Bron: Al Mayadeen English 15 Aug 2023 ~~~

De coupplegers van Niger verwerpen de opmerkingen van de president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, over een militaire aanval op het land volledig.

De coupplegers van Niger hebben maandag de gezant van hun land in Abidjan teruggeroepen na opmerkingen van de president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, die volgens hen neerkwamen op een “lofzang op gewapende actie” tegen Niamey.

Verwijzend naar het groene licht van de West-Afrikaanse buren van Niger voor een mogelijke militaire aanval om de afgezette president Mohamed Bazoum weer aan te stellen, hekelden de militaire machthebbers Ouattara’s ” geestdrift” om “deze illegale en zinloze agressie tegen Niger te zien gebeuren”.

Bij zijn terugkeer van een top van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) in Abuja op donderdag, zei Ouattara dat de staatshoofden waren overeengekomen dat een militaire invasie “zo snel mogelijk” zou moeten beginnen.

Hij gaf aan dat Ivoorkust, samen met Nigeria en Benin, een bataljon van tussen de 850 en 1100 troepen zou leveren.

“De putschisten kunnen besluiten om morgenochtend te vertrekken en er zal geen militaire interventie plaatsvinden, het hangt allemaal van hen af,” zei Ouattara.

“We zijn vastbesloten om president (Mohamed) Bazoum weer aan te stellen.”

In de verklaring van de coupplegers van Niger staat dat de “haast van ECOWAS … getuigt van de manipulatie door bepaalde externe machten”, die niet bij naam worden genoemd.

“Daarom spreken de leiders en de regering van Niger hun totale afkeuring uit over de opmerkingen van Ouattara die verder gaan dan het gemeenschappelijk standpunt van de subregionale organisatie ECOWAS en besluiten ze de ambassadeur van Niger terug te roepen naar Abidjan voor overleg”, aldus de verklaring.

Op donderdag bevestigden de door het Westen gesteunde leiders van ECOWAS hun voorkeur voor een diplomatieke weg om Bazoum te herstellen, maar gaven opdracht tot de inzet van een “stand-by troepenmacht”, zonder details te geven over een mogelijke West-Afrikaanse militaire aanval.

Topfoto: Een man zwaait met de Nigeriaanse vlag ter ondersteuning van de staatsgreep tijdens een concert in een sportstadion in Niamey op 13 augustus 2023. | AFP.