Bron: Ahmad Karakira Al Mayadeen 20 mei 2024 ~~~~

Ondanks de maximale drukcampagne van de Verenigde Staten zette de Islamitische Republiek onder president Ebrahim Raisi haar gestage en opmerkelijke groei voort.

De Iraanse president Ebrahim Raisi is samen met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian en begeleidende ambtenaren omgekomen bij de tragische helikoptercrash in de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan, volgens een officiële verklaring van de Iraanse staatsmedia.

Nadat de helikopter met de Iraanse president en zijn begeleiders maandagochtend was gelokaliseerd, gaf de Iraanse Rode Halve Maan (IRCS) een voorlopige verklaring uit waarin stond dat er “geen teken van leven” was gevonden in de buurt van de wrakstukken.

Raisi’s jeugdjaren

Ebrahim Raisi werd in 1960 geboren in Mashhad, groeide op in een klerikale familie en kreeg zijn religieuze opvoeding op jonge leeftijd. Op 15-jarige leeftijd begon hij zijn studie aan het Qom seminarie, waar hij leerde van gerespecteerde geleerden, waaronder de Iraanse leider Sayyed Ali Khamenei.

Net als de Iraanse leider Sayyed Ali Khamenei draagt Raisi een zwarte tulband, als symbool van zijn afkomst als Sayyed, een afstammeling van de Profeet Mohammad van de Islam. Hij wordt vaak genoemd als waarschijnlijke opvolger van Sayyed Khamenei.

Raisi ging kort voor de Islamitische Revolutie van 1979 naar het invloedrijke seminarie in Qom, tijdens een periode van ontevredenheid onder de door het Westen gesteunde Mohammad Reza Shah Pahlavi. Hij zou hebben deelgenomen aan de gebeurtenissen die leidden tot de ballingschap van de Shah en de oprichting van de Islamitische Republiek onder de Iraanse leider Sayyed Ruhollah Khomeini.

Later ging hij naar de Shahid Motahari Universiteit in Teheran, waar hij promoveerde in islamitische jurisprudentie en rechten.

Na de revolutie begon Raisi zijn juridische carrière bij het openbaar ministerie in Masjed Soleyman, waar hij later ervaring opdeed als openbaar aanklager in verschillende rechtsgebieden. In 1985 was hij opgeklommen tot plaatsvervangend openbaar aanklager in Teheran.

In 2019 werd Raisi de eerste Iraanse president die te maken kreeg met Amerikaanse sancties wegens vermeende medeplichtigheid aan “ernstige mensenrechtenschendingen” – beschuldigingen die door de Iraanse autoriteiten als nietig werden afgewezen.

Raisi klom op binnen de rechterlijke macht van Iran nadat Sayyed Khamenei in 1989 het opperste leiderschap op zich had genomen en bekleedde opeenvolgende functies, waaronder aanklager van Teheran, hoofd van de Algemene Inspectie Organisatie en plaatsvervangend opperrechter gedurende een decennium tot 2014.

In 2006, toen hij plaatsvervangend opperrechter was, werd hij gekozen in de Vergadering van Experts uit Zuid-Khorasan, die verantwoordelijk is voor het kiezen van de leider van Iran.

Raisi was procureur-generaal van Iran tot 2016, toen Sayyed Khamenei hem benoemde tot beheerder van Astan-e Quds Razavi, dat het heiligdom van Imam Reza en aanverwante organisaties beheert.

In 2017 stelde Raisi zich voor het eerst kandidaat voor het presidentschap en werd hij de belangrijkste kandidaat voor voormalig president Hassan Rouhani.

Hoewel hij verloor van Rouhani, kreeg Raisi bijna 16 miljoen stemmen, wat neerkomt op 38% van het electoraat in een verkiezing met een hoge opkomst.

Na een korte onderbreking werd Raisi in 2019 benoemd tot opperrechter door Sayyed Khamenei. In 2021 deed Raisi opnieuw mee aan de presidentsverkiezingen, dit keer met een overweldigende overwinning.

Raisi’s ambtstermijn gekenmerkt door veerkracht temidden van uitdagingen

Tijdens de ambtstermijn van Raisi hervatte zijn regering indirecte onderhandelingen met wereldmachten om de nucleaire deal van 2015, ook bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), te herstellen en onwettige westerse sancties tegen Iran op te heffen nadat de Verenigde Staten zich eenzijdig uit de deal hadden teruggetrokken onder de regering van president Donald Trump.

Tijdens zijn ambtstermijn kwamen Iran en Saoedi-Arabië overeen om de diplomatieke betrekkingen te herstellen en missies in de respectieve landen te heropenen na zeven jaar van gespannen banden na een reeks gesprekken in Peking onder auspiciën van de Chinese president Xi Jinping. In een exclusief interview voor Al Mayadeen wees Raisi erop dat het herstel van de banden met Riyad de vijanden van Teheran frustreerde, waaronder de Israëlische bezettingsmacht, die tweedracht wil zaaien tussen islamitische landen.

Tijdens zijn ambtstermijn waren er door het Westen gesteunde en gefinancierde rellen en gewapende opstanden in Iran, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, hetgeen volgens Raisi door de Verenigde Staten en sommige Europese landen werd misbruikt om nog meer oorlogen tegen Iran te beginnen.

In september 2022 hief Raisi een foto van de voormalige commandant van de Quds Force van de IRGC, martelaar Qassem Soleimani, op in het hoofdkwartier van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in New York. Tijdens zijn toespraak op de 77e bijeenkomst van de AVVN benadrukte Raisi dat, ongeacht welke Amerikaanse president de ISIS-terreurorganisatie heeft opgericht, Iran, aangevoerd door martelaar Qassem Soleimani, erin is geslaagd dit project te verslaan.

Onlangs prees Raisi Operation True Promise, waarbij de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) drones en raketten lanceerde naar Israëlische doelen boven bezet Palestina als vergelding voor de Israëlische agressie tegen het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus.

Ondanks de maximale drukcampagne die werd opgelegd door de regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en die werd voortgezet door zijn opvolger president Joe Biden, zette de Islamitische Republiek onder Raisi’s bewind haar gestage en opmerkelijke groei voort en verdiepte en ontwikkelde ze haar internationale en regionale betrekkingen op gebieden als handel, veiligheid en culturele uitwisseling.

De regering van Raisi werkte aan de uitbreiding van haar internationale handelspartnerschappen, vooral met landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Er zijn handelsovereenkomsten en initiatieven voor economische samenwerking nagestreefd om de economische relaties van het land te diversifiëren.

In hetzelfde jaar werd Iran permanent lid van de Shanghai Cooperation Organization (SCO), waarmee een nieuwe fase van samenwerking met leden van de Euraziatische organisatie begon.

In 2023 verwelkomde de BRICS-organisatie, die ’s werelds grootste opkomende economieën verenigt en de traditionele hegemonie van westerse machten in mondiale aangelegenheden uitdaagt, Iran onder haar leden.

Militair gezien heeft Iran onder president Raisi een aantal belangrijke militaire vorderingen gemaakt en strategische stappen gezet om zijn defensiecapaciteit te verbeteren. In de afgelopen jaren heeft het land vooruitgang geboekt op het gebied van dronetechnologie, door 100% zelfvoorzienend te worden op het gebied van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) en door drones te exporteren naar verschillende landen. Daarnaast heeft Iran aanzienlijke vooruitgang geboekt met zijn raketprogramma en marinecapaciteiten en heeft het geprobeerd de militaire samenwerking met grootmachten als Rusland en China te verdiepen.

In april 2024 verklaarde president Raisi nogmaals dat de bevrijding van Palestina en het bezette Al Quds de topprioriteit is van de Islamitische Republiek Iran en herhaalde hij de steun van zijn land voor “de verzetsbeweging in de regio en in alle islamitische landen die hun vaderland verdedigen”.

Met de betreurenswaardige dood van Raisi hebben Iran, de As van Verzet en de wereld een visionaire, doelgerichte leider verloren, een fervent voorstander van de rechtmatige Palestijnse zaak en een van de belangrijkste pijlers in de strijd tegen de westerse arrogantie en hegemonie.