Bron: Alex MacDonald 
middleeasteye 10 oktober 2024 ~~~~

Unifil waarschuwt dat elke aanval op vredeshandhavers internationaal recht schendt nadat twee van hen op een observatietoren onder vuur zijn genomen.

Twee VN-vredeshandhavers in Libanon zijn gewond geraakt door Israëlisch geschut, zei de missie donderdag, terwijl de militaire grondoperaties van Israël in het land werden voortgezet.

In een verklaring zei de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) dat twee van haar leden gewond raakten nadat een Merkava tank vuurde in de richting van een observatietoren bij het Unifil hoofdkwartier in Naqoura, “waardoor ze rechtstreeks werden geraakt en vielen”.

“[Israëlische] soldaten schoten ook op de VN-positie (UNP) 1-31 in Labbouneh, waarbij ze de ingang van de bunker raakten waar vredeshandhavers schuilden en voertuigen en een communicatiesysteem beschadigden,” zei de vredesmissie.

“Een drone van de IDF vloog binnen de VN-positie tot aan de ingang van de bunker.

Israëlische aanvallen in Libanon in de afgelopen maand, waaronder een bommencampagne en grondinvasie, hebben meer dan 1.200 mensen gedood en een miljoen mensen ontheemd.

Bij een aanval op het dorp Ain al-Delb in het zuiden van Libanon vorige week kwamen 71 mensen om het leven en raakten er meer dan 58 gewond, de dodelijkste aanval sinds Israël en Hezbollah op 8 oktober 2023 met elkaar in gevecht raakten.

De grondinvasie heeft zich gericht op Zuid-Libanon, waar Unifil – dat ongeveer 10.000 officieren telt – sinds 1978 actief is.

Sinds de laatste oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006 is Unifil naast het Libanese leger de enige militaire macht die volgens VN-resolutie 1701 ingezet moet worden tussen de Israëlische grens en de rivier de Litani, 30 kilometer ten noorden van de grens.

Na de invasie beval Israël een aantal buitenposten van Unifil te evacueren, wat de organisatie weigerde.

“Unifil-vredeshandhavers zijn aanwezig in Zuid-Libanon om een terugkeer naar stabiliteit te ondersteunen onder het mandaat van de Veiligheidsraad”, zei de organisatie donderdag.

“Elke opzettelijke aanval op vredeshandhavers is een ernstige schending van het internationaal humanitair recht en van resolutie 1701 van de Veiligheidsraad.”

‘Een nijpende humanitaire situatie’

De aanval van Israël op Libanon heeft geleid tot bezorgdheid over de mogelijkheid van een bredere regionale oorlog, waarbij Iran en de VS worden meegesleept.

Donderdag zei de Libanese premier Najib Mikati dat er de afgelopen uren intensievere diplomatieke communicatie is geweest, voorafgaand aan een vergadering van de VN-Veiligheidsraad waarin de escalaties in het Midden-Oosten zullen worden besproken, aldus Reuters.

“Er vinden contacten plaats tussen de Verenigde Staten en Frankrijk met als doel een staakt-het-vuren af te kondigen voor een bepaalde periode om het zoeken naar politieke oplossingen te hervatten,” werd hij geciteerd.

Het Israëlische leger zei donderdag twee hooggeplaatste Hezbollah-leden te hebben gedood, die volgens het leger van plan waren aanslagen te plegen in het noorden van Israël.

In een verklaring zei het Israëlische leger dat Ahmed Mustafa Al Hajj Ali, Hezbollah-commandant van de regio Hula, en Mohammad Ali Hamdan, de commandant van de antitankeenheid in de regio Meiss El Jabal, het doelwit waren van twee afzonderlijke luchtaanvallen in Zuid-Libanon.

Hezbollah gaf geen commentaar op de Israëlische beweringen.

Een aantal Israëlische politici heeft de mogelijkheid geopperd om een bufferzone te creëren in Zuid-Libanon om te voorkomen dat Hezbollah terugkeert naar de regio en aanvallen kan blijven uitvoeren op Noord-Israël.

Dit roept herinneringen op aan de vorige bezetting van Zuid-Libanon door Israël, die duurde van 1982 tot 2000.

David Wood, Libanon-analist voor de International Crisis Group, vertelde aan Middle East Eye dat het proberen op te zetten van een nieuwe militaire bezetting de Israëlische soldaten zou blootstellen aan ernstige risico’s van constante hinderlagen en andere aanvallen, zonder dat aanvallen van Hezbollah voorkomen worden.

“De IDF zou maanden, zo niet jaren, vast kunnen komen te zitten in Libanon om te proberen zo’n veiligheidszone te handhaven,” zei hij.

“Natuurlijk zou een bezetting ook de ontheemding van de inwoners van Zuid-Libanon verlengen, die nu al geconfronteerd worden met een nijpende humanitaire situatie.”

Topfoto: Spaanse vredeshandhavers van de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) coördineren hun patrouille met de Libanese Militaire Politie, in Marjayoun


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):