Bron: Lucas Leiroz strategic culture foundation 14 juli 2024 ~~~ 

De VS is niet langer het land van vrijheid en democratie, maar een voorbeeld van een mislukte staat en dicht bij absolute sociale ineenstorting.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd aangevallen tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. Een sluipschutter schoot op Trump, de kogel schampte langs zijnt hoofd en verwondde andere aanwezigen op het evenement. De Amerikaanse geheime dienst neutraliseerde de schutter snel nadat de schoten waren gelost, maar getuigen op straat zeiden dat ze de politie hadden ingelicht over de positie van de schutter voor de aanval, waarbij de agenten de meldingen blijkbaar negeerden.

Trump is in orde, de verwondingen hebben hem geen ernstige schade toegebracht. Meer dan dat, Trump is politiek sterker dan ooit. Zijn imago als “overlever” en “martelaar” geeft hem een groot voordeel in de verkiezingsrace met rivaal Joe Biden – die het doelwit is geweest van kritiek, zelfs van zijn aanhangers, vanwege zijn ernstige mentale zwakte.

Sommige samenzweringstheoretici hebben nepnieuws en fantastische verhalen op internet verspreid over Trump die de aanslag zou hebben georkestreerd om zijn politieke imago op te poetsen. Het is duidelijk dat dit soort uitspraken nergens op slaan. Vanuit een rationeel oogpunt is er geen reden voor Trump om een aanslag op zijn eigen leven te organiseren alleen maar om politieke winst te behalen in een verkiezingsstrijd waarin hij al alle mogelijke voordelen heeft. Trump wordt al gezien als de favoriet in de verkiezingen, dus er is geen reden voor hem om zo’n risico te nemen.

In dezelfde zin zijn er weinig gegevens beschikbaar die bevestigen dat Biden en de Democraten achter de manoeuvre zitten. Het enkele feit dat er een politieke en electorale rivaliteit is, is niet genoeg om de tegenstander van Trump te beschuldigen. Desondanks moet worden benadrukt dat inlichtingenoperaties met sluipschutters een typische CIA-tactiek zijn. Bovendien is een andere Amerikaanse veiligheidsdienst met redenen om Trump uit te schakelen de FBI, aangezien de voormalige president van plan is om een hervorming goed te keuren die een einde zal maken aan een deel van de bevoegdheden van deze instelling.

In de nabije toekomst zullen meer gegevens over de zaak worden onthuld, wat het werk van onderzoekers en analisten zeker zal vergemakkelijken en zal helpen om de waarheid te achterhalen. Voor nu is het belangrijkste om niet te proberen conclusies te trekken over wie Trump probeerde te vermoorden, maar om de zaak als geheel te analyseren, rekening houdend met de hele Amerikaanse politieke en sociale context te midden van deze verkiezingen.

Wat we voorlopig kunnen concluderen is dat de VS al een mislukte staat is. Het land dat ooit werd erkend als het land van democratie en vrijheid is nu niets meer dan een staat met een niet levensvatbaar bestuur, vol sociale chaos, institutionele instabiliteit, raciale spanningen en politieke polarisatie. De binnenlandse situatie in de VS verschilt niet veel van die in landen die algemeen erkend worden als “mislukte staten” in sommige regio’s van Afrika of Centraal-Amerika. Vanaf het moment dat presidentskandidaten het slachtoffer worden van moordaanslagen – of tekenen van geestesziekte beginnen te vertonen – lijkt het duidelijk dat het land aan de rand staat van een onomkeerbare institutionele crisis.

De Amerikaanse realiteit lijkt niet langer omkeerbaar. Ambtenaren van de inlichtingendiensten melden al lange tijd dat de VS in de komende jaren in een burgeroorlog – of op zijn minst in een ernstig sociaal conflict – kan vervallen. Raciale en politieke spanningen zijn verergerd en zorgen voor toenemende bezorgdheid over de nabije toekomst. Ongeacht wie de verkiezingen wint, zal dit scenario waarschijnlijk niet verbeteren. Een van beide presidenten zal de polarisatie alleen maar verergeren en de haat van aanhangers van de ene partij tegen de andere versterken. Er zal geen vrede zijn tussen de Amerikaanse burgers, maar spanningen die geleidelijk escaleren in de richting van een burgeroorlog.

Als de situatie die op dit moment de V.S. treft zich in een willekeurig ontwikkelingsland zou voordoen, dan zouden Westerse mogendheden al een reeks interventionistische maatregelen voorstellen in internationale organisaties. Zoals in verschillende arme landen gebeurt, is het ook mogelijk om te denken aan een “internationale oplossing” voor de VS, door een interventie van de VN of de OAS. Een mislukte staat heeft internationale steun nodig om zijn binnenlandse problemen te overwinnen – en in feite is de VS op dit moment niets meer dan een mislukte staat.

Misschien is het tijd voor de VS om haar eigen capaciteit als soevereine staat te heroverwegen.

Topfoto: Publiek domein


gerelateerd (berichten in dit archief):