Bron: Wesam Bahrani 
PressTV 29 november 2023 ~~~~

De terughoudenheid van de VS om vergeldingsmaatregelen te nemen terwijl hun illegale militaire bases in Irak en Syrië worden aangevallen, is ten eerste gênant voor Washington en ten tweede een voorbode van de volledige terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak in de niet zo verre toekomst.

Na meer dan 60 aanvallen op Amerikaanse militaire bases in Irak en Syrië in de afgelopen weken, die wijdverspreide verwoestingen veroorzaakten, reageerde het Pentagon vorige week eindelijk.

Ambtenaren in Washington zeiden dat de Amerikaanse militaire bezetting voor het eerst een AC-130 gevechtsvliegtuig inzette om een aanval af te slaan op de militaire basis Ain al-Asad, gelegen in de Anbar provincie in het westen van Irak.

Het Islamitisch Verzet in Irak eiste de verantwoordelijkheid op voor zijn laatste operatie die gericht was tegen de Amerikaanse troepen die op de basis gestationeerd waren.

De aanval zou dodelijk zijn geweest, waardoor het US Central Command voor het eerst een snelle militaire reactie moest gelasten.

Amerikaanse functionarissen werden door Amerikaanse nieuwsmedia geciteerd die zeiden dat de aanval verwondingen en schade aan de infrastructuur veroorzaakte.

In tegenstelling tot wat de westerse media beweren, zeggen geïnformeerde militaire bronnen dat de gewonde Amerikaanse soldaten zich nog niet voor hun dienst hebben gemeld.

Een bericht op sociale media gelinkt aan het Islamitisch Verzet in Irak publiceerde een verklaring die luidde:

“Als reactie op de misdaden die de vijand begaat tegen onze broeders in Gaza, richtte het Islamitisch Verzet in Irak zich op de Amerikaanse bezettingsbasis Ain al-Asad, West-Irak, en de Amerikaanse bezettingsbasis al-Shaddadi ten zuiden van het platteland van al-Hasakah, Oost-Syrië.”

De operatie werd uitgevoerd met “noodzakelijke wapens en de twee bases werden getroffen met voltreffers”, voegde de verklaring eraan toe.

Voor het eerst gebruikte de Iraakse verzetsgroep ballistische raketten om de basis aan te vallen. Ze hadden een kort bereik maar waren gevaarlijk.

In een andere escalatie trof het Amerikaanse leger drie locaties in het gebied van Jurf al-Nasr, ten zuiden van Bagdad, waarbij acht leden van Kataeb Hezbollah, ook bekend als de Iraakse Hezbollah brigades, werden gedood.

Kataeb Hezbollah rouwde om het martelaarschap van hun leden en waarschuwde de Amerikanen dat hen een krachtiger antwoord te wachten staat.

De Iraakse premier Mohammed Shia al-Sudani veroordeelde ook de Amerikaanse aanvallen op Iraaks grondgebied als een schending van de soevereiniteit en de integriteit van het grondgebied van het land.

Sinds het uitbreken van de Israëlische genocidecampagne in Gaza op 7 oktober zijn er minstens 60 drone- en raketaanvallen geweest op Amerikaanse militaire bases in Irak en Syrië, met verwondingen, shock en angst onder de Amerikaanse strijdkrachten tot gevolg.

Iraakse verzetsbewegingen en leiders van politieke partijen hebben de VS beschuldigd van medeplichtigheid aan de genocide in Gaza en hebben openlijk hun intenties uitgesproken om illegale Amerikaanse activa in Irak aan te vallen en te decimeren.

Dagen na de Israëlische aanval op Gaza, die vooral gericht was tegen vrouwen en kinderen, waarschuwde de leider van de Iraakse Badr Organisatie, Hadi al-Ameri, een ervaren Iraakse politicus en militair bevelhebber, dat “het tijd was voor de internationale coalitie (waarvan de meerderheid Amerikaanse troepen zijn) om Irak te verlaten”.

“Na een periode van kalmte werden de Amerikaanse troepen op de bases van Ain al-Assad en Harir het doelwit van de islamitische verzetsgroeperingen in Irak, wat een natuurlijke reactie is op de vooringenomenheid van Amerika en sommige Europese landen tegenover de usurperende zionistische entiteit,” merkte hij op.

De periode van kalmte waar al-Ameri naar verwees is een informele overeenkomst tussen de Iraakse regering en de verzetsgroeperingen, samen bekend als de Popular Mobilization Units (PMU), om diplomatie toe te staan boven het verzet om de bezettingstroepen te verdrijven.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Fuad Hussein, zegt dat opeenvolgende regeringen er door onderhandelingen met de Amerikanen in geslaagd zijn om het aantal Amerikaanse soldaten met de helft te verminderen.

De regering van Joe Biden bevindt zich nu in een uiterst lastige positie.

De periode van kalmte is voorbij.

De PMU heeft gezworen de Palestijnse verzetsbeweging Hamas en de bevolking van Gaza bij te staan in hun strijd tegen de door de VS gesteunde Israëlische bezetting.

Terwijl het dodental in Gaza opliep tot bijna 15.000, namen ook de aanvallen op Amerikaanse bases toe.

Volgend op het tijdelijke staakt-het-vuren van vier dagen tussen Hamas en het Israëlische regime, dat met nog eens twee dagen werd verlengd, zijn er geen aanvallen geweest op de Amerikaanse bases.

Maar als het regime zijn afschuwelijke bombardementen op Gaza hervat, zullen de aanvallen op Amerikaanse bases in Irak en Syrië waarschijnlijk ook hervat worden, en deze keer op een krachtigere manier.

Biden is zich er terdege van bewust dat het Coordination Framework nu de meerderheid van de zetels in het Iraakse parlement heeft. Deze alliantie omvat leden van de politieke vleugels van de PMU, zoals de Badr Organisatie onder leiding van al-Ameri of de Asa’ib Ahl al-Haq onder leiding van Qais al-Khazali.

Hun gewapende verzetsgroepen dwongen de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama in 2011 om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak nadat ze tienduizenden slachtoffers hadden gemaakt onder het Amerikaanse militaire personeel.

Andere Iraakse verzetsgroepen, zoals Kataib Hezbollah of Harakat al-Nujaba, hebben weliswaar geen zetels in het parlement van het land, maar delen hetzelfde anti-Amerikaanse sentiment als het Coordination Framework .

Hoewel het Pentagon beweert dat zijn troepen in Irak een adviserende rol spelen in de strijd tegen de terreurgroep Daesh, is keer op keer bewezen dat dit slechts een wassen neus is.

Het is gebleken dat de VS slapende cellen van Daesh ondersteunen en de terreurgroep gebruikten als voorwendsel om Irak in 2014 opnieuw te bezetten.

Onder de illegale militaire bases van de VS in Irak zijn er drie die eruit springen.

De Amerikaanse ambassade

Het ongewoon uitgestrekte complex in de Groene Zone van Bagdad is allesbehalve een buitenlandse diplomatieke missie.

Duizenden Amerikaanse militairen gebruiken de “diplomatieke” ruimte als basis voor het plannen en uitvoeren van spionageactiviteiten tegen Irak en andere landen in de regio.

Basis in Al-Assad

Een grote militaire luchtmachtbasis bij de grens met Syrië, die door Iran met de grond gelijk is gemaakt nadat de VS twee topcommandanten in de strijd tegen het terrorisme, de Iraanse luitenant-generaal Qassem Soleimani en plaatsvervangend commandant van de PMU, Abu Mehdi al-Muhandis, hadden vermoord in Bagdad, januari 2020.

Het wordt door de VS gebruikt om zijn gevolmachtigde Daesh-terreurcellen instructies te geven om Irak en Syrië te destabiliseren. Een ander doel is om opruiing te zaaien tussen de Iraakse soennitische en sjiitische bevolking.

De locatie, in de grootste soennitische provincie Anbar en de provinciehoofdstad Ramadi, is zeer geschikt voor deze sinistere doelstellingen.

Er is geen enkele Amerikaanse militaire basis in de grotendeels door sjiieten bevolkte provincies van Irak.

Vliegbasis Al-Harir

In overeenstemming met de Amerikaanse inspanningen om Irak en buurland Iran te destabiliseren, wordt de luchtmachtbasis al-Harir in de noordelijke Koerdische provincie Erbil vooral gebruikt als basis voor anti-Iran operaties.

Koerdische terroristen hebben Israëlische spionnen toegestaan om in het noorden te opereren en hen te helpen bij het schenden van de territoriale integriteit van Iran.

Al-Harir is de plaats waar sommige van deze operaties tussen Amerikanen, Koerdische terroristen en Israëlische agenten worden gepland.

Dit zijn de belangrijkste militaire bases waar het US Central Command voorlopig van afhankelijk is.

De regering Biden had een belofte van premier al-Sudani om de veiligheid van de Amerikaanse troepen in Irak te garanderen.

Deze belofte, of zoals Irakezen het zouden noemen een last, werd aan al-Sudani doorgegeven door zijn voorganger, die als een zwakkere premier werd beschouwd, Mustafa al-Kadhimi.

Het Coördinatiekader en de PMU, die integraal deel uitmaken van de Iraakse strijdkrachten (of ze nu vertegenwoordigers in het parlement hebben of niet), hebben nu de informele afspraak om geen illegale Amerikaanse bases aan te vallen ongedaan gemaakt.

Als het Israëlische leger zijn aanvallen op de Gazastrook hervat (wat het inmiddels in ongekende hevigheid gedaan heeft – Red.), zal het Iraakse verzet hetzelfde doen tegen Amerikaanse bases in de regio, waarbij machtigere verzetsfracties van de PMU zullen worden betrokken.

De Iraakse premier is zich ervan bewust dat zonder de PMU en haar dappere strijd tegen Daesh-terroristen om het land te bevrijden, er vandaag geen Iraakse regering zou zijn.

De PMU heeft het wettelijke mandaat om dit te doen, waar Washington zich volledig bewust van is en om deze reden heeft geprobeerd om de PMU niet aan te vallen om te voorkomen dat ze zich uit Irak moeten terugtrekken.

Na de Amerikaanse moord op generaal Soleimani en Abu Mehdi al-Muhandis in de buurt van de internationale luchthaven van Bagdad, vonden er verschillende maatregelen plaats.

Het Iraakse parlement stemde unaniem voor de uitwijzing van de Amerikaanse troepen en beschouwde hun aanwezigheid op Iraaks grondgebied volgens de resolutie als een bezetting.

Hoewel het wetsvoorstel niet bindend was, werd het dat automatisch wel toen de toenmalige premier van Irak, Adil Abdul-Mehdi, het in wetgeving omzette.

Er was ook een mars van een miljoen mensen in Bagdad om op te roepen tot de uitwijzing van de Amerikaanse troepen. Het was duidelijk: Alle geledingen van de Iraakse samenleving willen de Amerikanen weg.

Wat er vervolgens gebeurde, werd bekend als de Tishreen-beweging.

Maanden van gewelddadige rellen en het in brand steken van PMU-kantoren en het vermoorden van haar leden, in wat nu algemeen is gedocumenteerd als een door de VS gesteund complot om segmenten van de Iraakse samenleving tegen de PMU op te zetten.

Het leidde ook tot het aftreden van Adul Abdul-Mehdi, die aanwezig was bij de begrafenisceremonies van generaal Soleimani en Abu Mehdi al-Muhandis.

Het Pentagon ziet zijn bases in Irak als een uitbreiding van zijn hegemonie in West-Azië.

De voortdurende aanvallen op zijn militaire bases zijn een hoofdpijn voor Washington gebleken. Met meer dan 60 operaties in Irak en Syrië in minder dan zeven weken, heeft het gewoonweg niet de kracht om terug te slaan.

Het houdt liever vast aan veel grotere marine-, lucht- en grondbases verspreid over de Perzische Golf, in plaats van dagelijks aangevallen te worden in Irak en Syrië zonder de troepen en middelen te hebben om te reageren.

Voordat ze Irak aanvielen, had CENTCOM slechts drie aanvallen op Syrisch grondgebied goedgekeurd, omdat ze wisten dat ze zich geen escalatie met het Irakese verzet konden veroorloven.

De Washington Post citeerde Amerikaanse functionarissen op het Amerikaanse Ministerie van Defensie als zijnde zeer teleurgesteld over wat zij beschouwden als “een onsamenhangende strategie” in het omgaan met en het falen in het afschrikken van de aanvallen.

“Er is geen duidelijke definitie van wat we proberen af te schrikken”, zei een functionaris volgens de krant. “Het werkt duidelijk niet.”

Dit alles maakt één ding kristalhelder: Als de Israëlische oorlog tegen Gaza escaleert, zullen de Amerikaanse grondbases in Irak verdwijnen, samen met de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Topfoto: Spelen met vuur: Als Israël de oorlog tegen Gaza opvoert, zullen de Amerikaanse bases in Irak verdwijnen

Wesam Bahrani is een Iraakse journalist en commentator.