Oekraïense troepen hebben een ziekenhuis en een bloeddonatiecentrum in de Donbass stad Gorlovka aangevallen, vertelde het hoofd van de Russische Volksrepubliek Donetsk, Denis Pushilin. Acht burgers, waaronder een kind, raakten gewond bij de aanval.

De slachtoffers liepen bij de aanval niet-levensbedreigende verwondingen op, schreef Pushilin donderdag op Telegram. Het centrum van de stad, waar zich gezondheidsvoorzieningen bevinden, was volgens hem “doelbewust” als doelwit gekozen. Zowel het ziekenhuis als het donatiecentrum werden beschadigd bij de aanval.

Burgemeester Ivan Prikhodko van Gorlovka publiceerde foto’s en video’s van de plaats delict waarop beschadigde gebouwen, verbrijzelde ruiten en puin te zien zijn. Eén filmpje toonde ook vernield meubilair in een kamer van het gezondheidscentrum.

De troepen van Kiev gebruikten het door de VS geleverde High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) bij de aanval, volgens voorlopige gegevens die door de Russische autoriteiten zijn verzameld.

Washington heeft sinds medio 2022 tientallen van deze meervoudige raketwerpers naar Oekraïne gestuurd. De systemen die aan Kiev zijn geleverd hebben een bereik tot 160 km (100 mijl) wanneer ze zijn uitgerust met ATACMS-raketten voor de langere afstand. Andere projectielen die door HIMARS worden gelanceerd en beschikbaar zijn voor het Oekraïense leger hebben een bereik van ongeveer 70 km.

Volgens Pushilin voerden de strijdkrachten van Kiev donderdag in totaal 12 aanvallen uit – zowel raket- als droneaanvallen – die gericht waren op Gorlovka, Donetsk en andere nederzettingen in Donbass. Bij sommige van deze aanvallen werd clustermunitie gebruikt, aldus de functionaris.

Topfoto: Een beschadigde gezondheidszorgfaciliteit is te zien in de stad Gorlovka in de nasleep van een Oekraïense aanval op 18 april 2024. © Telegram / Prikhodko1970