Bron: Website Staff Press TV 11 May 2024
In een belangrijke ontwikkeling heeft de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) vrijdag met een overweldigende meerderheid het Palestijnse verzoek gesteund om een volwaardig lid van het wereldorgaan te worden, ondanks de Amerikaanse en Israëlische tegenwekring.
De 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN stemde 143 tegen 9, met 25 onthoudingen, voor een baanbrekende resolutie die de Veiligheidsraad van de VN opriep om de staat Palestina volwaardig lidmaatschap te verlenen.
De stemming vond plaats tegen de achtergrond van de genocidale oorlog van het Israëlische regime tegen de Palestijnen in de Gazastrook, die sinds de gebeurtenissen van 7 oktober bijna 35.000 levens heeft geëist, waarvan de meeste kinderen en vrouwen.
De overweldigende steun voor het Palestijnse volledige lidmaatschap van de Verenigde Staten toonde de enorme internationale steun voor Palestina en het groeiende isolement van het regime in Tel Aviv.
De AVVN-resolutie “bepaalt dat de Staat Palestina daarom moet worden toegelaten tot het lidmaatschap” en “beveelt aan dat de Veiligheidsraad de zaak in gunstige zin heroverweegt”.
De stemming geeft Palestina geen volledig lidmaatschap van de VN, maar erkent dat het gekwalificeerd is om lid te worden van de internationale organisatie.
Het geeft Palestina ook meer inspraak en enkele rechten binnen de AVVN, zoals een zetel tussen de VN-leden in de vergaderzaal, hoewel het geen stemrecht krijgt in de vergadering.
Palestina is momenteel een niet-lidstaat van de VN, een status die het land kreeg in 2012, en een aanvraag om volwaardig lid te worden van de VN moet worden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad en vervolgens door ten minste tweederde van de Algemene Vergadering van de VN.
De Verenigde Staten, een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad en de belangrijkste bondgenoot van het Israëlische regime, heeft tot nu toe elke poging van Palestina om volwaardig VN-lid te worden geblokkeerd door een veto uit te spreken over alle relevante resoluties.
Meest recentelijk, op 18 april, sprak Washington zijn veto uit over een breed gesteunde resolutie in de VN-Veiligheidsraad die de weg zou hebben vrijgemaakt voor de staat Palestina om volwaardig VN-lid te worden.
Met de enige tegenstem bewees de VS dat het de wereld gegijzeld hield door iets niet te erkennen waarover de meerderheid van de landen in de wereld het eens was.
Pertinent is dat de Verenigde Staten ervan zijn beschuldigd het brein en de belangrijkste architect te zijn van de genocidale oorlog van het Israëlische regime tegen de Palestijnen in Gaza door het regime te bewapenen.
Irans ambassadeur bij de VN, Amir-Saeid Iravani, verklaart dat de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het isolement van de VS laat zien in hun onvoorwaardelijke steun voor Israël. pic.twitter.com/STQet8JPU7 – Hoogtepunten (@highlightsnews1) 11 mei 2024
Wat staat er in de AVVN-resolutie?
De Algemene Vergadering van de VN nam de resolutie aan met 143 stemmen voor en 9 tegen – waaronder de stemmen van de VS en het Israëlische regime. In totaal onthielden 25 andere staten zich van stemming.
De stemming vond plaats meer dan zeven maanden na de start van de genocidale aktie van het Israëlische regime tegen de belegerde Gazastrook, die op een mislukking is uitgelopen omdat het regime er niet in is geslaagd om ook maar één van zijn oorlogsdoelen te bereiken.
Voordat de stemming begon, vertelde Riyad Mansour, ambassadeur van Palestina bij de VN, de vergadering dat “ja stemmen het juiste is om te doen en ik kan u verzekeren dat u en uw land er nog jaren trots op zullen zijn dat u in dit donkerste uur stond voor vrijheid, gerechtigheid en vrede”.
Zijn hartstochtelijke oproep werd goed ontvangen door degenen die in de zaal zaten, want 143 van hen gaven een bevestigend antwoord. De gezant van het Israëlische regime bij de VN, Gilad Erdan, was duidelijk aangeslagen door de stemming.
“We willen vrede, we willen vrijheid,” vertelde Mansour de volle zaal voor de stemming. “Een ja-stem is een stem voor het Palestijnse bestaan; het is niet tegen een staat… Het is een investering in vrede.”
Volgens de resolutie die vrijdag werd aangenomen, krijgt de Palestijnse missie het recht om in de Algemene Vergadering van de VN te zitten, samen met andere AVVN-lidstaten in alfabetische volgorde.
Palestijnse diplomaten hebben ook het recht om voorstellen en amendementen in te dienen en kunnen worden gekozen als voorzitter in de voltallige vergadering of in verschillende VN-commissies.
De resolutie maakt echter duidelijk dat de staat Palestina “in zijn hoedanigheid van waarnemende staat niet het recht heeft om te stemmen in de Algemene Vergadering of kandidatn voor te dragen voor organen van de Verenigde Naties”.
Het verzoek van Palestina om volwaardig lid te worden van de VN moet eerst worden goedgekeurd door de 15 leden tellende VN-Veiligheidsraad en daarna door de Algemene Vergadering van de VN. Het veto van de VS doemt echter onheilspellend op.
De Palestijnse missie bij de VN wordt vertegenwoordigd door de Palestijnse Autoriteit, die beperkte macht uitoefent op de bezette Westelijke Jordaanoever. In Gaza heeft Hamas zowel de macht als het mandaat om te regeren.
Belangrijk is dat de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN werd afgezwakt door een Amerikaanse wet uit 1990 die VN-organen verbiedt “die de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie dezelfde status geven als lidstaten”.
Hamas verwelkomt VN-resolutie voor Palestijns lidmaatschap https://t.co/tSSbMgpKQN – Press TV 🔻 (@PressTV) 11 mei 2024
Wat zijn de reacties op de stemming in de AVVN?
De Palestijnse verzetsbeweging Hamas verwelkomde de goedkeuring van de AVVN-resolutie en benadrukte dat het de rechten en privileges van de staat Palestina bij het wereldorgaan versterkt.
De in Gaza gevestigde verzetsbeweging, die de wereld verraste met haar Al-Aqsa Flood operatie op 7 oktober, zei dat de overweldigende steun voor de resolutie een bevestiging is van de steun voor Palestina.
“We beschouwen deze resolutie als een erkenning van de noodzaak voor ons Palestijnse volk om hun legitieme rechten te verkrijgen en als een bevestiging van de internationale steun voor ons volk, in het aangezicht van de Amerikaanse wil om de genocide die tegen hen wordt gepleegd te steunen,”
Hamas riep verder “de vrije landen van de wereld op om hun inspanningen te intensiveren en alle middelen te verschaffen om het Palestijnse volk, dat verlangt naar vrijheid en zijn recht op zelfbeschikking, te steunen.”
De Palestijnse verzetsgroep drong er ook bij de VN-Veiligheidsraad op aan om zijn verantwoordelijkheden te nemen en een beslissing te nemen om de staat Palestina te erkennen als volwaardig lid van het wereldorgaan.
Het riep de VN-Veiligheidsraad ook op om “een einde te maken aan het bloedbad dat wordt aangericht door de fascistische bezetting in de Gazastrook, die alle wetten en verdragen schendt waarop het Handvest van de Verenigde Naties is gebaseerd.”
De Palestijnse president Mahmoud Abbas prees de resolutie ook en zei dat het liet zien dat de wereld achter de rechten en vrijheid van het Palestijnse volk staat en tegen de bezetting door het Israëlische regime.
De Iraanse gezant bij de Verenigde Naties, Amir Saeid Iravani, zei dat Teheran de stap toejuicht en beschreef het als een “bescheiden maar cruciale stap” in het nakomen van de verplichtingen van de internationale gemeenschap tegenover Palestina.
“De toelating van Palestina als volwaardig lid van de VN is een eerste stap en een cruciaal moment in de aanpak van het historische onrecht dat het Palestijnse volk heeft ondergaan,” zei Iravani in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN.
Hij herhaalde dat Palestina zich inzet voor vrede en in staat is de verplichtingen onder het VN-Handvest na te komen, en voegde eraan toe dat Palestina een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties verdient.
Aan de andere kant, voegde hij eraan toe, diskwalificeren de acties van het Israëlische regime hun lidmaatschap van de VN, waarmee hij de oproep herhaalde om het regime uit het wereldorgaan te zetten.
De Palestijnse gezant bij de VN, Riyad Mansour, zei dat de stemming wordt gehouden op een moment dat de stad Rafah in het zuiden van Gaza gebukt gaat onder de agressie van het Israëlische leger.
“Op dit moment vragen 1,4 miljoen Palestijnen in Rafah zich af of ze de dag zullen overleven en waar ze nu heen moeten. Ze kunnen nergens meer heen,” zei Mansour.
“Ik heb honderden keren eerder op dit podium gestaan, vaak onder tragische omstandigheden, maar geen enkele keer vergelijkbaar met wat mijn volk vandaag heeft doorstaan … nooit voor een belangrijkere stemming dan de stemming die nu gaat plaatsvinden, een historische.”
Video toont de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, die respectloos het VN-handvest verscheurt tijdens een algemene vergadering voorafgaand aan een stemming over het volledige lidmaatschap van Palestina. pic.twitter.com/ruXzcHYhwT – Palestina Highlights (@PalHighlight) 10 mei 2024
Wat zijn de belangrijkste obstakels op de weg van Palestina naar de VN?
Tijdens de stemming door de 193 leden tellende AVVN op vrijdag waren 143 van de 177 actieve stemmen, oftewel meer dan 80 procent, voor, wat bewijst dat de staat Palestina wereldwijde steun geniet.
Daarentegen waren slechts negen stemmen, of 5 procent, tegen, en naast het Amerikaanse en Israëlische regime stemden Argentinië, Tsjechië, Hongarije, Micronesië, Nauru, Palau en Papoea-Nieuw-Guinea – die allemaal worden beschouwd als vazalstaten van de westerse hegemonie – tegen.
De overige 25 staten die zich van stemming onthouden zijn meestal nauwe Amerikaanse bondgenoten uit Europa [waaronder Nederland – Red.], maar hun passiviteit zal waarschijnlijk geen invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van de erkenning van Palestina in het wereldorgaan.
Het enige obstakel op de Palestijnse weg naar een volwaardig lidmaatschap van de VN blijft de VS, die als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad het vetorecht heeft en dit de afgelopen vijf decennia ongeveer 60 keer heeft gebruikt in het voordeel van het Israëlische regime en tegen Palestina.
Uren na het einde van de stemming verdedigde de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, de beslissing van de VS om zich tegen de resolutie te verzetten, door te zeggen dat een dergelijke maatregel niet via een VN-resolutie zou moeten worden uitgevoerd.
Velen zagen het als een zet om het Israëlische regime te sussen nadat de regering Biden naar verluidt een zending bommen naar het regime had tegengehouden vanwege haar plannen om de zuidelijke Gazastad Rafah aan te vallen.