Bron: Douglas Yates, American Graduate School in Paris (AGS)
theconversation.com 17 augustus 2023 
bijgewerkt op 30 augustus 2023 ~~~ .

(Dit artikel is op 30 augustus bijgewerkt in verband met de staatsgreep in Gabon).

Een militaire interventie lijkt een einde te maken aan het 56 jaar durend vasthouden aan de macht van de familie Bongo in Gabon. Een groep hoge militaire officieren kondigde woensdag aan dat ze de macht hadden gegrepen kort nadat president Ali Bongo Ondimba was uitgeroepen tot winnaar van de onlangs gehouden presidentsverkiezingen in het land

De coupplegers beweerden dat de algemene verkiezingen van 26 augustus niet geloofwaardig waren. Ze kondigden aan de verkiezingsuitslag te annuleren, alle grenzen te sluiten en alle staatsinstellingen te ontbinden, inclusief de wetgevende macht.

Ali Bongo zou 64,27 procent van de stemmen hebben gekregen in de verkiezing die de oppositie als schijnvertoning bestempelde. Volgens de verkiezingswaarnemer werd Bongo’s belangrijkste uitdager, Albert Ondo Ossa, tweede met 30,77 procent.

Ali Bongo (zoon van voormalig president Omar Bongo die het land regeerde van 1967 tot 2009) deed mee aan de verkiezingen op het platform van de regerende Parti Démocratique Gabonais (PDG), opgericht door zijn vader. De partij monopoliseert al meer dan een halve eeuw de macht in het olierijke Centraal-Afrikaanse land.

De familie Bongo is 56 jaar aan de macht geweest. Dat deed ze door een eenpartijstelsel, corruptie in de mijnbouw en de oliesector en politieke bloedverwantschap. Volgens sommige schattingen beheert Ali Bongo persoonlijk $1 miljard aan bezittingen, waarvan een groot deel in het buitenland is ondergebracht, waardoor hij de rijkste man van Gabon is.

Bovendien is de grondwet de afgelopen decennia verschillende keren gewijzigd om ervoor te zorgen dat de Bongo’s kunnen blijven regeren.

Ten eerste werden in 2003 de termijnen uit de grondwet gehaald, waardoor Bongo levenslang president kon blijven.

Ten tweede werden de traditionele stemmingen met twee ronden veranderd in stemmingen met één ronde, ook in 2003. Dit moest ervoor zorgen dat Bongo’s tegenstanders zich niet konden verenigen rond één enkele uitdager in een tweede ronde.

Ten derde hoeft de winnaar (in de eerste ronde) geen 50% te behalen, maar heeft Bongo alleen een meerderheid nodig om herkozen te worden. Dit betekent dat een meerderheid minder dan 50 procent kan zijn, zolang de winnaar maar de meeste stemmen heeft. Als hij een meerderheid van stemmen had moeten behalen, zou Ali Bongo, met 49,8 procent in de verkiezingen van 2016, niet hebben gewonnen.

Ten vierde werd in april van dit jaar de presidentiële termijn teruggebracht van zeven naar vijf jaar, zodat de presidentsverkiezingen op hetzelfde moment zouden plaatsvinden als de parlements- en lokale verkiezingen.

In het verleden organiseerden oppositiepartijen zich na presidentsverkiezingen tegen Bongo’s regeringspartij om zetels te veroveren in de parlements- en lokale verkiezingen. De verandering maakte het veel waarschijnlijker dat alle instellingen van de regeringsmacht in één enkele verkiezing door Bongo en zijn partij zouden worden ingenomen.

Bongo’s partij verhoogde haar zetels in de Nationale Assemblee, met 63 van de 120 zetels in 1990 en recentelijk 98 van de 143 zetels in 2018. De regeringspartij heeft ook haar aandeel in de Senaat verhoogd van 52 van de 92 zetels in 1997 naar 46 van de 67 zetels in 2021.

De voortdurende heerschappij van de Bongo’s was niet goed voor een land met slechts 2,3 miljoen inwoners. Gabon is een land rijk aan grondstoffen en werd ooit het “Koeweit van Afrika” genoemd. Door de kleine bevolking en de grote oliereserves bedraagt het inkomen per hoofd van de bevolking minstens $13.949,16. In buurland Kameroen is het inkomen per hoofd van de bevolking slechts $3.733,-.

Maar het “gemiddelde” van Gabon is misleidend, met een bevolking waar een derde van de burgers onder de armoedegrens leeft en de werkloosheid onder jongeren ongeveer 37 procent bedraagt.

Dynastieke Republiek

Gabon is geen monarchie maar een “dynastieke republiek”.

In dynastieke republieken hebben presidenten de macht in hun handen geconcentreerd en systemen van persoonlijk bestuur opgezet. Ze geven de staatsmacht door middel van nepotisme door aan hun familie en verwanten. Dit omvat zonen en dochters, vrouwen en ex-vrouwen, broers en zussen, halfbroers en halfzussen, neven en nichten, ooms en tantes, neven en nichten, schoonfamilie, buitenechtelijke kinderen enzovoort.

Onder dit systeem wordt het klassieke ideaal van een wettelijk-rationele staat – waar positie en rang worden verdeeld op basis van verdienste in naam van het rationeel (efficiënt en effectief) functioneren van de overheid – gecorrumpeerd.

In alle dynastieke republieken over de hele wereld – inclusief Togo, Equatoriaal Guinea, Syrië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, Turkmenistan en recentelijk Cambodja – is het cruciaal geweest om de traditionele macht van de familie te institutionaliseren via het moderne vehikel van één regeringspartij.

In Gabon is dit de Parti Démocratique Gabonais. De partij heeft het presidentieel paleis in handen en heeft een meerderheid in de Nationale Assemblee (98/143 zetels) en in de Senaat (46/67 zetels). De partij controleert ook de rechtbanken en de regionale en gemeentelijke overheden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niemand alleen regeert. Alleen met een groot partijapparaat kunnen een man en zijn familie een republiek met miljoenen mensen regeren.

Maar waarom werd de heerschappij van één man en zijn familie getolereerd?

Het antwoord is dat de politieke elite hem nodig had om hun eigen positie te behouden.

De econoom Gordon Tullock stelde al in 1987 dat dynastieke opvolging aantrekkelijk is voor niet-familiale elites die huiverig zijn voor een leiderschapsstrijd. In 2007 testte hoogleraar bestuur Jason Brownlee deze theorie door te kijken naar 258 niet-monarchistische autocraten. Hij ontdekte dat

“Bij gebrek aan eerdere ervaring met het selecteren van een heerser via een partij, accepteerden de elites van het regime kinderlijke erfgenamen wanneer de zittende macht was voortgekomen uit een partij en zijn opvolger voornamelijk uit die organisatie voortkwam.

De politicologen Bruno Bueno de Mesquita en Alastair Smith stellen dat

“essentiële aanhangers een veel grotere kans hebben om hun bevoorrechte positie te behouden wanneer de macht binnen een familie overgaat van vader op zoon, van koning op prins, dan wanneer de macht overgaat op een buitenstaander.”

Omar Bongo richtte de PDG in 1967 op als een de jure eenpartijstelsel. Na grondwettelijke hervormingen in 1990 stond hij het bestaan van oppositiepartijen toe. Maar omdat hij nooit vrije en eerlijke verkiezingen heeft gehouden, is de democratische oppositie er nooit in geslaagd om de macht af te pakken van de Bongo’s of hun regeringspartij.

In het verleden werden verkiezingen in Gabon gevolgd door protesten, die werden gevolgd door hardhandig optreden van de veiligheidstroepen en uiteindelijk het zwijgen oplegden. Maar de verkiezingen van 2023 zouden wel eens anders kunnen uitpakken, omdat ze gevolgd lijken te zijn door een militaire coup.

Topfoto: De president van Gabon, Ali Bongo Ondimba, spreekt tijdens een handelsconferentie in Londen in 2018. Chris Jackson/Getty Afbeeldingen

Douglas Yates is hoogleraar politieke wetenschappen aan de American Graduate School in Parijs (AGS).


Commentaar: De redactie van openbaararchief.nl is onbekend met de situatie in Gabon. Het tijdstip van het oorspronkelijke opiniestuk, alsmede de identiteit en situatie van de schrijver (t.w. kort voor de verkiezing; Afrika-expert uit de VS; hoogleraar aan de American Graduate School in Parijs) zou enige grond van twijfel kunnen wekken over de onpartijdigheid ervan (ondanks het Disclosure statement op de site).