Bron: Nieuws Desk
thecradle 13 mei 2024 ~~~

Egypte zegt dat het zich zal aansluiten bij de genocidezaak nu de omvang van Israëls aanvallen op Gaza ’toeneemt’.

Egypte kondigde op 12 mei aan dat het zich formeel zal aansluiten bij de zaak van Zuid-Afrika, die Israël beschuldigt van het schenden van het VN-genocideverdrag in de Gazastrook, bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ),

“De aanklacht,” zo begon de verklaring van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, “komt in het licht van de toenemende ernst en omvang van de Israëlische aanvallen tegen Palestijnse burgers in de Gazastrook, en de voortdurende systematische praktijken tegen het Palestijnse volk, waaronder het rechtstreeks aanvallen van burgers en de vernietiging van infrastructuur in de Gazastrook, en het op de vlucht jagen van Palestijnen.”

Egypte voegt zich bij Turkije en Colombia met het verzoek om zich aan te sluiten bij de Zuid-Afrikaanse zaak tegen Israël. Ankara sloot zich eerder deze maand aan na een verzoek van Kaapstad aan het ICJ om zich aan te sluiten om “de veiligheid en zelfs het bestaan van het Palestijnse volk” te waarborgen.

Caïro zei dat het Israël oproept om “zijn verplichtingen als bezettingsmacht na te komen en de voorlopige maatregelen van het ICJ uit te voeren, die vereisen dat de toegang tot humanitaire hulp en noodhulp wordt verzekerd op een manier die tegemoet komt aan de behoeften van de Palestijnen in de Gazastrook.”

De voormalige directeur van Israëls Ministerie van Buitenlandse Zaken, Alon Liel, vertelde Al Jazeera dat de stap van Egypte om zich bij de zaak aan te sluiten een “ongelooflijke diplomatieke klap voor Israël” was.

“Egypte is de hoeksteen van onze positie in het Midden-Oosten,” zei Liel. “Nu Egypte zich bij Zuid-Afrika voegt in Den Haag, is dat een echte diplomatieke klap. Israël zou het heel serieus moeten nemen.

Zuid-Afrika bracht zijn zaak in januari van dit jaar naar voren, waardoor het de eerste keer in de geschiedenis is dat Israël wordt berecht onder de Genocide Conventie van de VN.

Tembeka Ngcukaitobi, een advocaat van het Hooggerechtshof van Zuid-Afrika, zei tijdens de hoorzitting dat “de intentie om Gaza te vernietigen op het hoogste niveau van de staat is gekoesterd” en noemde verder Israëlische functionarissen, waaronder de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, “aanstokers van genocide”.

Na de opening van de zaak gaf Hamas een verklaring uit waarin stond dat de groep zich zou houden aan een staakt-het-vuren als het ICJ hierover een uitspraak zou doen.

“[We] volgen met grote belangstelling de beraadslagingen van het Internationaal Gerechtshof, na het verzoek dat de staat Zuid-Afrika in dankbaarheid heeft ingediend bij het Hof om een einde te maken aan de genocide tegen ons volk, vooral in Gaza. In het licht hiervan verklaart Hamas haar standpunt,” luidde de verklaring.

Op dezelfde dag veroordeelde Netanyahu de zaak met de volgende woorden: “De toewijding van Israël aan het internationaal recht is onwrikbaar, en tegelijkertijd is onze heilige toewijding om ons land en ons volk te blijven verdedigen onwrikbaar. Israël heeft, net als elk ander land, het inherente recht om zichzelf te verdedigen.”

Zuid-Afrika riep het ICJ vrijdag op om zijn macht te gebruiken om de dreigende Israëlische invasie van Rafah, waar meer dan een miljoen Palestijnen ontheemd zijn geraakt, te stoppen en vroeg Israël om “zich onmiddellijk terug te trekken en zijn militaire offensief te staken”.

Topfoto: Credit: AFP