Bron: Ben Norton, 
Geopolitical Economy Report 7 januari 2025 [EN],
kommunisten.ch [DE].

BRICS blijft groeien. Indonesië, het land met de op drie na grootste bevolking en de op zeven na grootste economie ter wereld, is toegelaten als nieuw volwaardig lid. BRICS heeft nu 10 leden en 8 partners. Ze zijn goed voor 41,4 procent van het mondiale bbp (PPP) en de helft van de wereldbevolking.

De BRICS-organisatie onder leiding van het Mondiale Zuiden is opnieuw uitgebreid.
Indonesië, het grootste land in Zuidoost-Azië, is officieel toegetreden als volwaardig lid.
Het is het land met de op drie na grootste bevolking en de op zeven na grootste economie ter wereld.

BRICS heeft nu 10 volwaardige leden:

  • Brazilië
  • Rusland
  • India
  • China
  • Zuid-Afrika
  • Egypte
  • Ethiopië
  • Indonesië
  • Iran
  • Verenigde Arabische Emiraten

Nog eens acht landen werden BRICS-partners in januari 2025

  • Wit-Rusland
  • Bolivia
  • Cuba
  • Kazachstan
  • Maleisië
  • Thailand
  • Oeganda
  • Oezbekistan

De volgende kaart toont de BRICS-leden en -partners op 6 januari 2025:

BRICS is goed voor 41,41 procent van het wereldwijde bbp (PPP)

Volgens gegevens die het IMF in oktober 2024 heeft gepubliceerd, zijn de 18 BRICS-leden en -partners goed voor 41,4 procent van het mondiale bbp, berekend op basis van koopkrachtpariteit (KKP).

De 10 volwaardige leden van de BRICS-landen alleen al zijn in 2024 goed voor 38,8 procent van het mondiale bbp (uitgedrukt in koopkrachtpariteit).

De BRICS-landen hebben een aanzienlijk groter aandeel in de wereldeconomie dan de G7 – de groep van zeven westerse landen die het grootste deel van de wereld hebben gekoloniseerd.

In 2024 namen de leden van de G7 – Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten – in totaal 29,08 procent van het mondiale bbp (KKP) voor hun rekening.

De leden en partners van de BRICS-landen namen daarentegen in totaal 41,41 procent van de wereldeconomie voor hun rekening.

Indonesië: de enige nikkelgrootmacht ter wereld

De economie van Indonesië is groter dan die van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, die permanente leden zijn van de VN-Veiligheidsraad. Indonesië is goed voor 2,44 procent van het wereldwijde BBP, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk elk slechts 2,2 procent hebben.

Indonesië is veruit de grootste nikkelproducent ter wereld. Nikkel is een belangrijk mineraal dat nodig is voor hernieuwbare energietechnologieën zoals batterijen en zonnecellen.

De afgelopen tien jaar is de Indonesische regering begonnen met een ambitieus industrialisatieprogramma. Dankzij zorgvuldige overheidsplanning en industriebeleid heeft Jakarta de export van ruwe mineralen verboden. Met behulp van strategische investeringen van Chinese staatsbedrijven en gunstige leningen van Chinese staatsbanken heeft Indonesië een hogere waardeketen bereikt en verwerkt het nikkel in eigen land in plaats van het erts simpelweg te exporteren.

Door meer waarde te creëren in het productieproces heeft Indonesië zijn nikkelinkomsten vervijfvoudigd van slechts $6 miljard in 2013, toen het alleen ruwe erts exporteerde, naar $30 miljard in 2022, toen het de delfstof in eigen land verwerkte.

ASEAN verkiest China boven de VS

China is de belangrijkste handelspartner van Indonesië. Bijna een kwart van de Indonesische export (22,58 procent) ging in 2022 naar China en 28,52 procent van de Indonesische import kwam uit China.

China is ook de belangrijkste handelspartner voor de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) als geheel.

Uit een enquête die in 2024 werd gehouden, bleek dat een kleine meerderheid (50,5 procent) van de mensen in de ASEAN-landen liever een bondgenootschap met China zou aangaan dan met de Verenigde Staten als ze een kant moesten kiezen.

In Indonesië geeft 73,2% van de bevolking de voorkeur aan China, terwijl slechts 26,8% voor de VS zou kiezen.

Veel Zuidoost-Aziatische landen hebben zich aangesloten bij de wereldwijde de-dollariseringsbeweging van de BRICS-landen en zijn op zoek naar alternatieven voor de dollar en het door de VS gedomineerde mondiale financiële systeem. Tijdens een top in 2023 ondertekenden ASEAN-leden een overeenkomst om het gebruik van lokale valuta’s in grensoverschrijdende transacties en regionale handel te vergroten.

BRICS-doelen: Mondiale bestuursinstellingen hervormen en de samenwerking met het Zuiden verdiepen

Op hun top in 2024 in Kazan, Rusland, hebben de BRICS-landen een uitgebreid plan aangenomen om het internationale monetaire en financiële systeem om te vormen ten gunste van de voorheen gekoloniseerde landen in het Zuiden.

In zijn rol als voorzitter van de BRICS in 2025 kondigde Brazilië op 6 januari aan dat Indonesië is geaccepteerd als volwaardig lid.

Brasilia kondigde aan dat Jakarta een uitnodiging voor het lidmaatschap had ontvangen op de BRICS-conferentie van 2023 in Johannesburg, Zuid-Afrika, maar dat de Indonesische regering had gevraagd het aanbod uit te stellen tot na de presidentsverkiezingen van 2024.

Brazilië benadrukte dat de belangrijkste doelen van de BRICS de “hervorming van de instellingen voor mondiaal bestuur” en de “verdieping van de samenwerking in het Zuiden” zijn.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken feliciteerde Indonesië met de toetreding tot de organisatie:

“De BRICS-landen zijn een belangrijk platform voor de bevordering van solidariteit en samenwerking in het Zuiden en een drijvende kracht achter de hervorming van het mondiale bestuursstelsel. De BRICS-landen hebben zich altijd ingezet voor multilateralisme, eerlijkheid en rechtvaardigheid, en gemeenschappelijke ontwikkeling. De recente uitbreiding van de BRICS-landen volgt de historische trend van de collectieve opkomst van het Zuiden.”

De historische rol van Indonesië in de antikoloniale beweging

De toetreding van Indonesië tot de BRICS heeft een grote symbolische betekenis gezien de leidende rol die het land speelde in de antikoloniale beweging in de jaren 1950 en 1960.

Indonesië’s linkse anti-imperialistische leider Soekarno steunde de Bandung Conferentie in 1955 en was medeoprichter van de Niet-Gebonden Beweging in 1961.

De oprichters van de Niet-Gebonden Beweging (van links naar rechts): Jawaharlal Nehru uit India, Kwame Nkrumah uit Ghana, Gamal Abdel Nasser uit Egypte, Soekarno uit Indonesië en Josip Broz Tito uit Joegoslavië.

Soekarno werd in 1965 omvergeworpen door een militaire staatsgreep met steun van de CIA. Na zijn omverwerping voerde de rechtse militaire dictatuur van Indonesië onder leiding van generaal Soeharto een zogenaamde politieke moord uit, een politieke genocide.

Met de steun van de Amerikaanse regering vermoordde de Indonesische militaire junta in 1965 en 1966 tussen de één en drie miljoen linkse mensen, vernietigde de enorme Indonesische Communistische Partij en vermoordde iedereen die beschuldigd werd van sympathie voor het socialisme.

De Washington Post berichtte hierover in 1990 in een artikel met de titel “U.S. officials‘ lists aided Indonesian bloodbath in ’60s”. De krant schreef:

Amerikaanse functionarissen gaven 25 jaar geleden de namen van duizenden leden van de Indonesische Communistische Partij aan het leger in Jakarta, dat vervolgens jacht maakte op de linksmensen en ze op brute wijze vermoordde in wat is bestempeld als een van de ergste bloedbaden van de eeuw, zeggen voormalige Amerikaanse diplomaten en CIA functionarissen.

Voor het eerst geven ambtenaren toe dat ze systematisch uitgebreide lijsten hebben samengesteld van communistische activisten in Indonesië, het op vier na dichtstbevolkte land ter wereld, van de hoogste rangen tot dorpskaderleden. Over een periode van maanden werden 5.000 namen doorgegeven aan het leger aldaar, waarbij de Amerikanen later de namen aanvinkten van degenen die gedood of gevangen genomen waren, aldus de voormalige Amerikaanse functionarissen.

De moorden maakten deel uit van een massaal bloedbad dat de Partai Komunis Indonesia (PKI) decimeerde in Indonesië, een Zuidoost-Aziatische archipel van meer dan 13.500 eilanden. Met 3 miljoen leden was de PKI in die tijd de op twee na grootste communistische partij ter wereld en genoot de loyaliteit van 17 miljoen mensen via aangesloten organisaties – zoals arbeiders- en jeugdgroepen.

Topfoto: Archieffoto

Benjamin (Ben) Norton is onderzoeksjournalist en analist. Hij is de oprichter en redacteur van het Geopolitical Economy Report. Hij heeft verschillende jaren in Latijns-Amerika gewoond en er verslag van gedaan. Tegenwoordig woont hij in Beijing, China.