Bron: telesur 18 oktober 2024 [ES]
orinocotribune 18 oktober 2024 [EN]~~~

De president van Venezuela, Nicolás Maduro, heeft een ambitieus project aangekondigd om de Venezolaanse burgers op grote schaal te betrekken bij de beslissingen van het land. In dit verband gaf hij aan dat hij zal voorstellen om 70% van het jaarlijkse Venezolaanse budget voor deze gemeenschapsprojecten te bestemmen.

Tijdens een evenement in het Teresa Carreño Theater in Caracas op dinsdag 15 oktober, benadrukte President Maduro dat “produceren met onze eigen handen” een fundamentele pijler is geworden van de nieuwe democratie die zijn regering probeert op te bouwen in Venezuela.

Hij voegde eraan toe dat de derde volksraadpleging van het jaar in december zal plaatsvinden en dat er vier jaarlijkse raadplegingen gepland zijn voor 2025. “We willen dat de mensen debatteren, beslissen, stemmen en de projecten kiezen die nodig zijn voor hun Communale Circuits,” zei hij.

De president beloofde dat vanaf 10 januari 2025, dat wil zeggen vanaf het begin van zijn nieuwe ambtstermijn, 70% van het budget zal worden toegewezen aan de Volksmacht, die “in handen komt van het georganiseerde volk”. Deze aanpak is erop gericht om gemeenschappen mondiger te maken en de ontwikkeling van het land vanaf de basis te sturen.

Volgens president Maduro is Venezuela op weg naar een nieuw tijdperk van communale organisatie waarbij het doel is om te breken met het model van burgerlijke democratie dat jarenlang heeft gedomineerd.

“De gemeente moet de territoriale motor van de transformatie van de Venezolaanse samenleving worden,” zei hij, in navolging van de idealen van commandant Hugo Chávez.

Hij benadrukte ook de noodzaak om een nieuw concept van democratie te ontwikkelen dat echt participatief en representatief is en de politiek dichter bij de mensen brengt. “Communale democratie” staat voor het streven naar een systeem dat de werkelijke behoeften van het volk weerspiegelt en daarop inspeelt.

Topfoto: De Venezolaanse president Nicolás Maduro (links) met Minister van Gemeenten Ángel Prado (rechts) tijdens een officieel evenement in Caracas, 15 oktober 2024. Foto: MIPPCI.


Gereleteerd (eerdere berichten in dit archief):

Meer hierover (engelstalige serie op venezuelanalysis.com):
Communal (and Working Class) Resistance