ontwikkelen – met betrokkenheid van Amerikaanse investeerders uit Trumps kring. Er is zelfs gesproken over een mogelijk luxe resort op het schiereiland.

Ondanks deze gesprekken is een overeenkomst volgens Hersh nog ver weg. De reden: massale weerstand van Europese regeringen.

“Europa wil dit niet. Ze vechten het met hand en tand aan”, citeert Hersh een Amerikaanse functionaris.

De negatieve houding is minder gebaseerd op strategische analyse dan op een emotioneel geladen anti-Rusland reflex die heerst in grote delen van het Europese politieke en medialandschap.

Rusland als partner? Europa reageert met paniek

De nieuwe Amerikaanse president richt zich op pragmatisme: Trump ziet Rusland niet als aartsvijand, maar als potentiële onderhandelingspartner. Zijn standpunt: een economisch geïntegreerd Rusland is stabieler dan een permanent geïsoleerd Rusland. Maar juist deze koers zorgt voor nervositeit in Brussel. Volgens Hersh vrezen veel Europese staatshoofden en regeringsleiders een verlies aan geopolitieke invloed als de VS en Rusland tot een akkoord komen.

Europa verdeeld – tussen haviken en realisten

Zoals Hersh aangeeft, is de EU in deze kwestie bepaald niet eensgezind. In Noord- en Oost-Europa overheerst een harde, bijna dogmatische lijn tegen Moskou. Landen als de Baltische republieken, Polen, maar ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk zien Rusland als een existentiële bedreiging. In het zuiden daarentegen heerst volgens Hersh pragmatische terughoudendheid. Italië, Griekenland, Spanje en Hongarije neigen naar diplomatieke oplossingen en economische stabiliteit.

Sinds de terugkeer van Trump in het Witte Huis is de trans-Atlantische koers merkbaar verschoven. Het Amerikaanse buitenlandse beleid onder Trump is erop gericht militaire escalatie te vermijden en nieuwe economische samenwerking te creëren. Volgens Hersh heeft dit al concrete gevolgen: Veel Europese landen worden gedwongen om hun defensiestrategieën bij te stellen, omdat ze niet meer automatisch kunnen rekenen op de Amerikaanse rugwind.

Saoedi-Arabië als bemiddelaar

De Golfstaten, vooral Saoedi-Arabië, spelen een centrale rol in deze onderhandelingen op de achtergrond. Ze bieden niet alleen neutraal terrein voor gesprekken, maar hebben ook een gevestigd belang bij een einde van het conflict, vooral met het oog op de stabiliteit van de energiemarkten. Een Trump-adviseur prijst Riyad:

“De wereld verandert en niemand beseft dat. Europa is blut en de Saoedi’s zijn de toekomst.”

Hersh beschrijft de huidige situatie als een bevroren oorlog met een gloeiende kern: volgens zijn bronnen sterven er elke maand meer dan 10.000 mensen aan beide kanten. Rusland boekt selectieve militaire successen, maar het conflict als geheel zit muurvast. Volgens een Amerikaanse functionaris zou een NAVO-interventie een nieuwe dimensie van escalatie betekenen – met onvoorspelbare gevolgen.

Vrede ligt op tafel – maar Europa kijkt de andere kant op

De VS en Rusland zijn bereid om te praten. Maar uitgerekend Europa, dat zich altijd presenteert als een morele autoriteit, torpedeert een diplomatieke uitweg uit de crisis. Het rapport van Hersh schetst een beeld van een politieke elite die haar ideologische koers prioriteit geeft boven het belang van vrede – ten koste van verdere escalatie.

“Is Amerika klaar om oorlog te voeren tegen de NAVO?” Hersh eindigt zijn rapport met deze dramatische vraag – en laat doorschemeren hoe fragiel het mondiale evenwicht is geworden.

Topfoto: Trump heeft plannen voor een nieuw begin met Moskou – maar Europa blokkeert het – Bron: Gettyimages.ru © John Moore

Opmerking RT.de / dert.online:
Door RT te blokkeren wil de EU een kritische, niet-prowesterse informatiebron de mond snoeren. En niet alleen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. De toegang tot onze website is bemoeilijkt en verschillende sociale media hebben onze accounts geblokkeerd. Het is nu aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat er in Duitsland en de EU journalistiek kan blijven worden bedreven die verder gaat dan het mainstream verhaal. Als je onze artikelen goed vindt, deel ze dan waar je ook actief bent. Dit is mogelijk omdat de EU ons werk of het lezen en delen van onze artikelen niet heeft verboden.