Bron: Cubadebate 20 januari 2025 ~~~

Ook in dit artikel:

  • Trump kondigt herroeping aan van 78 uitvoeringsbesluiten van de regering Biden
  • Trump ondertekent uitvoeringsbesluit om VS terug te trekken uit Overeenkomst van Parijs
  • Amerikaanse Senaat bevestigt Marco Rubio als Trumps nieuwe minister van Buitenlandse Zaken
  • Trump ondertekent executieve orders om veel van de aanvallers van het Capitool gratie te verlenen

Donald Trump heeft maandag, in de eerste uren van zijn presidentschap, het bevel van 14 januari herroepen waarmee voormalig president Joe Biden Cuba schrapte van de lijst van staatssponsors van terrorisme.

Op 14 januari besloot Biden, zij het te laat, dat Cuba “niet langer moet worden aangemerkt als een staat die terrorisme steunt”, zoals het Witte Huis bevestigde in een communiqué over de kennisgeving van de toenmalige president aan het Congres.

Ook gaf hij een ontheffing af voor Titel III van de Helms-Burton Act, ook bekend als de Libertad Act, voor een periode van zes maanden en herriep hij het 2017 National Security Presidential Memorandum 5 over het Cuba-beleid om de zogenaamde ‘beperkte lijst’ af te schaffen.

De maatregelen werden ontvangen als een plicht van elementaire rechtvaardigheid tegenover het Caribische land en als een stap in de goede richting, hoewel de blokkade van kracht bleef.

In zijn eerste regering (2017-2021) voerde Trump een beleid van maximale druk op Cuba, dat hij versterkte met 243 extra maatregelen.

Acht dagen voor zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 plaatste de Republikein Cuba op de lijst waar het sinds 2015 geen deel meer van uitmaakte, een standpunt dat Biden tot het einde van zijn mandaat handhaafde.

(Informatie van Reuters, Prensa Latina en EFE)

Trump kondigt aan 78 uitvoeringsbesluiten van Biden’s regering in te trekken

De president kondigde ook aan dat hij 78 van de “destructieve en radicale uitvoerende acties” van de vorige regering zal intrekken.

“We gaan eerst uitvoeringsbesluiten ondertekenen, ik zal bijna 80 destructieve en radicale uitvoeringsbesluiten van de vorige regering intrekken, een van de slechtste regeringen in de geschiedenis,” zei Trump in zijn inaugurele rede in de Capital One Arena.

De decreten zullen over vijf minuten worden ingetrokken, voegde de president eraan toe.

Om een begin te maken met het beleid dat onze natie weer verenigd, rechtvaardig, veilig en welvarend zal maken, is het het beleid van de Verenigde Staten om het gezond verstand terug te brengen in de federale overheid”, zei hij in een van zijn eerste orders die hij ondertekende als nieuwe president.

De regering van Joe Biden, zo merkte hij op, heeft ‘diep impopulaire, inflatoire, illegale en radicale praktijken in elke overheidsinstelling en -kantoor’ opgenomen.

Het opnemen van ‘diversiteit, gelijkheid en inclusie’ (DEI) in onze instellingen heeft ze gecorrumpeerd door hard werken, verdienste en gelijkheid te vervangen door een verdeeldheid zaaiende en gevaarlijke voorkeurshiërarchie, stelde hij.

Orders om de grenzen te openen’, voegde hij eraan toe, ‘hebben het Amerikaanse volk in gevaar gebracht en federale, staats- en lokale middelen ontbonden die ten goede zouden moeten komen aan het Amerikaanse volk’, en ‘klimaatextremisme heeft de inflatie opgedreven’.

Als gevolg daarvan herriep hij een lange lijst van bestaande uitvoerende orders.

Het ging onder meer om een decreet dat rassengelijkheid en steun voor achtergestelde gemeenschappen door de federale overheid bevorderde, een decreet dat discriminatie op basis van genderidentiteit en seksuele geaardheid wilde voorkomen en bestrijden, en een decreet dat een Genderbeleidsraad voor het Witte Huis oprichtte.

Hij beval ook de beëindiging van het uitvoeringsbesluit dat een onderwijsomgeving vrij van genderdiscriminatie garandeerde, het besluit dat een ‘rechtvaardig’ antwoord op de pandemie bepleitte en het besluit dat de toegang tot covid-19-behandelingen verbeterde en uitbreidde.

Deze maandag had hij in zijn toespraak na zijn beëdiging verklaard dat hij het “officiële beleid” van zijn nieuwe regering zou maken om slechts twee genderidentiteiten te erkennen, “mannelijk en vrouwelijk”.

(Informatie van Sputnik en EFE)

Trump ondertekent uitvoeringsbevel om VS terug te trekken uit Overeenkomst van Parijs

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een uitvoeringsbesluit ondertekend om de Verenigde Staten terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs, waarmee hij een van de beloften inloste die de Republikeinse leider tijdens de verkiezingscampagne deed.

Trump ondertekende de terugtrekking uit het klimaatverdrag, samen met andere uitvoeringsbesluiten, een paar uur na het aanvaarden van het presidentschap van de VS en in het Capital One stadion in Washington waar duizenden supporters bijeenkwamen om te applaudisseren en de acties van de president toe te juichen.

Het uitvoeringsbevel, getiteld ‘Putting America First in International Environmental Agreements’, beweert dat deze verdragen Amerikaans belastinggeld sturen naar ‘landen die geen financiële hulp nodig hebben of verdienen in het belang van het Amerikaanse volk’.

Volgens het bevel zal de Amerikaanse ambassadeur bij de VN “onmiddellijk een formele schriftelijke kennisgeving indienen” waarin hij verklaart zich terug te trekken uit “elke overeenkomst, pact of soortgelijke verbintenis” in het kader van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC).

Dit is de tweede keer dat Trump de VS terugtrekt uit het Akkoord van Parijs. In juni 2017, aan het begin van zijn eerste presidentschap, kondigde Trump (2017-2021) aan dat de VS zich vanaf november 2020 zouden terugtrekken uit het Akkoord van Parijs, het internationale verdrag dat in 2015 werd aangenomen in het kader van het UNFCCC.

Het doel van de overeenkomst is om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2°C boven het pre-industriële niveau, en bij voorkeur 1,5°C, om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

De regering Trump rechtvaardigde de terugtrekking op economische gronden, met het argument dat het de ontwikkeling van de VS op oneerlijke wijze beperkte, en op gronden van nationale soevereiniteit, met het argument dat de overeenkomst inbreuk maakte op de onafhankelijkheid van het land.

Trump voerde ook aan dat het Akkoord van Parijs landen als China en India bevoordeelt, terwijl hij vraagtekens zet bij de effectiviteit ervan in de aanpak van de klimaatcrisis.

Maar zodra Joe Biden in januari 2021 het presidentschap van de VS op zich nam, ondertekende de Democratische leider een uitvoeringsbesluit om het land vanaf februari 2021 weer effectief toe te laten tot het akkoord.

Biden gebruikte ook het economische argument om zijn beslissing te rechtvaardigen, door op te merken dat investeringen in schone energie nodig zijn om het wereldwijde concurrentievermogen van de VS te garanderen en dat ze goedbetaalde banen opleveren.

In een verklaring zei secretaris-generaal van de VN António Guterres maandag dat de Verenigde Staten een ‘leider in milieukwesties’ moeten blijven en moedigde hij ‘Amerikaanse steden, staten en bedrijven’ aan om ‘visie en leiderschap’ te blijven tonen door te werken aan een koolstofarme economie.

Voormalig nationaal klimaatadviseur van het Witte Huis, Gina McCarthy, bekritiseerde de beslissing van Trump: “Door het Akkoord van Parijs op te geven, doet deze regering afstand van haar verantwoordelijkheid om het Amerikaanse volk en onze nationale veiligheid te beschermen,” zei McCarthy.

(Informatie van EFE)

De Amerikaanse Senaat bevestigt Marco Rubio als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Trump.

Foto: Getty Images.

De Amerikaanse Senaat heeft maandag gestemd om Marco Rubio te bevestigen als minister van Buitenlandse Zaken in de nieuwe regering van Donald Trump, waardoor hij de eerste kandidaat voor een kabinet is die wordt goedgekeurd door het Hogerhuis.

Deze stemming, die slechts enkele uren na het aantreden van Trump als president plaatsvond, kreeg 99 stemmen voor en geen enkele stem tegen. Rubio, de zoon van Cubaanse migranten en een politieke rivaal van Trump, is sinds 2011 Republikeins senator in Florida en zijn nominatie kreeg de steun van verschillende Democratische senatoren.

Het nieuwe hoofd van de Amerikaanse diplomatie, die harde standpunten heeft ingenomen over China, Iran, Venezuela en Cuba, erft een post die geconfronteerd wordt met een reeks wereldwijde uitdagingen, waaronder de Russische invasie in Oekraïne, het conflict in het Midden-Oosten en spanningen tussen China en Taiwan.

Bovendien heeft Trump het gebruik van militair geweld voorgesteld om controle te krijgen over Groenland en het Panamakanaal, heeft hij voorgesteld Canada te annexeren als 51e staat, en heeft gedreigd met handelsoorlogen.

(Informatie van DPA)

Trump tekent gratieverzoeken voor veel van de bestormers van het Capitool

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag gratieverzoeken ondertekend voor ongeveer 1.500 deelnemers aan de aanval op het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari 2021. “Dit zijn de gijzelaars, ongeveer 1.500 mensen, voor een pardon, volledig pardon,” zei Trump tijdens een ondertekeningsceremonie kort na aankomst in het Witte Huis.

Trump ondertekende de presidentiële gratie en strafvermindering in de Oval Office van het Witte Huis, waar hij benadrukte dat er ongeveer 1.500 mensen profiteren van deze maatregel, die hij ‘gijzelaars’ noemde. Naast de gratieverlening zijn er zes omzettingen.

Op 6 januari 2021 bestormde een menigte Trump-fanatici het Amerikaanse Congres in een mislukte poging om de ratificatie van de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden in de presidentsverkiezingen van november 2020 te voorkomen.

Trump werd aangeklaagd in de federale rechtbank in het District Columbia op beschuldiging van het aanzetten tot oproer door valselijk kiezersbedrog te beweren terwijl hij wist dat hij de verkiezingen had verloren.

Maar de speciale aanklager in de zaak, Jack Smith, heeft onlangs de aanklacht gesloten na de verkiezingsoverwinning van Trump afgelopen november, omdat het ministerie van Justitie zittende presidenten niet mag vervolgen.

De verschillende rechtszaken van Trump speelden een centrale rol in zijn campagne, omdat hij zichzelf presenteerde als slachtoffer van een gerechtelijke vervolging door de regering Biden.

Trump beloofde op het campagnetraject dat hij op zijn eerste dag als president gratie zou verlenen aan de mensen die aangeklaagd waren voor de aanval op het Capitool, die hij omschreef als ‘helden’ en die hij maandag beschouwde als ‘gijzelaars’.

Meer dan 730 mensen zijn veroordeeld voor hun deelname aan de poging tot opstand, volgens het Ministerie van Justitie, en ongeveer 300 wachten nog op hun proces, sommigen voor gewelddadige misdaden zoals aanvallen op politieagenten.

Vier mensen werden gedood bij de aanval op het Capitool en meer dan 140 agenten raakten gewond.