Bron: Alexander Rubinstein
theGrayzone 12 januari 2024 ~~~

Gonzalo Lira, een prominente commentator op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne die in Oekraïne gevangen zat vanwege zijn kritiek op de Oekraïense regering, is overleden na weken van medische verwaarlozing door de Oekraïense autoriteiten.

De Chileens-Amerikaanse oorlogscommentator Gonzalo Lira stierf kort voor het middaguur op 11 januari 2024 in een ziekenhuis in Kharkiv, waar hij acht maanden gevangen had gezeten sinds hij ervan beschuldigd werd de Russische oorlogshandelingen in Oekraïne te rechtvaardigen.

Lira werd bekend in 2022 toen hij zich ontpopte als een kritische stem in een steeds dictatorialer Oekraïne. Zijn arrestatie in mei 2023 op beschuldiging van “productie en verspreiding van materiaal dat de gewapende agressie van Rusland tegen Oekraïne rechtvaardigt” hielp het binnenlandse verzet tegen de Amerikaanse financiering van de oorlog aan te zwengelen en leidde tot oproepen tot zijn vrijlating door techbaron Elon Musk en de Amerikaanse politieke commentator Tucker Carlson.

Een briefje geschreven door Lira en verstrekt door zijn vader aan The Grayzone geeft aan dat zijn dood kwam na een bijna drie maanden durende strijd met longontsteking, een aandoening die blijkbaar werd genegeerd door zijn Oekraïense gevangenisbewaarders tot slechts enkele weken voor zijn dood. De dood van Lira werd onthuld door zijn vader, Gonzalo Lira Sr., die wekenlang bij de Amerikaanse ambassade had gesmeekt om tussenbeide te komen in de medische noodsituatie van zijn zoon.

Uit e-mails die zijn ingezien door The Grayzone blijkt dat nadat hij hoorde van de ziekte van zijn zoon, de senior Lira er bij de ambassade op aandrong om in te grijpen op 3 januari. In een bericht aan Amerikaanse functionarissen merkte hij op dat de Oekraïense autoriteiten moeite leken te doen om informatie over de gezondheid van Lira Jr. verborgen te houden voor zijn familie en wettelijke vertegenwoordigers. “De medische directeur in de voorlopige hechtenis in Kharkiv geeft geen informatie over zijn gezondheidstoestand”, schreef hij en besloot: “Het is 12 dagen geleden dat ik zijn toestand kende.”

De Amerikaanse staatsburger Gonzalo Lira riskeert een lange gevangenisstraf in Oekraïne voor zijn kritiek op Kiev en haar oorlogsinspanningen.
Gemeden door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vecht zijn vader om de “langzame dood van zijn zoon” te stoppen. @RealAlexRubi spreekt met Gonzalo Lira Senior
https://t.co/gM5KN8U4gr
The Grayzone (@TheGrayzoneNews) 2 juni 2023

De volgende dag werd Lira Jr. eindelijk naar het ziekenhuis gebracht en mocht hij zijn advocaat spreken. De verdedigingsadvocaat verliet de bijeenkomst met een handgeschreven briefje van Lira waarin hij zijn situatie uitlegde, wat waarschijnlijk zijn laatste schriftelijke correspondentie is.

In de brief staat “Ik heb een dubbele longontsteking gehad (beide longen) evenals een klaplong en een zeer ernstig geval van oedeem (zwelling van het lichaam). Dit alles begon half oktober, maar werd genegeerd door de gevangenis. Ze gaven pas tijdens een hoorzitting op 22 december toe dat ik longontsteking had. Ik zal binnenkort een procedure ondergaan om de oedeemdruk in mijn longen, waardoor ik extreem kortademig ben, tot het punt dat ik flauwval na een minimale activiteit, of zelfs maar 2 minuten praten, te verminderen”.

Omdat hij er niet van overtuigd was dat zijn zoon de juiste medische zorg zou krijgen in een Oekraïens ziekenhuis, bleef Gonzalo Lira Sr. de ambassade smeken om de situatie in de gaten te houden. De volgende dag schreef hij opnieuw: “Ik wil dat de ambassade nauw contact houdt terwijl hij in het ziekenhuis ligt en ervoor zorgt dat zijn gezondheid vooruitgaat terwijl hij in het ziekenhuis ligt. U moet ook contact opnemen met de dokter die verantwoordelijk is voor Gonzalo terwijl hij in het ziekenhuis ligt en zijn herstel verifiëren.”

Maar zijn inspanningen bleken vruchteloos. Een week later werden Lira Sr.’s ergste angsten bevestigd toen hij te horen kreeg dat zijn zoon was overleden. Hij geeft Washington en Kiev nu de schuld van zijn dood.

“Ik kan de manier waarop mijn zoon is gestorven niet accepteren. Hij werd gemarteld, afgeperst, afgezonderd gedurende 8 maanden en 11 dagen en de Amerikaanse ambassade deed niets om mijn zoon te helpen,” verklaarde Lira Sr. in een e-mail waarin hij het nieuws aankondigde.

“De verantwoordelijkheid van deze tragedie ligt bij dictator Zelensky met de medewerking van de seniele Amerikaanse president Joe Biden”, schreef hij en voegde eraan toe: “Mijn pijn is ondraaglijk. De wereld moet weten wat er aan de hand is in Oekraïne met die onmenselijke dictator Zelensky.”

Nu de aandacht van de wereld verschuift van de Westerse proxyoorlog in Oekraïne, voegt Lira Sr. zich bij de honderdduizenden vaders die nu rouwen om de dood van hun zonen. In tegenstelling tot de meesten van hen stierf zijn zoon niet op een slagveld, maar in de gevangenis omdat hij de oorlog veroordeelde die zovelen tot een schandelijk lot heeft gedoemd.